reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamuski grudniowe

reklama
A jak to jest z zasiłkiem rodzinnym? Jakbym teraz chciała złożyć wnioski to jeszcze dokumentacja dochodów za 2011 rok? W poniedziałek wyruszamy do Radomia i pewnie nie zdążę złożyć no ale może spróbuję, albo małż się tym zajmie.

Kochana wszystkie dokumenty za rok 2011 , ponieważ okres zasiłkowy jest od listopada 2012-październiak 2013 ( czy jakoś tak )
-zaświadczenie z US o dochodach za cały rok 2011 Twój i Męża ( dostaje się na miejscu )
-zaświadczenie z ZUS o składkach zdrow. odprowadzanych w 2011 ( czeka się ok. 2 tyg.)
- Twoje świadectwa pracy z 2011 r( jeśli Ty składach jesli nie Ty to meża)
-ksero dowodu osby składającej formularz
-zaświadczenie z UP ( jeśli się zarejestrujesz)
- no i formularz do zasiłku rodzinnego

Jeśli zostanie to rozpatrzone pozytywnie to dostaniecie całe 77zł/m-cznie :happy: A jak dostaniecie zasiłek to możecie się ubiegać również o jednorazową zapomogę z tytułu urodzenia się dziecka ( nie mylić z becikowym )

Liwus tak to przedstawiłaś... że sama nie wiem czy śmiać sie czy płakać. W zasadzie to nie ty przedstawiłaś a taka jest rzeczywistość.

Podajcie jakiś link do dobrej, sprawdzonej i niedrogiej chusty bo jest ich tyle na allegro że nie wiem czym się kierować przy wyborze.

Iza polecam ja zupelnie nowa w tym, ale tak jak I Vivienne nie moge doczekac sie spacerow chustowych

Pierwsza kupilam taka z tej firmy
http://amazonas-baby.pl/produkty/chusty-i-nosidla/carry-sling

A czekam jeszcze Na ta

http://pl.lennylamb.com/products/show/321_chusta-do-noszenia-dzieci-tkana-splotem-skośno-krzyżowym-bawełna---błękitna-laguna---rozmiar-l

Jesli chodzi o fachowa rade to Vivienne jest w tym super

Ostatnia edycja:
Iza przeklejam to co juz kiedyś pisałam tu :)

Przeklejam to co pisałam kiedyś do Joanny.
chustę kup wiązaną, tkaną splotem skośno-krzyżowym. Polecam firmę natibaby, mają bardzo dobre chusty, ew. Lenny Lamb ale chyba są drożsi. Długość chusty wybierz wedle rozmiaru jaki nosisz, najczęściej jednak pasują standardowe 4,7 m.

Wskazówki praktyczne:
- kup chustę używaną, lepiej się układa no i jest tańsza
- jeśli kupisz nową wymocz w płynie zmiękczającym, upierz, włóż pod prześcieradło na łóżku w którym śpisz i tak ją "sponiewieraj", będzie się lepiej układać
- natibaby na pewno oznaczają środek chusty po obu krawędziach, jeśli zecydujesz się na inną firmą sprawdź, to ułatwia sprawę
- najlepiej kup chustę w kolorowe pasy, gdzie krawędzie mają różne kolory, jeśli zaczynasz przygodę z chustowaniem będzie Ci łatwiej ogarnąć wiązania.
- do chustowania niemowląt poleca się dwa wiązania: kieszonka i kangur, oba zamotasz z długiej chusty, do kangurka jednak wystarczy krótsza, jeśli masz ochotę i możliwości na dwie chusty kup krótszą i dłuższą, jeśli zdecydujesz się na długą ogonek spod kangurka przerzuć jeszcze na plecy, coby się między nogami nie majtał

Przykładowo
CHUSTA NATI firmy Natibaby (2929124930) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Chusta tkana NATIBABY model Cypr - jak nowa (2920496668) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Moja używana nati kosztowała z przesyłką 100 zł.

Liwuś świadectwa pracy też potrzebne? A czytałam że zamiast zaświadczeń ze skarbówki mogą być oświadczenia o dochodzie, prawda to?
Całe 77 zł z jednej strony kpina, z drugiej 3 pieluchy ;-) A z trzeciej najbardziej chciałabym się na tego tysiaka załapać, jeśli wszystko dobrze skompletuję (w końcu trzeba zacząć się starać, ech, kocham papierkologię :( ) to powinno się udać.

Ostatnia edycja:
Cinamona już znalazłam caboo ... hmmm wydaje się super, może pomyślę o takim ;)
a główka nie spada do tyłu ? bo tego się boję najbardziej :)
te zwykłe chusty są dla mnie zbyt skomplikowane a to się wydaje proste w obsłudze ;)

cześć dziewczyny
my po wizycie u pediatry, Wojtuś dostał skierowanie do neurologa - nawet nie musiałam za bardzo prosić i na dodatek pediatra wpisała PILNE! z nadzieją że szybciej nas przyjmą :-)
no i oczko mu wciąż ropieje :-( przez 7 dni wkrapiałam antybiotyk i nic, dziś wykupiłam inny, jak ten nie pomoże to mamy iść bezpośrednio do okulisty bo albo będzie trzeba przeczyścić kanaliki albo nie daj boże sonda:no: ale mam nadzieję że to nie będzie konieczne:happy:

ja do pracy niestety wracam ale i tak się cieszę bo po ciązy z Julką miałam tylko 20 tyg. macierzyńskiego :)
a co do becikowego to wolałabym zarabiać tyle żeby nie załapać się na nie;-):-D

reklama
Do góry