reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamuski grudniowe

misia nasz Antoś też ma małą przepuklinę i widział ją chirurg bo jeździliśmy z nieodpadniętym kikutem. Kazał na razie czekać aż się wchłonie więc żadnych plastrów nie stosujemy
sarka mi w ogóle mleko nie leci jak naciskam dopiero jak Antoś kilka razy pociągnie zaczyna lecieć raczej tryskając bo go zalewa najcześciej. a co do kupek to Antoś też robi gładkie żółte w niczym nie przypominajace jajecznicy... też daję mu ten delicol ale nie wiem czy dziala wlasnie wygonilam m do apteki po espumisan :)
nathani tak jak viv napisała płaciłam 200zł za 6w1
basia gratulacje!!! tyle musiałaś czekać a jak przyszło co do czego to bach i już ;-)

Wczoraj za to Antoś zrobił 4 kupki po 3 dniach i dziś jedną rano za to cały dzien po każdym jedzeniu ulewa - martwi mnie to bo ulewa dość duzo tylko ze ratami i czasmi takim serem już i podejrzewam że go dziś brzunio boli tylko od czego?!:confused:
mam też stres bo M własnie wyjezdza na kilka dni :( a jutro miałam isc do ginki ;/
chusta mi przyszła suszy się jutro pierwsze próby będą :)
Witaminki daję też 2w1 w kapsułce. a Cebion trzeba dawać? pierwsze slyszę... :dry: w ogóle dziewczyny ja zamówiłam sobie zapas witaminek z internetowej apteki są dużo tańsze, włąsciwie wsyztsko jest tańsze w tej aptece więc zrobilam duze zamowienie. Przesyłka 9 zł więc się opłaca Apteka internetowa e-zikoapteka.pl macie linka do niej :)
Zmykam bo moje dziecię dziś nie w sosie... ale ja tez wiec mu sie nie dziwie...

reklama
Witajcie, podczytuję was ale tylko pobieżnie, nie jestem w stanie odpisać wszystkim.

Basia GRATUlUJE!

Witaminki my tez dajemy K+D, wyciskane z kapsułki.

Dziewczyny mam pytanie, jakis czas temu czytałam że u któregoś z dzieciaczków wystąpiła żółtaczka po wypisie ze szpitala i chyba wrócili na naświetlanie. U nas w 16 dobie nasiliła się, bilirubina wyniosła 13 (czegośtam). Na naświetlania nie musimy jeszcze iść, ale lekarka wspomniała o odstawieniu małej od piersi. Czytałam też o tym na necie. Czy myślicie że po 2 dobach mała dałaby rade wrócic do piersi? Strasznie mnie to martwi i nie wiem co robić.

Zapomniałam zapytać czy wiecie czy są teraz jakieś mleka refundowane w PL, bo boję się że mała nie wróci już do mojego jeśli zdecyduję się na przejście na sztuczne na 48 godz.

Ostatnia edycja:
Witajcie, podczytuję was ale tylko pobieżnie, nie jestem w stanie odpisać wszystkim.

Basia GRATUlUJE!

Witaminki my tez dajemy K+D, wyciskane z kapsułki.

Dziewczyny mam pytanie, jakis czas temu czytałam że u któregoś z dzieciaczków wystąpiła żółtaczka po wypisie ze szpitala i chyba wrócili na naświetlanie. U nas w 16 dobie nasiliła się, bilirubina wyniosła 13 (czegośtam). Na naświetlania nie musimy jeszcze iść, ale lekarka wspomniała o odstawieniu małej od piersi. Czytałam też o tym na necie. Czy myślicie że po 2 dobach mała dałaby rade wrócic do piersi? Strasznie mnie to martwi i nie wiem co robić.

Zapomniałam zapytać czy wiecie czy są teraz jakieś mleka refundowane w PL, bo boję się że mała nie wróci już do mojego jeśli zdecyduję się na przejście na sztuczne na 48 godz.

Ja nie jestem lekarzem i to wlasciwie jego sie chyba powinno sluchac, ale nie rozumiem dlaczego mialabys odstawiac od piersi:no::no::no: my nadal walczymy z zoltaczka maly mial 14.8 jestesmy w domu i karmimy sie piersia:sorry2: zalecenia to jak najwiecej stawiac malucha w swietle i wlasnie przystawiac do piersi:sorry2: zeby odstawiac od piersi potrzebne bylby badania ze mleko matki wytwarza enzymy szkodzace maluszkowi, a to zdarza sie bardzo rzadko:sorry2:

A mi lekarka mówiła i tak czytałam że właśnie jeśli żółtaczka występuje później, jak u nas to najczęstszą przyczyna jest mleko, ale tak czy inaczej ona samoistnie zniknie. Ona o odstawieniu powiedziała ale nie koniecznie to poleca. Ja jednak chciałabym, żeby ten wynik sie poprawił, i żeby za tydzień nie trzeba było naświetlać.

A mi lekarka mówiła i tak czytałam że właśnie jeśli żółtaczka występuje później, jak u nas to najczęstszą przyczyna jest mleko, ale tak czy inaczej ona samoistnie zniknie. Ona o odstawieniu powiedziała ale nie koniecznie to poleca. Ja jednak chciałabym, żeby ten wynik sie poprawił, i żeby za tydzień nie trzeba było naświetlać.

Musisz mala obserwowac najwazniejsze zeby ladnie pila i byl aktywna, mojemu malemu bardzo sie ta zoltaczka przedluza, ale narazie nic z tym nie robia:sorry2: w szpitalu zostawiaja kiedy wynik jest pozwyzej 16

Z tego co wiem to dla matek karmiących są tylko jedne tabletki anty Minipigułka (Cerazette) | parenting.pl, my na razie wróciliśmy do gumek. Dziwnie, no ale cóż.

Tez mi sie tak wydawalo, tym bardziej, ze przy Quintusiu bralam te tabletki, ale gin powiedzial mi, ze przy karmieniu spirale tez mozna:confused::baffled:

Kupilam zamiast chusty cos takiego Caboo Carrier | Close Parent Carrier-NCT Shop
Babeczka w sklepie mi doradzila. Jak wrocilismy do domu to po cycu wsadzialam mala w to cos i byla bardzo spokojna, zasnela i spala spokojnie 1.5 h.
Zobaczymy jak bedzie dalej ale narazie jestem zadowolona szczegolnie ze bardzo latwo sie to zaklada. Sporo kosztuje ale jakos to przezyje a jak juz nie bede uzywac to sprzedam.

A jak z kregoslupem, wszystkie nosidelka raczej obciazaja kregoslup, chusta nie, a jak jest z tym???? Bo moze i ja bym to zamiast chusty kupila:dry::dry:

I już po wizycie, w sumie wizyta jak wizyta. Badanie, USG i tyle. Wszystko ok, to najważniejsze. Za około 3 miesiące będę mieć wymrażaną nadżerkę. Jeśli chodzi o antykoncepcję to my podobnie jak Vivienne wróciliśmy do gumek. Tabletek nie chcę brać bo planujemy za rok o tej porze rozpocząć na nowo starania o maluszka, a że za pierwszym razem musieliśmy dość długo się starać to teraz postanowiliśmy zdać się na los, choć lekarz kazał uważać przez rok żeby wszystko się ładnie zagoiło.
My witaminki podajemy zawsze z rana. Mamy z dozownikiem z firmy Juvit witamina C, Juvit multi i Juvit D3.
4madlen dzięki za linka, bardzo się przyda :-)
Bulkaasia moja mała je ok 90ml, czasem 120ml tak co 3-3,5 godz.

Noukie to jest bardziej chusta niz plecak, z plecaka ma tylko to ze z tylu jest polaczone na stalo. Ale dziecko jest w niej w tej samej pozycji jak w chuscie i wklada sie je w ten sam sposob co do chusty. Ale jest latwiejszy dla laikow bo nie trzeba nic motac.
jest 5 pozycji ulozenia w nim dziecka w tym 2 dla noworodkow - pionowa i kolyske.
tutaj jest ich strona http://www.closeparent.com > Caboo info and advice > Why carry your baby?
a tutaj filmik How to Caboo (+organic cotton) - English - YouTube
mozna sobie sciagnosc z ich strony instrukcje obslugi po polsku
jest tylko dla dzieciaczkow do ok 14kg

ja dzisiaj wsadzilam mala dwa razy ok 30 minut po karmieniu i super, mala spokojna bardzo szybko zasypia i spala az do kolejnego karmienia. Zobaczymy jak dalsze dni uzytkowania ale dzisiaj bylam bardzo zadowolona, bo mala przy mnie a rece wolne i moglam cos w domu zrobic.

reklama
Ania_789 gratuluję od razu lepiej bez kikucika; w naszym bujaczku zupełnie na płasko nie leży (to ten w którym Julka ma zdjęcie z ekstra fryzurą), a do fotelika wkładamy tylko gdy gdzieś jedziemy bo to nie jest zdrowa pozycja dla dziecka niestety i boję się żeby mu nie zaszkodzić bo pewnie często będzie gdzieś ze mną jeździł tak jak było z Julką
cinamona fajnie że znalazłaś skuteczny sposób na ból brzuszka zdrówka dla Kasjana
misia gratulacje dla tatusia, test zaliczony a następnym razem będziesz już spokojniejsza
super że po wizycie wszytsko ok
bulkaasia ja nie wiem ile Wojtuś je ale chyba wystarczająco skoro przez 3 tyg. przytył 960g a kupki są prawie w każdej pieluszce
nathanija podaję 2 w 1 (polecili mi w aptece) VitaDerol+K są w kapsułkach i wyciskam do mleczka na łyżeczkę ale cebion multi nie podaję, a ktoś ci polecił ja znowu mam schizę że nie wszytsko wycisnę z tej kapsułki i za mało będzie dostawał więc mooocno ją wyciskam ale podziwiam, ja bym się bała wyciskać prosto do buzi
Noukie na naszym lezaczku jest napisane, ze mozna stosowac do 18 kg ale od kiedy niestety nie
sarka najczęściej mleko mi pokapuje lub kapie ciurkiem, ale czasem jak nacisnę to tryskam wokoło no i jak Wojtek szaleje to czasem jak pociągnie mleczko i wypluwa cyca to jest cały opryskany mleczkiem
ja juz dzieci raczej nie planuję ale pewnie będę na tabletkach jak dotychczas przy karmieniu Julki brałam te o których pisała vivenne - cerazette
adgama85 widzę że nie tylko ja od wczoraj bez męża
ale K był w domu od dnia porodu-popołudnia (czyli od 10.12) i powiem szczerze fajnie pobyć z malutkim sam na sam
a na huśtawkę chyba też szkoda byłoby mi kaski - nawet na prezent, może uda ci się jakiś fajny bujaczek znaleźć i podpowiedzieć

Ostatnia edycja:
Do góry