reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamuski grudniowe

wiolka23 dziekuje kochana za kciuki :), moje wiesz, ze masz of course :)
Fiolka ciesze sie, ze podnioslam na duchu, polecam sie na przyszlosc :)
Muffy Londyn to piekne miasto, uwielbiam Anglie, bylismy tez w Irlandii, zakochalam sie w tamtych krajobrazach :). Rodzina mojego meza mieszka w poludniowo-zachodnim Londynie, wogole to tam bralismy slub :). R teskni bardzo za swoja ojczyzna, ale tutaj ma wieksze mozliwosci jesli chodzi o prace, tutaj zapuscilsimy korzenie, dzieci maja obywatelstwo amerykanskie, a jak to bedzie w przyszlosci sie zobaczy :). Skandynawskie klimaty to i ja lubie, tylko za zimno jak dla mnie, ale krajobrazy i plenery maja cudne, moja kolezanka przez jakis czas mieszkala w Norwegii, ja bylam kiedys w Szwecji.

A co do karmienia. U nas karmienie staje sie coraz bardziej popularne, ale nie kazda kobieta sie na to decyduje, sa tego rozne przyczyny, krotkie urlopy macierzynskie co nie ulatwia zachowania ciaglosci karmienia plus w zaleznosci od stanu przepisy, ktore uznaja karmienie w miejscu publicznym jako niecenzuralne itd. Teraz to sie zmienia, bo pracuja nad ustawami i prawem, aby to zmienic, sa specjalne miejsca w galeriach i zakladach pracy, gdzie mozna karmic maluszka. Laktacja jest coraz bardziej promowana. Wszystko tez zalezy w jakim stanie sie mieszka i jaki szpital sie wybierze, my przed poprzednimi porodami kierowalismy sie tez ta kwestia, kategorycznie nie zgadzalismy sie na dokarmianie po porodach itd, ja karmilam od samego poczatku sama i bardzo dobrze mi to szlo. Mozna o wszystko zapytac, sa doradcy laktacyjni itd. Pierworodny byl niesamowitym ssakiem, bo w ciagu dnia ssal mniej wiecej co 2h, a w nocy mial chyba ze dwie pobudki, podobnie to wygladalo z drugim synkiem. Ja trzymalam sie dwoch zasad przy karmieniu- regularnosci i duzo pilam wody niegazowanej, okolo 3l na dzien i to bardzo pomagalo. Jak Marcus byl w szpitalu, nie moglam go karmic, ale jak glupia walczylam o to, aby pokarm zachowac i regularnie z zegarkiem w reku sciagalam pokarm laktatorem co 3h, czasem byly kryzysy, ale bylam prawdziwym zakapiorem. Czesc zamrazalam, czesc dawalam starszemu synkowi, aby tylko pokarm zachowac i tak mi sie laktacja wtedy rozhulala, ze z piersi mi cieklo i nie nadazalam wkladek wymieniac. Po prostu wiedzialam, ze moje mleko najlepsze i ze jak Marcus wydobrzeje to moj pokarm bedzie dla niego najlepszy. Henia bede chciala karmic jak najdluzej- zobaczymy jak to bedzie :).

A teraz lece sie uzerac z biurokracja :).

Ostatnia edycja:
reklama
W Irlandii tez zaczynaja promowac karmienie piersia i podawanie witaminy d3, pamietam ze moja znajoma rodzila tutaj ok 4 lata temu to jej nikt nie powiedzial ze ma dawac ta wit. i jej coreczka miala poczatki krzywicy, gdy ja w polsce lekarz zbadal.

Co do wit. D i K to tutaj w uk nie podaja ale ja zaopatrzyłam się w nie jak byłam teraz w Polsce. Tak samo nie ma czegos takiego jak szerokie pieluchowanie no ale ja zamierzam bo to nie zaszkodzi.:tak:
Nadla nic nie wiadomo jak tam Joanna i madlen?
Uciekam do wyrka,papa:-)

U nas vit K podaje sie w kropelkach dziecia na cycu, a vit D wszystkim szczegolnie w pogode jak teraz kiedy brak sloneczka;-)

Viv to mnie zaskoczylas, ze ich tylko mozna 4 razy uzywac:baffled: bo tego nie doczytalam:zawstydzona/y: ciekawe dlaczego??? No i troche szkoda, bo tanie nie sa:baffled:

Wiolka ale Ci zazdroszcze:sorry:

Mnie cos od wczoraj tez dopadl taki tepy jednolity bol brzucha:baffled:

Dobrej nocki:rofl2:

Viv to mnie zaskoczylas, ze ich tylko mozna 4 razy uzywac:baffled: bo tego nie doczytalam:zawstydzona/y: ciekawe dlaczego??? No i troche szkoda, bo tanie nie sa:baffled:

No właśnie też nie wiem dlaczego... czy coś się wtedy wydziela, traci jakieś właściwości czy co? Ale na opiniach widziałam, że ludzie mrożą częściej i przynajmniej nic widocznego się z nimi nie dzieje :nerd:

Co to ja miałam napisać :confused::unsure: Chyba czas i na mnie (znowu, bo mnie w dzień drzemka złapała). Niuniuś mój strasznie leniwy i bardzo mało się rusza, aż mi dziwnie z tym :eek: Dobrej nocki ;-)

Viv kurcze skomplikowanie to brzmi :sorry: a nie budzi się na jedzonko ?
Czytałam różne opinie na temat budzenia malucha

No ja teraz już nie wiem co z tym laktatorem.
Nie będę miała potrzeby wychodzić nigdzie tak aby odciągnąć pokarm ale z drugiej strony przy kłopotach chyba się przydaje :sorry:

Clodi mój to ma czkawkę kilka razy na dzień :eek: ja chce nagrać jak szaleje w brzuchu ale nie umiem złapac momentu

Wiolka dasz radę :tak: fajnie że znasz datę co ja bym za to dała

mummy3 ja też chce się uprzeć aby małego karmić choć do 6 miesiąca.
Nic nie stoi na przeszkodzie tylko moja psychika :sorry:
A woda czemu dobrze wpływa na laktacje?

Ja mam zgagę :/

reklama
No jak jestes dobrze nawodniona to chyba sie lepiej pokarm wytwarza, ja pamietam ze tez pochlanialam litry wody niegazowanej jak karmilam.

Tez teraz zaopatrzylam sie w laktator, poprzednim razem mialam pozyczony od znajomej. Przydawal sie zwlaszcza gdy Majeczka spala a ja mialam nawal pokarmu zeby troche ulzyc sobie w bolu i odciagnac pokarm. Pamietam ze pierwsze 3 dni po porodzie to tak mnie piersi bolaly ze plakalam, ale nie dlatego ze mala gryzla, tylko od tego pokarmu.

Tez juz ide spac, trzymajcie sie cieplo dziewczynki i do jutra.

Do góry