reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamusie z Łodzi

Hej dziewczynki
U mnie się znów sytuacja skomplikowała, bo mąż stracił pracę przez to, ze był na zwolnieniu... Teraz czeka na odzew z innej firmy, ale tak czy siak pracę miałby od września. A tu tyle do zrobienia i do kupienia... Można się załamać.
Normalnie mam dość tych upałów. Mój Maluch też się mniej rusza, ale co się dziwić, jak mi też się nie chce. Nie wychodzę ostatnio z domu jak nie muszę, bo ten upał zabiera mi całą energię...
aniutka jeszcze trochę i będziesz miała Maleństwo obok siebie. Poczujesz z pewnością ulgę.
Kinia 1 musisz się oszczędzać, bo lepiej dmuchać na zimne. Jeszcze miałaś takie ciśnienie. Współczuję Ci... Bądź ostrożna.
Trzymajcie się!

reklama
Mam jeszcze pytanko, czy wasze maleństwa mniej się ruszają w ten upał? Mój mały mniej bryka ostatnio i zastanawiam się co jest tego przyczyną. Mam tylko nadzieję, że dobrze się rozwija :szok:
Spróbuj zjeść coś słodkiego , maluszki wtedy nabierają energi, jeśli w iągu 6 godzin nie poczujesz ruchu najlepiej jedź do szpitala lub do lekarza na usg

marysia868 dzięki radę! Na szczęście mały rusza się, ale znacznie rzadziej. Jutro idę na wizytę do lekarza, więc będę miała zrobione USG. Mam nadzieję, że zostaną rozwiane wszystkie moje obawy.
Kinia 1 ja też mam wymioty jak gorzej się czuję. Choć przyznam ci się szczerze, że jak przeczytałam opis twojego dnia to rozumiem po czym się tak źle poczułaś. Niestety teraz nie ma co szaleć z obowiązkami, bo może to źle się dla naszych maluszków skończyć. Jeżeli chodzi o mnie to też miałam rano mdłości, a właściwie nic nie zrobiłam. Po prostu nie wyspałam się i rano szybkow stałam, żeby zrobić kanapki mężowi do pracy. Oczywiście, tak zareagował mój organizm przez ten upał.
No to tyle. Chciałam cię pocieszyć, że nie jesteś sama z takim dolegliwościami. :-)

Ja na szczęście nie mam mdłości itp, ale jak się przemęczam to czuję, ze mam niskie ciśnienie i chce mi się spać. Dziś w nocy kolejny raz złapał mnie skurcz łydki... Dobrze, że mąż się obudził i mi wymasował nogę, bo strasznie bolało. Z resztą nadal boli mnie ta łydka. Też miewacie takie skurcze? Nie wiem, jak im zapobiegać.
Dziś może będzie trochę lżejszy upał to w końcu po 2 dniach pójdę na jakiś spacer dalej niż do sklepu po chleb:-)
marysia868 masz rację co do słodkości, bo zazwyczaj maluchy reagują kopniakami na przypływ cukru. Choć mój Szkrab wczoraj bardziej się ruszał po kilku frytkach niż kawałku czekolady.
dymelek zazdroszczę Ci USG, bo zobaczysz swoje Maleństwo, a ja mojego nie widziałam od kilku tyg... Ja mam dostać skierowanie dopiero koło 30 tyg, bo moja ginka uważa, że nie trzeba robić badania co miesiąc.

Ostatnia edycja:
Kinia ja też przechodziłam nocne skurcze łydek w ciąży właśnie jakoś po 20 tygodniu ciąży. Ginka kazała mi pić codziennie magnez i trochę pomagało, miałam te skurcze ale już lżejsze i mniej bolesne.

Wróciłam niedawno z wizyty u lekarza i jestem bardzo zadowolona. Dzisiaj p. doktor była bardzo miła i odpowiedział na wszystkie moje pytania. Niestety o badania musiałam upomnieć się sama. Nie ma to jednak jak wiedzieć samemu jak najwięcej. To jednak każda sama musi ocenić.
Mój maluszek waży już 1.1 kg. Jestem bardzo szczęśliwa. Co prawda lekarka powiedział, że jego ruchliwość nie zależy od upałów!?:-(
Ja natomiast schudłam 1 kg, ale podobno to dobrze bo i tak za dużo ważę. (w ciąży przytyłam 8kg)
Kamelija jeżeli cię to pocieszy to mój mąż też nie ma stabilnej sytuacji zawodowej. Mam nadzieję, że szybko wybrniecie z problemów i jak maleństwo się urodzi to będziecie się tylko o nie martwić! :-)

ja w ciąży przytyłam książkowo czyli 12kg (przed ciążoą miałam nadwage) a po ciąży schudłam 15kg jak narazie. Pilnuj ruchów dziecka , dziecko powinno sie ruszać ok 10 ruchów na godzinne w czasie najbardziej aktywnym, np mój największą aktywnośc miał w godzinach 17-18 a potem 23-24. Najwięcej przytyjesz w ostatnich 3 miesiącach, ja na początku schudlam 2kg (byłam chora)

Dawno mnie tutaj nie było... W czwartek zakończyłam praktyki i już mam spokój. Te upały mnie dobijają, w domu mam taką duchotę, że aż nie chce się nic robić.
dymelek fajnie, że Twoje maleństwo całe i zdrowe i duże, ja w poniedziałek mam USG i zobaczymy ile waży moja maleńka.
Kamelija ja też miałam tylko 3 USG przewidziane w ciąży i też dopiero w 30 tyg, a to, że wcześniej robiłam to 4D to już tylko było moje widzi mi się ;) bo chciałam zobaczyć maleństwo i mieć pamiątkę w postaci filmiku. Co do pracy Twojego męża to nie jesteś z tym sama, bo mój mąż mimo nowej pracy od ponad miesiąca nie ma żadnej umowy i doprosić się nie może ;/ więc nie wiemy co będzie "jutro" a wydatków jeszcze masa do września...
Jutro przybędzie teściowa do polski, ale ponoć od razu chce jechać na tydzień do swoich rodziców... A miałam nadzieję, że posiedzi trochę u nas i pomoże mi, ale niestety. Co do zakupów to niestety nawet nie mam kogo wysłać lub prosić o pomoc, bo małż sam nie pójdzie, a ostatnimi czasy pracował tak, że się mijaliśmy przez moje praktyki, teraz trochę lżej mi będzie, bo cały tydzień ma nocki to w dzień troszkę zawsze pomoże.

Trochę mnie zmartwiłaś marysia868, bo to znaczy że dopiero zacznę teraz tyć. :szok: Moja lekarka uważa że w ciąży powinno się przytyć 8 kg, ale to chyba trochę mało. Bardzo bym się cieszyła gdybym zmieściła się w 12kg. Nie tylko od ciebie słyszałam, że jak się urodzi maleństwo to bardzo szybko się chudnie, szczególnie wtedy gdy się karmi piersią (ja bardzo bym chciała). Jeżeli chodzi o ruchy dziecka, to już jest lepiej i mały powrócił do dawnej aktywności. Oznacza to, że więcej kopie niż śpi, szczególnie wtedy gdy siedzę przy komputerze lub coś gotuję.
Tak właściwie to co może oznaczać brak ruchów maleństwa (bo chyba nie od razu najgorsze):baffled:? Pani doktor powiedziała, że serduszko bije mu prawidłowo, ale USG robiła kiedy mały znowu brykał jak dawniej.

reklama
Kinia 1 ty się nie daj mężowi! Każdy umie zrobić zakupy z kartki, a sklepy są długo otwarte. Jak ci nie będzie pomagał jak jesteś w ciąży to kiedy ma to robić?:tak: Noszenie jest najgorsze w ciąży. Limit to chyba 4kg, jak jest wszystko jest w porządku (dla mnie to już za dużo). Prawda jest taka, że co to jest 4 kg zakupów????? Ja akurat mam bardzo dobrego męża (przynajmniej już teraz-co nie było łatwe), ale wiem że nie wszyscy są tacy. Jak gorzej się czuję, to mimo, że pracuję często od 7 do 21 potrafi podjechać do supermarketu i zrobić najpotrzebniejsze zakupy. Poza za tym jak trzeba to sprząta, gotuje i pierze (tylko nie prasuje). Oczywiście jak "nie musi" to nie robi żadnej z tych rzeczy ! ;-)

Do góry