reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

.::: Mamusie kwiecień 2014:::.

Kroczku to że mały płacze to jedno i na to rady nie mam, ale wygląda na to, że jego to przedszkole nie smuci ogólnie.
Druga kwestia braku zabawy to moim zdaniem nie problem. Dzieci w tym wieku zazwyczaj nie bawią się ze sobą, ale obok siebie. Mam doświadczenie z trzech rodzai zajęć w dwóch klubikach i naprawdę nie widziałam żeby dzieci się że sobą bawiły. Owszem, siedzą razem, bawią się tym samym, ale że tak powiem każdy sobie rzepke skrobie.. czasem któreś coś komuś poda, powie proszę czy dziękuję i to tyle. Także spokojnie i daj Kubusiowi czas :-) Klara też jedna z niewielu bez pieluchy i gadajaca na kopy..

Madzik racja z tym angielskim, jest łatwiejszy ;-)

reklama
Dziękuję dziewczyny za dobre słowo:) Muszę to jakoś przetrzymać. Może Katjuszko masz rację z tą zabawą. Szkoda mi tylko że Kuba na codzień nie ma kontaktu z rówieśnikami bo mieszkamy na wsi gdzie jest raptem troje dzieci w jednym wieku co Kuba i to mieszkają w drugim końcu wsi:(

Madzkim w sumie to masz rację. Skoro chcecie zostać to niech Mała uczy się naturalnie języka a w domu pielęgnujcie polski:)

Kroczku u mnie to samo z dziećmi. Niby na osiedlu kilkoro jest ale w ogóle ich nie widać, choć osiedle jest mini.. dlatego chodzę z nią do klubiku, a nawet jeżdżę 14 km....

A tu coś dla chorowitkow.. muszę przyznać że się skusiłam i kupiłam dla Klary bo się jesień zbliża.. bardzo lubię ten blog i zgadzam się z tą babeczka w 99%

Link do: Moje dzieci już nie chorują. Entitis. - calareszta.pl

Kroczek - do dzieciaczkow jeszcze dołączyła moja Natalka (w tym samym dniu co Z Katjuszki). Ale ja się mało udzielam, więc miałaś prawo przegapić ;)
Mam za to bardzo podobne do Twoich doświadczenia przedszkolne. Moja Oliwka zaczynała w zeszłym roku przedszkole - płacz przed, czasem w trakcie, zupełna izolacja od dzieci, jak ja odbierałam to zwykle była u Pani na kolanach. Chociaż jak z nią rozmawiałam to generalnie sprawiała wrażenie nawet zadowolonej. I tak samo dużo mi opowiadała o dzieciach. No ale następnego dnia rano znów histeria.
Najgorsze były chyba dwa pierwsze miesiące i tak bardzo powoli się poprawiało, a teraz nie chce wychodzić :)
Moim zdaniem Oliwia (i być może Twój Kuba też) to typ który jakoś szczególnie innych dzieci nie potrzebuje. W przedszkolu uwielbia prace plastyczne (i to właśnie zatrzymuje ją dłużej), lubi wspólne zabawy (aranżowane przez Panie), ale sama z siebie z dziećmi mało się bawi. Sama uważam, że właśnie takie dzieci najbardziej zyskują na pójściu do przedszkola, oczywiście o ile trafią też na mądre opiekunki, które dają im czas i przestrzeń. Widzę, że O w czasie tego roku nauczyła się radzić sobie z innymi dziećmi. Dalej trzyma dystans, bawi się tylko z nielicznymi, ale nie ucieka już od jakichkolwiek interakcji. Nawet z konfliktów umie wyjść obronną ręką :)

Kasiu witaj ponownie :-) A Kubusiowi daj jeszcze czas, a sama niestety musisz zacisnąć zęby.

Katjuszka mój mąż przyjmował te tabletki i faktycznie nie chorował po nich.

Zuzanka co tam u dzieci?

Madzikm popieram Waszą decyzję. Julek, który trajkocze po polsku jak katarynka, dzięki bajkom, świetnie już też mówi po angielsku. Zna już wszystkie kolory, liczy do 10 i składa proste zdania.

Napisane na SM-G386F w aplikacji Forum BabyBoom

Katjuszko zainteresowałaś mnie tym , pewnie się skuszę i kupię. Zaszkodzić nie powinno a pomóc może.

Agunia ja kiedyś brałam ismigen ale nie było jakiejś szczególnej poprawy.

Muszę Wam napisać wczoraj byłam z H na placu zabaw i było bardzo dużo dzieci H bawił się swoimi autkami i w pewnym momencie przyszedł chłopczyk rok starszy najpierw próbował kopać H i brzydko mówił (łobuz okropny oczywiście delikatnie go upomniałam) ale H sam tak go sobie podporządkował że szok, dał mu nawet jeden samochodzik i tamten chodził i robił co H mu kazał :D

He he he ancona super sobie H poradził:) Brawo dla Niego:)

Katjuszka ciekawa alternatywa dla tych co już nie wiedzą czego się chwycić:) Na szczęście K mało choruje, może dwa razy do roku i czasami katar ale nic poza tym. Oby się to nie zmieniło w przedszkolu.

reklama
Ja chyba spróbuje tego wynalazku, bo O. Poszedł 3 dni do przedszkola i dzisiaj znowu gluta ma.
Z dobrych wieści dzisiaj pierwszy raz (po 1,5 miesiąca) nie płakał przy zostawianiu.
Po południu idziemy do alergologa, ciekawe co powie

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry