reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

.::: Mamusie kwiecień 2014:::.

u nas górne dwójki i trojki ida. Nie wiem tez czy cos glebiej nie schodzi bo tez pcha gleboko paluchy.

Co do rozmiarów to co prawda Mlody ma ok 72-74 cm ale nosi od 80 do 86. Niektore sa za duze oczywiscie troszke ale juz w 74 to ciasno mu.

reklama
Loka - dziekuje, spotkanie miłe, przyjemne i baaardzo wesołe. Fajnie jak mozna dziecko zostawić z mamą na chwile. Od niedzieli szara rzeczywistość nas czeka :(

Edysiek - super śpiworek.

U nas wyrastały z 80 :/ chociaż niektóre firmy to nawet 74 jeszcze mamy i weź tu kupuj coś na oko.

Witam :-)
Co tu taka cisza dzisiaj? Pewnie wszystkie korzystają z pięknej pogody.

Moja wskoczyła w rozmiar 74 i to całkiem nagle. Choć jeszcze niektóre 68 też są dobre. Przypomniało mi się, że mam schowane jeszcze ciuszki po chrześniaku i okazało się że akurat są w rozmiarze 74 i są dobre. A to akurat w większości dresy, co prawda nie różowe ale ładne i w końcu jakaś odmiana będzie ;-)

Słuchajcie ja to się zaczęłam grubo zastanawiać nad tym jak dzieciaczki są mierzone.. u nas na tapecie rozmiar 74. I jest dobry... a wczoraj u lekarza ważenie i mierzenie... i co? i 7095 i 68cm... a co najciekawsze 68 i 6 msc to około 65 centyla.. zupełnie tego nie rozumiem.. to co? 90% dzieciaczków z forum jest poza siatkami? to samo ostatnio było z kuzynką młodej która ma 4 msc.. i niby 71 cm.. przy czym to jest daleko poza ostatnim centylem jak właśnie sprawdziłam ;-) a kuzynka jest ewidentnie krótsza od naszej młodej.. i żeby nie wyszło że nam młodą źle zmierzyli to ja ją wczoraj przytrzymywałam - od czubka głowy do podbicia pięty jest 68.... czy tylko ja tego nie ogarniam?! ;-)

i od razu pytanko - pewnie głównie do mam spokojnych dzieciaczków.. bo my z mężem nie umiemy ogarnąć tematu mając takie dziecko jak mamy ;-) któryś raz po przebywaniu z kuzynką naszej młodej mamy wrażenie jakby ona była jakaś wycofana.. jest mega spokojna, wolno się rusza, można ją położyć leży... dwie zabawki na kilka godziny stykną.. u nas i 15 zabawek na 3 godziny nie wystarcza, bo wszystko oskrzeczane, obślinione i zaraz be i następna.. czy to zachowanie takie luzacko spokojne jest normalne u dziecka 4 msc? nasza mała zawsze rusza się mega dynamicznie - ręce nogi, wszytsko podskakuje, wyma****e, a tamta normalnie jak jakiś leniwiec się rusza.. zastanawiamy się więc z małżem czy aby z nią wszystko oki? bo kurcze do naszej to w ogóle nie da się porównać, ale znam kilka dzieciaczków koleżanek i żadne się tak nie zachowuje.. może któraś z Was ma takie spokojne dzieciątko i powie że właśnie takie "wyluzowane" jest? ;-) chyba że nie pamiętacie już jak to było gdy dzieciaczki miały 3-4msc :))

Katjuszka my nosimy tez na 74, a u lekarza na mieszeniu mielismy 69cm.
Moze faktycznie cos nie tak, bo moj tez taki ruchliwy. Teraz leze z nim na lozku i juz go ze 30 razy przyciagalam zeby z lozka nie spadl takze albo tamta ma taki charakter albo cor nie tak.
A pytalam juz, ale odp nie dostalam- czy na pneumokoki szczepilyscie?

Kajtuszkaa ja nie wiem jak to jest ale Pati ma rozmiar 68 ubranek i nie które 62 są jej dobre wiadome te co większe wypadają , powoli zaczynam się martwić czytając jakie tu dzieci rozmiary noszą madziolina_p nie szczepilam bo położna mi je od radziła wszystkie dodatkowe szczepienia, wiec nie szczepie.

Ostatnia edycja:
Katiusza ja sie nie wypowiadam na temat spokojnych dzieci bo takich nie posiadam :-) Tymek byl wolniejszy od Ignasia w rozwoju ale tez nie byl spokojny. Ciagle musial byc w ruchu. Szwagierka jak pojechala do znajomych ktorzy mieli corke w podobnym wieku to tez byli w szoku tak jak Wy bo ona posadzona bawila sie jedna zabawka pol godziny czy godzine, a moj byl w ciaglym ruchu. A Ignas to juz inna historia... zreszta patrzcie co niedawno wykombinowal.

Madziolina my dzisiaj bylismy na szczepieniu I na pneumokoki tez szczepilam. U nas tez 62/68 sa dobre. Mi sie wydaje ze to zalezy jak ubrania sa szyte.

Mandziolina my planujemy szczepić na pneumo. Zaczęliśmy też rota, ale poszła jedna dawka i młoda bardzo wymiotowała więc odpuściłam temat.. Widzisz, tylko młoda się nie czołga ani nie turla, tylko mi chodzi o to, że jest ciągle w ruchu - macha rękami, kopie nogami, skrzeczy, piszczy, przewraca się na boki itd.. i to non stop jak nie śpi.. a tamta jakaś niemrawa.. ale marcia chyba zaczęła potwierdzanie że takie dzieci jak kuzynka są ;-) dla mnie to szok i niedowierzanie... ja bym tak chciała chociaż pół dnia.. ale pewnie zaraz bym się martwiła co mi tak dziecko zamuliło ;-)

reklama
Edysiek super ze akurat ubranka pasuja, beda jeszcze chwilke słuzyc. Wsadzilam dzis czosnek na dzialce tak jak pisalas. Na wiosne mi chyba fote dasz jak to ma wygladac zebym nie wyplewila czasem :)

Katjusza nasz tez bardzo ruchliwy i energiczmy.Co do mierzenia to tez tak jak piszesz - mamy realnie ok 70 -72 cm. Ubranka to zalezy jak szyte bo nosimy:
- duze ubranka na 74
- ubranka na 80
- mniejsze na 86
i taki schemat sie powtarza co zmiane rozmiaru.

Madziolina ja szczepilam na pneumokoki.

Do góry