reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

.::: Mamusie kwiecień 2014:::.

_zuzanka DZIEKI TOBIE TEZ!
a gdzie ten temat na temat o kwietniowkach I jedzeniu? jak go odnalesc? bo dla mnie to forum jak I ta stronka babyboom jest kompletnie nowa!

tak sie ciesze ze znalazlam was! :):tak:

reklama
Vica - ja korzystam z tel więc linki Ci nie wkleję - musisz wejść: forum> nasze dzieci> dzieci urodzone w 2014> dzieci urodzone w kwietniu 2014> rozszerzanie diety Maluszka (u mnie 9 temat od góry ;-) )

Co za noc :/ pobudki tylko dwie no ale po co spać jak mozna sie bawić i gadać po ponad godzinie. Jeszcze dodatkowo była burza, ktora sie kotłowała dość długo. Niewyspana jestem :/

Witam :-)

Vica tutaj jest nasz wątek o rozszerzaniu diety https://www.babyboom.pl/forum/dziec...014-a-f530/rozszerzenie-diety-maluszka-72047/ a o początkach poczytaj tutaj HiPP: W jaki sposób należy rozszerzać dietę niemowlęcia?

Teraz badanie bioderek to norma, najpierw badają bioderka w szpitalu po urodzeniu, a potem powinnaś dostać skierowanie do ortopedy od Waszego pediatry. My skierowanie na usg mieliśmy od ortopedy.

Na razie wystarczy jak córcia je raz dziennie, możesz stopniowo zwiększać ilość zjadanych łyżeczek. Jak chcesz jeszcze karmić piersią to nie masz co się spieszyć.

Ja tam nie patrzę na to co piszą w książkach ;-) Moja z reguły usypia przy cycu i nie widzę w tym nic złego, a wieczorem to już nie wyobrażam sobie inne go zasypiania. Kąpiel, cyc i lulu :-) Zresztą dziecko przyzwyczaja się do ustalonego rytmu.

Mika miejsca w piwnicy mam dużo ;-) Ale jeszcze tylko papryka mi została i może kilka słoików fasolki szparagowej zrobię. I koniec :tak:
U nas noc w miarę, dwie pobudki, trzecia o 6 i udało nam się podrzemać do 7.

Muszę się ogarnąć i zmykam do sklepu, tylko nie wiem jak małą ubrać, bo zimno :baffled: Jak były upały to chociaż tego problemu nie było, a teraz przed każdym wyjściem trzeba będzie małą coraz bardziej opatulać.

Ratunku moje dziecko ma skok i od 4 dni jest po prostu okropny. Ciągle wyje a jak przestanie to na chwilke i nudzi mu sie wszysyko, placze w nocy przez sen, zrywa sie, w dzien non stop na rekach i bron Boze zostaw go samego w pokoju nawet na minutke. Z tego co czytalam to ten skok ma trwac miesiac4:szok:

Co do długiego karmienia piersią - moje zdanie jest napewno inne niż większości z Was, ale (z własnego doświadczenia) nie widzę żadnego powodu, by karmić dziecko starsze niż rok przy innych. To nie jest maluch, który musi dostać cyca na żądanie. Jak jest głodny może zjeść różne inne produkty. Wydaje mi się, że nikt (poza osobami z którymi o tym rozmawiam) nie ma pojęcia czy Oliwia dostaje cyca czy nie. I tak powinno moim zdaniem powinno być.

Zuzanka, a możesz, jeśli chcesz oczywiście podzielić się z nami Twoimi przemyśleniami na temat tak długiego karmienia? Dlaczego warto? Mam nadzieję że w żaden sposób nie odbierzesz tego jako atak na Ciebie, tylko po prostu jestem ciekawa dlaczego tak wyszło. Babki w przychodni raczej nie zapytam czemu pani tak długo karmi ;)
Chyba że nie masz ochoty o tym pisać, to zignoruj pytanie :tak:

U nas chyba zęby idą pełną parą... bo rączki non stop w buzi, a od 2 dni namiętnie wyrywa sobie smoka z buzi i nie chce dać włożyć z powrotem. No i dzisiaj jak mi się rozżalił, to z takim nerwem i płaczem szarpał paluszkami za dziąsełko jakby chciał coś wyrwać. Szkoda mi go okropnie. Smaruje mu żelem, ale żadnych gryzaczków nie chce, a chyba więcej nie mogę mu pomóc.

Viltutti możesz dać jeszcze jakiś syrop czy coś przeciwbólowego np. Panadol czy Ibum. Ale to może na noc jak nie będzie mógł spać. Ja ogólnie nie jestem zwolenniczką faszerowania dzieci lekami, ale jak się bidulek męczy to trzeba.

Kroczek ja moją uspałam, ale co chwilę płacze przez sen. I tak latam do wózka i walczę z papryką.

Witam:-)
My po kontroli- Arti lepiej tzn oskrzela czyste, od czasu do czasu zakaszle i tyle:tak: Na wszelki wypadek mam go inhalować do niedzieli. Tylko.....we wtorek będą szczepienia i nie wiem czy jechać czy odpuścić:baffled:

Edysiek-podziwiam za siłe z tymi przetworami-jak Ty to robisz?????
Agunia- super-każda kasa się przyda;-)
Kroczku-na pocieszenie powiem, że u nas każde przebudzenie jest okupione rykiem jakby nie wiadomo co sie działo:szok::szok:

reklama
Myślałam, że tylko moje dziecko kocha się budzić z płaczem.. ale widzę, że nie jest wyjątkiem ;-) uff
u nas chyba jakaś ogólna zmiana... bo jak zawsze po półtorej godziny czuwania była drzemka - choćby 5 min, ale była, bo inaczej było wycie.. to od kilku dni przerwy w spaniu są od 2,5 do 3 godzin.... masakra.. dziś się poddałam i włożyłam do hustawki, żeby zasnęła i śpi.. jak na razie pół godzinki ;-) to zamiast coś ogarnąć w domu siadłam na forum, bo wymęczona jestem koszmarnie..

Mam pytanie, bo ostatnio zmotywowana przez znajomą zaczęłam się zastanawiać, czy ja przypadkiem nie przegapiam jednej z zasad higieny... czy czyścicie dzieciaczkom buzie w środku? np mokrą pieluszką? byłam z tą aftą u lekarza, ale nie pomyślałam, żeby zapytać i teraz mam zagwozdkę, bo ja nie czyszczę..

i jakby się Wam afta przytrafiła - my dostałyśmy Tantum Verde - jeden pstryk dwa razy dziennie.. całe szczęście, że nie pędzelkowanie, bo nie wiem jakbym sobie z tym poradziła ;-)

Do góry