reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

.::: Mamusie kwiecień 2014:::.

No, cieszę się że nie wyszło że to ja jestem stuknięta odnoście awersji do zabawy cyckami przez dzieci w wieku przedszkolnym ;-)

My w sobotę idziemy na kontrolę do ortopedy, chociaż mam ochotę odpuścić sobie tą wizytę bo jestem bardziej niż pewna że z Olciowymi bioderkami jest ok. Jak był mniejszy to uwielbiał noszenie na żabkę i rozkraczanie bioderek, w sumie do tej pory jak śpi na pleckach to ma nóżki tak szeroko wyłożone, że mi by chyba miednica pękła jakby się tak wyłożyła.

A, i pediatra powiedziała nam, że faktycznie Olek jest nieco zbyt dorodny i skoro jest bardzo niecierpliwy w kwestii jedzenia to żeby robić mu nieco bardziej postne mleko, np. jak na 120ml wody powinno dawać się 4 miarki mm, to dawać 3. Całkiem podoba mi się ten plan, tylko musimy pilnować czy mały wtedy nie zacznie domagać się jedzenia jeszcze częściej.

No i rozszerzanie diety kazała nam zacząć od warzyw a nie owoców, bo te drugie mimo wszystko zawierają cukry.

Dzisiaj moja mama rozgotowała małemu kilka śliwek z działki i zrobiła taki mus ale bez cukru... i mały tak wcinał aż budzi nie zamykał żeby szybciej było ;) cudny widok. A myślałyśmy że nie ruszy bo dosyć kwaśne to było. Mam nadzieję że nic mu nie będzie po kilku liźnięciach. Jutro chyba spróbuję z malinami :)

Ostatnia edycja:
reklama
Edysiek! Jestes super! dzieki za wpis odnosnie mojego pytania!!!
Jkabys kieydkolwiek miala czas by dodac tego lnka bylalbym na rpawde wdzieczna! mysle ze tez I inne by dziewczyny skorzystaly takze!.

Ja kiedys wyczytalam ze mleko matki ma jakies tam enzymy co pomagaja w trawieniu wiec polecaja (jakas stronka w internecine juz nie pamietam zdodla albo gazeta typu mamo to ja czy ktoras z nich bo mam ich wiele roznych! wiec tam polecali dawac piers a dopiero potem te pare lyzeczek tej papki...
no ale to CO TY PISZESZ TO MA SENS! bo skoro dziecko sie cyckiem naje to jak potem ma jesc dalej?? I to jeszcze cos nowego??? I inne smaki...
ach , mowioe wam.. to moje pierwsze dziecko I nie mam nikogo kolo siebie by sie doradzic/podpytac... ciezko!
Tak sie ciesze ze znalazlam to forum!!
Widze tez ze juz nietore z was karmia odwazniej jak VIltutti! Juz sliwki? I malinki..? WOW! super fajnie!

A swoja droga to nie wiem nie czytalam od poczatku wiec nie wiem skad te badania co mialayscie Edysiek I Viltutti - chodzi o bioderka. Skad te badaania czy to zalecone przez pediatre czy moze rutynowe? Moze I ja cos przegapilam.. tak np jak sciagenicei szwowo po cesarce poszalam zamiast za 7dni to ja za 3tyg! :D tak nei moglam sie wbic w rutyne I nie pamietalam I dla mnei to byl ten 3tyg jak jedeeen dluuuuuugi dzien! :D hehehehe

Tak musisz isc na kontrole bioderek, raz chyba po miesiacu, potem ok 3 m-ca i potem jak zacznie siedziec.
A jesli chodzi o nowe jedzonko to najpierw papka, a potem mleko ;-)

Oliwia - zdrówka życzę !!

Katjuszka - cudne te Twoje zakupy.

Agunia - ciesz się, podwójne pieniążki zawsze sie przydadzą.

Edysiek - Ty to chyba już miejsca w spiżarni nie masz na przetwory :D

Ostatnia edycja:
Madziolina_p dzieki tobie rowniez! :)

A swoja droga to ile wasze maluskzi juz jedza? czyli ile mniej iwecej lyzeczek? Bo moja mala do teoj pory od ok ponad tygodnia to daje jej nie wiecej jak 5, a zaczynm tak od 1 na dzien I potem 2-3 nastepnego itd.
A to jedzonko to ile razy dziennie dajecie? Bo ja to tak na razie raz na dzien. Moza za ostroznie? moze za malo/zadko??

Bardzo tez jestem ciekawa jak u was z karmieniem w ciagu dnia.
Kiedys ktoras z was w zeslzym miesiacu wspomniala o ksiazce Tracy Hogg - Jezyk niemowlat. I ja w biobliotece udalo mi sie ja pozyczyc. Tam autorka opisuje zeby karmic dizecko I po karmieniu zaraz bawiac/zabawiac I przyzwyczajac zeby karmienie nie kojarzylo sie jeydnie ze spaniem ze zaraz trzeba isc spac.
No mysle sobi ze skoro moja mala na skonczone 4,5m-ca to chyba najwyzsza pora by tak robic, czyli karmic w ciagu dnia I dawac do zabawy, bawic a nie pozowlic jej spac..I czasami to wychodzi a czasami nie! ale nie przejmuje sie tym bardio bo przeciez nie da sie dziecka zaprogramowac przeicez? :)

Wiem ze rozne sa na neice opinie na temat tej ksaizki, dalteog ejstem bardoz ciekawa jak to u was jest ztym karmieniem I bawieniem...

Dziewczyny Dzieki z gory za odpowiedzi!
Pozdrawiam :)

a propo tego co napisalam wczesniej I pani Tracy Hogg, ta autorka tez tam poleca by dziecko nakarmic ok 6wiczeorem a potem kapanie I spaniel.. (bez karmienia!?) no to to na pewno u mnei nei zadzialalo by :D
nawet nie bede probowac, moja mala po kapaniu to juz wie ze bedzie karmoiona I czesto jak ja tylko poloze na lozku (bo tam ja karmie wieczorem) to od razu na bok do mne sie przewraca I dziubek otwiera heheheh

a jak u was?

Byliśmy dzisiaj na sesji z Filipem :D model Mały heheh tylko cieżko mu było zrobić zdjęcie na brzuszku bo ruszał się jak te zabawki co się nakręca i wrzuca na wodę :)

Tak mi się w Polsce spodobało, że kupiłam bilet na 23 września i przylatujemy na ponad miesiąc :))))))

Viltutti - jestem tego samego zdania, karmić dziecko piersią tak długo, szok. Cyce to na bank ta mama miała wydojone do pasa :/

Widać, że dzieciaki już śpią bo ruch na BB aż miło :D

Ostatnia edycja:
Znów mi wcięło post :-/

Loka - udanego urlopowania :-)

Marcia - ja też zazdroszczę wszystkim co już po chrzcinach. Do tego ciagle nie mamy chrzestnego - dwóch ewentualnych kandydatów odpadło i już na prawdę nie wiem kogo pytać ...
A i jeszcze mam pytanie ad ząbków - u Miśka na razie nic, ale Oliwii idą piątki - generalnie nic nie wskazuje żeby to ją bolało, ale jest strasznie marudna i budzi się w nocy. I nie wiem czy to łączyć, czy raczej zwalić na początek buntu dwulatka...

Agunia - co do macierzyńskiego - ja bym się jeszcze upewniła czy faktycznie Ci przysługuje, żebyś później nie miała cyrków z zusem. Niemniej na pewno można prowadzić działalność będąc na macierzyńskim, więc może są też inne wyjątki (?)

Viltutti - kojarzę że w którymś wcześniejszym poście pytałaś o fotelik - my mamy dla Oliwii kiddy guardian pro 2 (9-36kg). Jak narazie jestem zadowolona z zakupu. Ale jest to fotelik, który moim zdaniem trzeba przymierzyć do konkretnego samochodu.

Vica -.fajnie że w końcu udało Ci się napisać ;-) a w kwietniowych dzieciach jest też założony osobny temet ad rozszerzania diety i tam też dziewczyny piszą o doświadczeniach. Z tym, kiedy podawać nowe pokarmy są różne szkoły - jedni właśnie polecają przed mlekiem, inni zalecają pierwsze łyżeczki dawać kiedy dziecko nie jest głodne, co może być dobre w przypadku dzieci, które się denerwują kiedy im w brzuchu burczy ;-) A o bioderka najlepiej zapytaj pediatrę - niektórzy dają skierowanie do ortopedy, inni od razu na usg.

Co do długiego karmienia piersią - moje zdanie jest napewno inne niż większości z Was, ale (z własnego doświadczenia) nie widzę żadnego powodu, by karmić dziecko starsze niż rok przy innych. To nie jest maluch, który musi dostać cyca na żądanie. Jak jest głodny może zjeść różne inne produkty. Wydaje mi się, że nikt (poza osobami z którymi o tym rozmawiam) nie ma pojęcia czy Oliwia dostaje cyca czy nie. I tak powinno moim zdaniem powinno być.

reklama
Milenka pobieranie zasiłku macierzyńskiego i wynagrodzenia jest w Polsce jak najbardziej zgodne z prawem, które mówi, że na macierzyńskim możesz wrócić do pracy maksymalnie na pół etatu u swojego pracodawcy, ale nie ogranicza etatowo pracy u innego. Reasumując na macierzyńskim można pracować pod warunkiem, że u innego pracodawcy. Fakt sprawdzony i potwierdzony przez Panią z ZUS-u :-)

Do góry