reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

.::: Mamusie kwiecień 2014:::.

AGMAA - my też mamy jutro szczepienie :/ łącze się Wami w bólu i we łzach, bo też na pewno będę płakać z nim. Akurat o 10 jest jego godzina drzemki wiec łudzę się, że może akurat będzie spał.

MADZIKM - super, że podróż minęła bez problemów. Robiliście coś żeby Jej uszków nie zatkało ?

Sent from my iPhone using Forum BabyBoom mobile app

reklama
Hej Mamusie :-)

Pamięta mnie któraś?? Wieki mnie tu nie było... sama nie wiem kiedy i czemu przestałam się udzielać.... Wy juz pewnie nieźle zrzyte ze sobą jesteście....

Mam pytanie do mamuś które karmią dzieciaczki piersią?? Jak długie przerwy w nocy robią Wasze dzieci bez jedzenia?? Nasza śpi z nami bo póki co tak mi wygodniej no i to jej częste budzenie 2-4 h i własnie ostatnio staram się jej nie karmić przy każdym przebudzeniu tylko oszukuje ją smoczkiem, czasem się to udaje, i tak się właśnie zastanawiam czy dobrze robię czy jednak karmić przy każdym przebudzeniu..

Postaram się teraz tu częściej zaglądać, żeby wiedzieć co u Was i u waszych maluszków.... Pozdrawiam...

Ja specjalistka nie jestem i fachyowej literatury nie czytalam, ale Aniolku jak na moj matczyny instynkt i "chlopski rozum" jesli dziecko budzi sie w nocy na jedzenie to znaczy chyba ze jest mu potrzebne. Nocne mleko jest najbardziej bogate w tluszcze i najbardziej wartosciowe. Ja bym sie nie odwazyla "oszukiwac" dziecka smoczkiem. Dzieci karmione piersia zawsze beda jadaly czesciej niz te na mleku modyfikowanym bo pokarm matki jest bardziej lekkostrawny a i porcja ktora dziecko zjada tez z pewnoscia mniejsza. Ale to tylko moja niefachowa opinia.

Madzikm przypomnialo mi sie jak lezalam z Olafem na oddziale chirurgii dzieciecej i widzialam malutkie dzieciaczki po operacjach nowotworowych. Cos strasznego. Serce sie lamie i czlowiek dziekuje Bogu, ze jego dzieciatko zdrowe.

Upaly i nas wykanczaja. Olaf spi w bodziaku z krotkim rekawkiem i w skarpetkach. Przykrywam go lekkim kocykiem ale i tak sie lobuz rozkopuje. Ostatnio jest tak ruchliwy ze notorycznie budzi sie z placzem z noga lub raczka zwisajca miedzy pretami lozeczka i mam zagwozdke. Zalozyc ochraniacze czy nie? Naczytalam sie ze podejrzewa sie je o bycie jedna z przyczyn smierci lozeczkowej i troche sie boje. Jak jest u Was? Uzywacie ochraniaczy? Juz przez to sie zaczynam zastanawiac czy aby nie przejsc na lozeczko turystyczne na stale ( oczywiscie z dokupionym porzadnym materacem). Co o tym sadzicie?

Witajcie,

padam ze zmeczenia. Moj syn najwidoczniej postanowil mnie wykonczyc :)

Auliya to trzymam kciuki za szybką przeprowadzkę:tak:
Marcia powodzenia na szczepieniu.
Mika ale Ty chcesz mu podać coś na gorączkę w razie czego :baffled: czy dopiero jak będzie miał? Dzieciom zbija się gorączkę jak ta przekroczy 38 stopni.
Kroczek moja śpi w bawełnianym pajacu, ale u nas nie jest bardzo gorąco. No i śpi przy otwartym oknie - zaraz obok.
L-oka u mnie pomogły nakładki. Aż się boję co to będzie jak będzie miała zęby :szok:

juz karmie normalnie, nie powiem zeby bylo bezbolesnie ale im szybciej tym lepiej :) musze tylko uwazac zeby jezyk mil na dole jak bierze piers, ale moze z nakladek skorzyatm jak wyjda gorne zabki :)

Witajcie

Moje dziecko oszalałoooo - spał od 21 do 8 , szok normalnie :) a ja głupia zamiast się cieszyć to się zastanawiam czy wszystko jest ok, czy mu coś nie dolega.

Idę na kawkę :)
Buziaki

jak ja Ci zazdroszcze :szok:

Dziękuję kobitki za porady:) Dziś Kubuś spał w samym bodziaku i nad ranem okryłam go kocykiem:)

Mam za to inny problem .

Strasznie ropieje mu prawe oczko. Przemywam sola fizjologiczna i rumiankiem a macie tez jakies inne rady?

my dostalismy kropeli na recepte i po 2 dniach przeszlo, ale mialismy do 5 dni stosowac i tak. Przemywaj kilka dni solą i jak nie przejdzie to idz do lekarza najlepiej. Wtedy zobaczysz co powie specjalista.

Hej.
Melduję się z Polski tak na szybko.
Doczytałam co u was. Super, że bez żadnych problemów :-)
Nasza podróż mimo że długa była w miarę ok, Emma była grzeczna tylko przy lądowaniu wpadła w taką histerię że chyba ją w wieży kontroli lotu słyszeli i w samochodzie w drodze do domu urządziła potworny koncert zalewając się łzami, ale to już zmęczenie dało o sobie znać. W domku , jako że nic w Krakowie nie mamy z oprzyrządowania dla dziecka, została umyta przeze mnie pod kranem w kuchni, dostała cycka i odpadła.
Niestety dalej ma biegunkę, odstawienie mz i marchwi i powrót tylko na cyca nic nie dało więc jutro mamy wizytę u pediatry. Od razu skonsultujemy jej spanie, albo raczej jego brak, bo dalej nie sypia, rzuca się po łóżku, pręży...masakra, jesteśmy teraz oboje z mężem wykończeni a jeszcze te upały w dusznym Krakowie :no:
Wczoraj byliśmy z Emmą na konsultacjach jej naczyniaków. Narazie mamy nic nie robić, obserwować czy nie wrzodzieją, i wrócić gdyby zaczęły albo gdyby zaczęły nagle szybko rosnąć. Mamy również powtórzyć za parę miesięcy usg brzuszka czy na pewno nie pojawiły się jakieś naczyniaki wewnętrzne.
Konsultacje mieliśmy w szpitalu dziecięcym na oddziale chirurgii onkologicznej i powiem wam, że się popłakałam jak widziałam te wszystkie chore dzieciaczki:-:)-(. Widok maleńkiej dziewczynki, może dwumiesięcznej, z naczyniakiem na całą górną wargę wielkości mandarynki uświadomił mi i mężowi ile jak narazie mamy szczęścia, że Emmy zmiany, mimo że jest ich kilka, nie są wielkie i mamy ogromną nadzieję że takie zostaną i że później zaczną się wchłaniać.
Pani doktor zresztą obserwując Emmę stwierdziła, że bardzo ładnie się rozwija jak na wcześniaka, Emma popisywała się siadaniem i rozdawała uśmiechy :-)
Ok więcej nie dam rady napisać. Odezwę się wkrótce
Ucałujcie forumowe dzieciaczki :-)

Ciesze sie ze lot bez wiekszych problemów.

Ja specjalistka nie jestem i fachyowej literatury nie czytalam, ale Aniolku jak na moj matczyny instynkt i "chlopski rozum" jesli dziecko budzi sie w nocy na jedzenie to znaczy chyba ze jest mu potrzebne. Nocne mleko jest najbardziej bogate w tluszcze i najbardziej wartosciowe. Ja bym sie nie odwazyla "oszukiwac" dziecka smoczkiem. Dzieci karmione piersia zawsze beda jadaly czesciej niz te na mleku modyfikowanym bo pokarm matki jest bardziej lekkostrawny a i porcja ktora dziecko zjada tez z pewnoscia mniejsza. Ale to tylko moja niefachowa opinia.

Madzikm przypomnialo mi sie jak lezalam z Olafem na oddziale chirurgii dzieciecej i widzialam malutkie dzieciaczki po operacjach nowotworowych. Cos strasznego. Serce sie lamie i czlowiek dziekuje Bogu, ze jego dzieciatko zdrowe.

Upaly i nas wykanczaja. Olaf spi w bodziaku z krotkim rekawkiem i w skarpetkach. Przykrywam go lekkim kocykiem ale i tak sie lobuz rozkopuje. Ostatnio jest tak ruchliwy ze notorycznie budzi sie z placzem z noga lub raczka zwisajca miedzy pretami lozeczka i mam zagwozdke. Zalozyc ochraniacze czy nie? Naczytalam sie ze podejrzewa sie je o bycie jedna z przyczyn smierci lozeczkowej i troche sie boje. Jak jest u Was? Uzywacie ochraniaczy? Juz przez to sie zaczynam zastanawiac czy aby nie przejsc na lozeczko turystyczne na stale ( oczywiscie z dokupionym porzadnym materacem). Co o tym sadzicie?
u nas Mlody tez spaceruje po całym łózeczku i niestety - ale ochraniacz mozna sobie wsadzic w d***. Jak chce to i pod ochraniaczem wsadzi nózke i wystaje :) nie wiem co to bedzie . My mamy taki wiazany , nie wiem czy sa inne. Ale uzywamy go od poczatku wlasciwie.

Ratunkuuu. Mlody 5 minut temu zasnał, od 2 dni non stop raczki , drzemki nie dluzsze niz 10 minut i to max 2-3 dziennie, a w nocy pobudki co 1-2h. Malo tego - o godzinie 4 Moj Ksiaze juz sie wysypia i nalezy go przynajmniej godzine zabawiac, jak nie dluzej. Mleko modyfikowane nie skutkuje dluzszym snem ani w dzien ani w nocy. Nie wiem co robic, jeszcze kilka takich dni i sama padne. Tez tak macie/mialyscie? Moze to te upały albo skok ale mam nadzieje ze szybko minie bo dlugo tak nie dam rady.

Dobranoc

Jak tak czytam, ze wasze dzieciaczki nie chca spac to naprawde uswiadamiam sobie ze kazde dziecko jest jednak inne. Moj Mlody juz po ok 2h godzinach dziennej aktywnosci chwyta sie za ucho i marudzi ze chce spac. Wszak spi najczesciej ok 320-40 min ale takie drzemki sobie strzela. No i zawsze jest jedna conajmniej 2h po poludniu lub w poludnie. Spac chodzi miedzy 19-20 i spi do 4, potem mleczko i spi jeszcze do 6-7. Po tym mleczku o 4 od razu zasypia. Nawet sie martwilam czytajac o aktywnosci Waszych maluchow ze z moim cos nie teges ale rozwija sie normalnie, obraca, gaworzy, chwyta nozki wiec chyba po prostu on tyle snu potrzebuje. A niejadek jest dalej :/

Loka - a nie masz kogoś kto pomógłby Ci w dzień żebyś mogła się zdrzemnąć ? Pewnie skok Was dopadł właśnie teraz jeszcze te upały więc kumulacja. Każde dziecko przechodzi to z tego co dziewczyny piszą inaczej - mój np. skoki przesypia w dzień, o nocach to nawet nie piszę bo od urodzenia były w miarę przyzwoite.

Aniołek - witaj z powrotem i odwiedzaj nas częściej. Dla mnie BB jest jak amen w pacierzu. Tak się przyzwyczaiłam, że zaglądam tu kilka razy dziennie. Co do Twojego pytania nie pomogę bo ja jestem butelkowa Mama.

Zovita - ja używam ochraniacza ale tylko z jednej strony ze względu na otwarte okno. Ale jak mi zacznie wędrować bardziej po łóżeczku to muszę przełożyć na obie strony.

Spokojnej i przespanej nocki Wam życzę :)

Hej Aniołek :)
My karmimy się tylko piersią i synuś przeważnie je koło 19 a później koło 4, potem 6 i 8 ale jak przebudzi się wcześniej to go zawsze karmie bo pewnie chce mu się jeść albo pić ;)zresztą później przeważnie od razu zasypia ;)
Kochane wiem,że Wasze Maluchy wcinaja rączki ale zastanawiałam się czy wyciąganie im je z buźki? Szymek wklada do buzi, pieluszke, zabawki palce ale tak głęboko, że ma odruch wymiotny albo pokasłuje i mam zagwostke bo taki Smyk poznaje otoczenie przez buzię właśnie..

Aaa szwagierka wczoraj urodziła;) Mała Hania przyszła na świat przez cc ale już się nie mogę doczekać kiedy ją zobaczę ;D

Agmaa jak widze ze Mlody zaraz rzygnie, bo tak reka gleboko i juz go nosi to wyciagam, ale jak sobie memla bez bulimicznych zapedow to na to pozwalam. Ewidentnie to jeden z etapow jego rozwoju.

reklama
hej laseczki. Nie mam czasy pisac bo wiecznie coś.
W niedziele byliśmy na chrzcinach-była klima, więc dalo się żyć...ale....do napoi były kielichy...i...Igor podczas picia zapatrzył się na dzieci i ugryzł kieliszek....masakra!!!!! W poniedziałek pojechaliśmy na "poprawiny" hahaha najadłam się ciasta i taka to moja dieta cud:-D:-D
Wczoraj natomiast walczyłam z ogórkami-20kg:szok: A dziś...pakowanie walizek i w nocy wybywamy nad morze:-)
Jesli nie będzie problemu z internetem to dam jakiś znak życia;-)
Przepraszam, że tylko o sobie, ale jakoś nie daje rady czytać.
Lece na śniadanko i kawkę:tak:

Do góry