reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamusie jako ciężarówki po raz drugi :)

reklama
JAMAMMA tak jasne odwiedziła mnie mała. Do szpitala trafiłam po południu w sobotę 3.12.2011, w niedzielę przed południem przyjechali do mnie wszyscy z domku, tzn. mąż, córeczka, mama i siostra. Potem K je zawiózł i już po południu sam przyjechał. W poniedziałek miałam cc i we wtorek moja przyjaciółka przywiozła mamę i córcię do mnie. Amelka zobaczyła leżące za mną zawiniątko (Kacperka) i pyta: MAMO CO TO JEST???? Ja na to, że dzidziuś który był w brzuszku, pokazuję jej brzuch i moją ranę, a ona dalej: ALE MAMO CO TO JEST??? Dopiero jak wziełam malucha na przód odwinełam go z rożka, to był mega zachwyt: OJEJ MAMO JAKI ON ŚLICZNY, JAKI MALUTKI, KOCHAM GO, MOGĘ GO WZIĄŚĆ NA RĘCE, ZOBACZ JA MAM DUŻE RĘCE, MUSZĘ GO WZIĄŚĆ. Tych jej słów pełnych miłości nie zapomnę nigdy. Wyszłam w czwartek to już nie była u mnie, miała niespodziankę jak z przedszkola wróciła, że mama i dzidzia już w domku są.
Przeżywałam to samo, też nigdy się z nią nie rozstawałam na dłużej niż bycie w pracy czy ona w przedszkolu, tym bardziej na nocki.
Też najpierw miała mnie nie odwiedzać ale to samo wyszło i będąc w szpitalu to sama dzwoniłam by mi ją przywieźli ale i tak przy rozmowie przez tel był płacz jej i mój, ja to się uspokoić nie mogłam tak mi jej brakowało.
Widzę, że Twoja córcia starsza niż moja Amelka więc powinna już dużo rozumieć.
U mnie po CC też nie od razu nie było nawału pokarmu, też małego dokarmiali i w domu też zaczełam go dokarmiać, dopiero po około 2 tyg się wszystko unormowały.Teraz Bąbel jest na cycu ogólnie, jedynie dostanie butlę z Bebilon Pepti jak gdzieś pojadę.
Z Amelką od razu miałm pokarm choć też było CC ale poród zaczął się sam, wody odeszły i resztę wywołali, ale uparta mała wyjść nie chciała i skończyło się na cięciu.
A małego też czasem dopajam herbatką.
A i myślę, że picie herbatki na laktację przed porodem chyba nie ma sensu. Zresztą nie wiem, tak mi się wydaje.
Napewno taka cesarka która jest robiona bez rozpoczęcia akcji porodowej jest szokiem dla dziecka. Mój synek np. przy wyjęciu z brzuszka smacznie sobie spał. I chyba przez to jest grzeczny i ospały.

MARTUSIA 5 dób po CC?? Ja na 3 dobę wyszłam, też po CC.

Deniz to kawał chłopa się urodził.
IZA gratulacje.

ULLANA masz zagrożoną ciążę?? Który tydzień??? Życzę Ci by donosić ciążę i maleństwo urodziło się zdrowe.

AGULA80 bez przesady jak od czasu do czasu zjesz wątróbkę nic się nie stanie, ja tam jadłam.

ALDO PAJKA ja w drugiej ciąży w 14 tygodniu zaczełam czuć ruchy.

Dziewczyny a ja o tych całych Grycankach pierwszy raz od was słyszę.

Byłam z małym u lekarza w nocy zaczął strasznie kasłać odrywająco, na szczęście wszystko w porządku a nawracający kaszel i zapchany nosek mogą być i raczej są powodem nietolerancji mleka i nabiału krowiego, także powrót skazy, tym razem ukryty, że tak powiem bo nic mu nie wyskakuje na buzi i ciele. Mały ma dostawać wapno, fenistil krople i euphorbium by oczyścić nosek a mama z powrotem zalecenia, żeby nie jeść nabiału itp. Czyli mamuśka znowu na dietce.

Jestem:-),
informuję, że wstępnie umówiona jestem na cc na 12 kwietnia:-). Zaczynam więc odliczanie..

Co do cc - pewnie jest to rodzaj szoku dla dziecka, ale jeśli jest zdrowe, to nic mu z tego powodu nie grozi. A czasem takie zaplanowane cc - jak w moim przypadku - niesie ze sobą więcej korzyści niż szkody.

A nagonka na cc trwa już od jakiegoś czasu, szkoda tylko, że niewiele osób chce poznać plusy i minusy obu rozwiązań, a przytacza tylko zasłyszane opinie.

JaM - pytałaś dlaczego spakowała butelkę - po nieplanowanym cc mogę nie mieć od razu pokarmu i maluch będzie musiał dostać mieszankę, więc pomyślałam, że dobrze by było, żeby od początku pił ze swojej butelki, a nie szpitalnej.

Qrcze...zmęczona już dzisiaj jestem.

Ostatnia edycja:
Dorota rozczuliła mnie opowiesć o rodzeństwie, ja zastanawiam się jak u mnie będzie różnica podobna jak mały sie urodzi to A będzie miał 3 lata bez miesiąca.

Sweety To już strasznie niedługo, super.

Swetty ja też zatem dopakuję butelkę :)
Dorota moja Julka bystra kobietka jest, pewnie rozumie. Mówię jej że pójdę do szpitala urodzić siostrzyczkę itd mamy tez książkę o oczekiwaniu na rodzeństwo, teoretycznie jest gotowa na zmiany ale w praktyce pewnie będzie małe zderzenie z rzeczywistością i to to też jest naturalna kolej rzeczy :) Boję się jednego, że jak mnie odwiedzi i zobaczy w tym szlafroku i nie poradzi sobie z tym, że mamusia nie idzie z nią ... ale zobaczymy, może faktycznie mnie odwiedzi :)

Co do Pań Gracjanek ... sama nie jestem wagi piórkowej a nie utożsamiam się z nimi i nie kibicuję im, uważam że z nadwagą wynikającą z własnej słabości do obżarstwa należy walczyć a nie promować. Sama walczyłam o kondycję i też mam na sumieniu wiele diet ... Dużo ćwiczyłam a to podstawa i uwielbiam sport a to naprawdę wystarczy w większości przypadków. Do tego jestem wysoka 170 cm mam grube kości i mi naprawdę niewiele trzeba żeby przegonić wagowo owe panie ;/ ale jakoś trzymam się w ryzach :) Ryska i tu nie chodzi o to że osoba otyła nie znajdzie męża, chłopaka itd oczywiście że ZNAJDZIE i to wiele chłopaków w swoim życiu i przyjaciół, ale swoje też dzieciak wycierpi i trzeba być niezwykle asertywnym żeby sobie z tym poradzić. Co innego krągłości a co innego nadwaga, to zagraża życiu i zdrowiu a przede wszystkim szkoda mi najbardziej dzieci które już mają nadwagę. A widzę takie w przedszkolu i śmiem twierdzić że genetyka nie ma tu nic do rzeczy ...

Ostatnia edycja:
Rysica mnie az skręca... a tutaj jeszcze tydzień do wizyty a pewnosci nie mam, ze zrobi usg...a potem dopiero usg połówkowe za tygodnie...

Aldo tak budujemy dom...miałlo byc 140 m2 powierzchni uzytkowej juz jest 180 :-D a facet zrobił mi kuchnie 7m2....porażka... dzisiaj 2 h bylsmy u architekta...

Sweety ja jestem zdania, ze CC powinno byc robionme ze wskazań medycznych, nie z powodu bo mniej boli... chociaz w tej kwestii bym się sprzeczała bo jednak CC jest uważane za operację...mam swoje zdanie na ten temat bo byłam na praktykach na sali porodowej i widziałam jak od "kuchni" wygląda takie CC...i ja świadomie bym tego nie wybrała...nagonka na CC jest z tego względu ponieważ kiedyś były slawne CC na życzenie i było tego bardzo dużo... teraz się juz stopniowo odchodzi od CC na zyczenie i dobrze... jednak niekórzy lekarze przesadzają znowu w drugą stronę i niepotrzebnie męczą matkę jak już wiedzą, ze CC trzeba bedzie zrobic...

reklama
szybciutko dzis wszystkim poodpisuje bo jestem wykonczona do kwadratu heh
iza i tu Ci gratuluje z calego Serducha mmma wielka buzka
ollena ja odpisywalam izie nawet za duzo mi z konta nie zzarlo z telefonu bodajze 59gr., ale za pozno przeczytalam ze chcialas ja pozdrowic
jamama widzialam w zapowiedziach ze ktos taki ma byc u Wojewodzkiego, ale ze ich nie znam to nie ogladalam, i nie wiem jak jest w ich przypadku, ale czasem genetyka ma tu znaczenie np. moja sp. Tesciowa byla troszke przy sobie i miala masywne nogi, a moj Tesc jest szczuply i ich dzieci 9ro czesc ma budowe za Mama i tez masywne nogi, a czesc to chudziaki za Tata
dorotar no u nas trzymaja standardowo 5 dob po CC, slodka masz Core ciekawe jak u mnie bedzie wygladac przywitanie heh
Rysica ale sie nasmialam z tego robienia lodow ha ha
ullana to super, ze u Ciebie oki, niezl zakrecona ta dziewczyna z Twojej sali

a teraz YouCanDance do jutra, raczej wieczora, buziaki

Do góry