reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamusie i ich malenstwa 2009

Powiedzcie mi czy dajecie w nocy mleczko swoim dzieciaczkom??czytalam ostatnio, ze lepiej dawac wode zeby sie dziecko oduczylo wstawac w nocy na jedzenie, ale nie wiem czy to dziala:confused::confused:

Milan o 20 zjada 210ml i idzie spac potem ok 24 budzi sie i dostaje 120ml i spi do 5 czasem 6 :tak: porzeczkas moze Oliwcia jest malym podjadaczem??? niektóre dzieci tak maja, w sumie tak mysle i pare razy Milan w nocy dostawał herbate bo nie chciałam przeholowac z tym mlekiem i tez sie zaspokoił:tak: a moze przed mleczkiem pare godz spróbowac dać jej kaszkę na kolację?? może trochę ja zapcha??

reklama
a u nas dzisiaj rano maly mial wypadek :zawstydzona/y: Sprzatalam kuchnie a Lukasza posadzilam na podlodze i dalam mu mnostwo zabawek. Nim zdarzylam sie spostrzec a maly juz stal przy krzesle. Niestety krzeslo niestabilne i Lukasz upadl na podloge a krzeslo na jego buzie :-:)-:)-( nawet nie zdazylam podbiec i go zlapac. Podnioslam Lukasza i zaczelam przytulac. Plakal tylko przez pol minuty i potem od razu zasnal na mnie (to byla jego pora na drzemke). Nos ma zadrapany i czerwony. Bedzie siniak ze ho ho. Teraz sprawdzam go co 5 min czy wszystko jest ok. Bardzo sie martwie :-(

biedaczek:-:)-:)-( no niestety takie wypadki zdarzaja sie nawet jesli dziecko ma sie caly czas na oku:-( Milan tez juz zaliczył wywrotkę z wersalki:-( i kiedys byl taki incydent w kuchni ze pociagnal za gałkę od szafki, szafka sie otworzyła i bach!!! płaczu tez co nie miara i on i ja:-( czasem ułamek sekundy wystarczy :-( ale przed nami jeszcze nie jedne guzy, zdarte kolana.....
gdzie te czasy co leżał sobie spokojnie i bezpiecznie w łóżeczku;-)

aniu dopiełaś swego !!! gratulujemy ogladania świata z góry!!!!:tak::tak::-)

Hej dziewczynki :-)
U nas Błażko znowu chory:-:)-(, ma zapalenie gardła i przy okazji zatarł oczko i zapalenie spojówek gotowe:no::no:. Wczoraj byliśmy u lekarza i po okładach na oczko już dzisiaj dużo lepiej :-). Poczytałam sobie co was nowego i widzę że cały czas coś się dzieje. Co do komputera i Błażka, to on uwielbia myszkę bo jest w kształcie samochodu i na dodatek się świeci, cały czas coś przy niej kombinuje. Teraz już je tylko 2 porcje mleka albo kaszki w ciągu dnia i 1 czasem w nocy, ale lekarka powiedziała, że mam się nie przejmować widocznie nie potrzebuje więcej, mam mu urozmaicić dietę i tu moja prośba. Co dajecie do jedzenia oprócz obiadków i deserków ( owoców) , Błażko ma skazę białkową więc np. jogurty odpadają, czekam na wasze pomysły bo ja sama jakoś nie mogę nic wymyślić, żeby nie było białka mleka w tym:no:. Pogoda straszna ale do poniedziałku nie wychodzimy nigdzie, więc przynajmniej nie jest nam żal:tak:.

Mój też je 2 razy mleko. Nie za bardzo pije z butelki od kiedy skończył 6m. Wiec 2 razy kaszka 240ml jak nie przesunie mi posiłków przez sen(bo śpi kiedy chce o różnych porach) to jakis jogurcik jeszcze wcisnę. Czasem jak wczesniej chce mu sie spac na noc to wypije góra 150 z niekapka zamiast kaszki.Wcześniej się stresowałam tym mlekiem. Ale teraz odpusciłam. Rośnie prawidłowo, wygląda zdrowo. Ważne,że wogole je mleko. Może wkrótce mnie zaskoczy i będzie jadł wiecej mleczka.

Adaś zjada oprócz tego duży słoiczek owocowy, dużą zupkę-musi byc jakis makaron,ryż lub kasza-bo nie lubi papek. Całe jajko co drugi, trzeci dzien. W różnej postaci.
Chrupki kukurydziane,biszkopty, chlebek z masełkiem i szyneczka. I wiele innych których nie pamietam.

Ostatnia edycja:
U nas z tym mlekiem to jest tak, że powinna wypijać 500-600 ml w ciągu doby, a skoro pije mało to nasza nurse mówi, żeby jej rozbić na 4 razy i tego na razie się trzymamy:-). Ania je chrupki kukurydziane, czasem wafelki ryżowe, chlebek z masełkiem uwielbia, żółtko jest numerem jeden:-), a deserek z jajkiem uwielbia. To jedyny deserek, który zjada cały od razu:tak:. Teraz myślę, żeby jej śliwki wprowadzić, bo cierpi na zaparcia, ale słoiczków tu nie widziałam, no w polskim sklepie są:tak:, ale tych ichniejszych niet

witamy.my juz po przyjeciu urodzinowym,goscie dopisali,zabawa udana,maly szalal do 23 z kolega! bylo super!
koniecznie wstawi imprezowe fotki!!

a u nas dzisiaj rano maly mial wypadek :zawstydzona/y: Sprzatalam kuchnie a Lukasza posadzilam na podlodze i dalam mu mnostwo zabawek. Nim zdarzylam sie spostrzec a maly juz stal przy krzesle. Niestety krzeslo niestabilne i Lukasz upadl na podloge a krzeslo na jego buzie :-:)-:)-( nawet nie zdazylam podbiec i go zlapac. Podnioslam Lukasza i zaczelam przytulac. Plakal tylko przez pol minuty i potem od razu zasnal na mnie (to byla jego pora na drzemke). Nos ma zadrapany i czerwony. Bedzie siniak ze ho ho. Teraz sprawdzam go co 5 min czy wszystko jest ok. Bardzo sie martwie :-(
Oj domyślam się jak się zdenerwowałaś - współczuję i mam nadzieję że szybko się zgoi.

AnulkA WCZORAJ SAMA STANĘŁA NA NÓŻKI:-):-):-)
Brawo!! Brawo!!

Powiedzcie mi czy dajecie w nocy mleczko swoim dzieciaczkom??czytalam ostatnio, ze lepiej dawac wode zeby sie dziecko oduczylo wstawac w nocy na jedzenie
Ja daję przed snem mleko z kleikiem i potem dopija z cycka a i tak budzi się w nocy na mleczko. Myślę że budzi się bo potrzebuje uzupełnić kalorie, tym bardziej że na pół śpiocha opróżnia pierś. Gdyby piła kilka łyków i spała dalej to chyba spróbowałabym podać wodę zamiast mleka.

Ania od 4 miesiąca życia przestał pić herbatki nie chce, niby powinna być przepajana, bo i często zaparcia ma, ale przecież na siłę jej wlewać nie będę
A próbowałaś soczku jabłkowego? Zazwyczaj smakuje dzieciom i super zwalcza zaparcia

Wysłałam Krzyśka z Marisią na popołudniowy spacer, wrócą dopiero przed kąpielą :) Może takie dotlenienie pomoże jej trochę lepiej pospać w nocy. Ząbek nr 1 już pięknie przebity, ale wychodzi drugi i szykuje się górna jedyneczka - jest wyraźnie niżej. Misia popłakuje całą noc co godzinę, może półtorej. Porządnie zasypia koło 5 rano, czyli wtedy kiedy ja już muszę wstawać żeby szykować ją i siebie do wyjścia. Jakiś ten tydzień mamy taki pokręcony, codzień jakiś lekarz.
Właśnie byłyśmy dziś u kardiologa i dostałyśmy skierowanie na wypożyczenie holtera do domu...

i tu moja prośba. Co dajecie do jedzenia oprócz obiadków i deserków ( owoców) , Błażko ma skazę białkową więc np. jogurty odpadają, czekam na wasze pomysły bo ja sama jakoś nie mogę nic wymyślić, żeby nie było białka mleka w tym:no:. Pogoda straszna ale do poniedziałku nie wychodzimy nigdzie, więc przynajmniej nie jest nam żal:tak:.

u nas wyglada to mniej wiecej tak:
ok 7 mleko 180ml
ok 10 kaszka lub jajecznica lub nalesniki
ok 13 owoce lub kisiel lub budyn
ok 15 obiadek
ok 18 jogurt
ok 20 mleko 210 ml

w miedzy czasie chrupki, biszkopty, chlebek, herbatki, soki;-) a ostatnio Milan posmakował czekolady:sorry2: i on wie ze to dobre,
tylko jeszcze nie chce mu dawać. Jakbyscie zobaczyły te oczy na smak słodkiego:szok:..... i te nerwy ze mama nie chce dac wiecej:-:)eek:

Co dajecie do jedzenia oprócz obiadków i deserków ( owoców) , Błażko ma skazę białkową więc np. jogurty odpadają, czekam na wasze pomysły bo ja sama jakoś nie mogę nic wymyślić, żeby nie było białka mleka w tym:no:. Pogoda straszna ale do poniedziałku nie wychodzimy nigdzie, więc przynajmniej nie jest nam żal:tak:.
ok 8 rano kaszka bezsmakowa albo waniliowa z połową słoiczka owocków
ok 11-12 cycuś
ok 15 obiadek
ok 18 druga połowa owocków i cycuś
po kąpieli czyli ok 21 120-150 modyfikowanego + kleik kukurydziany i potem cycuś
Marzy mi się podanie biszkopcików, ale pierwsze zęby dopiero w drodze. Dałam dziś zupkę o bardziej grudkowatej konsystencji i niby próbowała coś mielić dziąsłami, ale pokasływała delikatnie, więc zmiksowałam w końcu na gładko. Jak zmieniacie dzieciom konsystencję posiłków? Może się za bardzo pospieszyłam?

reklama
Lagajka-Mój Adaś dostał pierwszego ząbka jak miał 8 miesięcy. A chrupki, biszkopty wcinął wcześniej. Zupki też wolał np.z makaronikiem.Natomiast siostrzeniec ma ząbki od 2 miesięcy-ale cieżko mu idzie rozdrabnianie. To zależy od dziecka. Adaś powolutku,ostroznie sobie slinił i gniótł aż udawało mu się zjeść. Natomiast siostrzeniec- miał odruch,że chciał od razu połykać i każdy się bał-bo się krztusił.

To zależy od dziecka. Musisz ją wybadać.Z delikatnymi rzeczami dziecko jest w stanie sobie poradzić dziąsełkami i dzieki ślinie.

Do góry