reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Maluszkowe i nasze zakupy.

Adelina właśnienie pamietam To były duze butelki, położne odkażały nimi miejsca przed wkłuciem igły i pielgniarki od noworodków uzywały tez do pepuszków po kąpieli. W każdej sali obok zlewu na scianie wisiały pojemniki z mydłem w płynie i drugie ,z tym płynem odkazajacym ,antybakteryjnym na spirytusie.Pamietam ze że były produkcji szwajcarskiej,specjalnie dla służb zdrowia. Cały personel przed i po ogladaniu dziecka czy mojej rany dezyfekował tym dłonie.
Dronka ja wyparzam wrzatkiem, choć karmie piersia to dopajam maleńką glukozą, zeby wypłukac szybciej żółtaczkę i zniwelować przesuszoną sluzówkę noska.

Ostatnia edycja:
reklama
Nam na szkole rodzenia mówili o przemywaniu pępucha solą fizjologiczną jako nowy wymóg:confused2: Ciekawe jak ona ma niby wysuszyc pepka...no ale sama pielegniarka powiedziala ze musi nam podac nowe wytyczne ale najlepiej to gencjaną albo spirytusem obmywac ... ja mam spirytusa:-)

A z innej beczki macie kupione styrylizalory?? slyszlam ze w mikrofalowece mozna steryliowac ale jak?? wiecie czy specjalne trzeba miec butelki bo wiem ze Lovi ma samoserylizujace sie do mikrofalowki ale czy jakies inne są :sorry: Czy wrzątkiem bedziecie wyparzały??
Ja sterylizator dostałam używany od koleżanki, ale używać raczej nie będe. Uważam, że czasem przelać wrzątkiem wystarczy, bo nie ma co wyjałwiać dziecka.:oo:

zgadzam sie z ramari - również zamierzam wrzątkiem przelewać.
nawymyślali tych szmerów-bajerów...na co to komu???
kiedyś tego nie było i się żyło...:laugh2:

Nam położna mówiła, że w szpitalu używają do pępka 100% spirytusu. Tylko, że one są wprawione, żeby nie polać skóry.
Ja raczej będę używać gencjany. Wiadomo, że zabrudzi, ale podobno najlepsza.

Nam położna mówiła, że w szpitalu używają do pępka 100% spirytusu. Tylko, że one są wprawione, żeby nie polać skóry.

aj tą gencjane uzyłam raz.potem juz spirytus rozrobiony...bo wszystko bylo brudne..moje rece, bobas, a ubranka to juz w ogóle://

a co do wyparzacza, tez nigdy nie mialam, buteleczki we wrzatku raz na jakis czas wygotowałam i było ok..wiekszasc z tych wszytskich bajerów jest naprawde zbednych...mleczko podgrzewalam w mikrofali i tez nic sie nie stalo:sorry:

Ja również z Dawidek używałam gencjany, pępek dopiero w całości zagoił się po miesiącu, fakt wszystko było brudne, z ręcznika doprałam ten fiolet, natomiast z niektórych ubranek nie zeszło. Tym razem zobaczę co mi zaoferuje szpital i się dostosuję, gencjanę i kosmetyki dla Dawida jak się urodził dostałam w szpitalu, dlatego jej używałam.

Co do podgrzewacza, uważam, że jest zbędny, mleko podgrzewałam w mikrofali, przyda się jeśli nie chce np. nam się wstać w nocy i postawimy włączonego koło łóżka aby mieć w każdej chwili podgrzane mleko, ale nie wiem dokładnie ile czasu może stać mleko w podgrzewaczu. Butelki wyparzałam wrzątkiem, co jakiś czas wygotowałam.

Gencjana jest niedobra, bo w razie czego nie widać zaczerwienienia jakby się robił jakis stan zapalny.

Izulka, wg mnie ten wózek jest zupełnie ok. Miałam tego typu wózek (tylko na pompowanych kolach) i dziecku było wygodnie :tak:. Ja co prawda miałam takie nosidełko (miękką gondolę), ale i bez tego by się obyło.

reklama
Co do podgrzewacza, uważam, że jest zbędny, mleko podgrzewałam w mikrofali, przyda się jeśli nie chce np. nam się wstać w nocy i postawimy włączonego koło łóżka aby mieć w każdej chwili podgrzane mleko, ale nie wiem dokładnie ile czasu może stać mleko w podgrzewaczu. Butelki wyparzałam wrzątkiem, co jakiś czas wygotowałam.
Mleka w podgrzewaczu nie można trzymać, ale ja np trzymałam w nim butlę z wodą, a mleko odmierzone w pojemniczku i jak się młody obudził, to tylko wsypałam, zamieszałam i gotowe :-). Przynajmniej dziecko się nie zdążyło rozryczeć na dobre :-D

Do góry