reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Maluszkowe i nasze zakupy.

Nam na szkole rodzenia mówili o przemywaniu pępucha solą fizjologiczną jako nowy wymóg:confused2: Ciekawe jak ona ma niby wysuszyc pepka...no ale sama pielegniarka powiedziala ze musi nam podac nowe wytyczne ale najlepiej to gencjaną albo spirytusem obmywac ... ja mam spirytusa:-)

A z innej beczki macie kupione styrylizalory?? slyszlam ze w mikrofalowece mozna steryliowac ale jak?? wiecie czy specjalne trzeba miec butelki bo wiem ze Lovi ma samoserylizujace sie do mikrofalowki ale czy jakies inne są :sorry: Czy wrzątkiem bedziecie wyparzały??

Przy Julce wygotowywałam butelki, a po jakims czasie tylko przelewałam wrzątkiem. Ale na butelkach tak czy siak zrobił sie biały nalot od wody, stały się matowe, jednym słowem wyglądały jakbym ich od 10 lat uzywala. Zresztą-męczyło mnie to gotowanie butli. Dlatego teraz kupiłam sterylizator mikrofalowy. Wlewasz do niego wodę ( 90-200 ml w zalezności od firmy i modelu), wkładasz butelki, zamykasz pokrywe i sterylizator wstawiasz do mikrofali na pare minut ( ok. 4-8 min). Po tym czasie butelki sa wyparzone. No i nie ma na nich tego wkurzającego osadu:rofl2:.
Wygodna się zrobiłam:zawstydzona/y:

Dziękli za odpowiedz w sprawie specyfików na pepuszek. Zaopatrze sie wobec tego w ten 70% roztwór i tyle.

reklama
Ja tez kupilam sterylizator, ale parowy :tak: Wlewa sie wode, wlacza przycisk i za pare minut gotowe :-) No ale ja musialam, bo u nas polozna na wizycie sprawdza, gdyby nie to, pewnie bym dala sobie siana ;-)

hmm... a czy ta sterylizacja butelek tak naprawde potrzebna jest?
przeciez wszedzie trabia, zeby nie chowac dziecka bez bakterii w sterylnych warunkach.
to po co sterytlizowac butelki?
No, Tabasie rozumiem, bo taki wymog.

Na szczęście do wózka który zamierzamy kupić parasol jest gratis, więc nie musze mysleć czy kupić czy nie :tak: po prostu będzie a czy się przyda czy nie to czas pokaże :tak:
U nas w szpitalu kazali do pępuszka kupić malutką buteleczke zwykłego spirytusu z monopolowego, musze mojego wysłać bo troszku dziwnie bym wyglądała z tym brzuchem i flaszeczką :-D
Nad sterylizatorem ciągle myśle ale chyba jednak się wstrzymam, tak samo jak z laktatorem :tak: będzie potrzebne to dokupie po porodzie

Ja kupiłam dzisiaj sterylizator do miktofalówki z Chicco.
Miałam zamiar wygotowywać butelki, ale pisałyscie, ze sie szybciej niszczą więc ze sterylizatorem powinno być bardziej ekonomicznie:-)

ewcia30 dzięki za odpowiedz ..nie ma jak doświadczona mamuśka;-)

Ja zastanwiam właśnie się nad strylizatorem mikrofalowym ... mozna już za ok 40 zł kupic najzwyklejszy bo jakoś nie widzi mie sie ciągle polewanie wrzątkiem :sorry: jescze musze przemyśleć - zależnie od tego czy cyca pociągnie mi mała i jak dlugo ... bo jak nie bede karmic piersia to na bank to bedzie moj pierwszy zakup ;-)Napewno podgrzewacza nie kupuje - mam mikrofalowke i ją wykorzystam :-) ale coś jeszcze przyjaciólka wspominala ze w spadku dostane od niej :) Laktatora póki co nie kupuje ... jak bedzie potrzebny to sie zaopatrze...

Ja to mam wszystko , i sterylizator i podgrzewacz i laktator :sorry: i mi tam sie wszystko przydalo. Ale tak jak juz chyba kiedys pisalam, inaczej jest w mieszkaniu kiedy ma sie kuchnie pod nosem a inaczej w domu gdzie musialam w nocy biegac na dol i robic czy podgrzewac mleko.
Zreszta z tymi gadzetami to tak jak z zmywarka na przyklad, da sie bez niej zyc ale zycie ulatwia ;-)

moniSkaBe przez te piersze miesiace to mysle ze potrzebna, bo to dziecko jest takie delikatne i wrazliwe ze strach o jakiekolwiek zatrucie pokarmowe

A tak apropo to czym myslyscie butelki dla dziecka w tych pierwszych miesiacach ??? Jakis zwyklym plynem do mycia naczyn czy czyms specjalnym ?

Ja z pierwszymi dziecmi gotowalam butelki a teraz kupie sterylizator.Poczekam tylko czy bede miala pokarm czy nie,bo moze narazie nie bedzie potrzebny.Gotowanie butelek zawsze mnie denerwowalo bo przy dziecku tyle pracy i w domu a to jeszcze dodatkowo,a tak wsadze do mikrofalowki i nawet jak zapomne to nic sie nie stanie

reklama
jak ja kupie laktator to tylko elektryczny Medeli :tak::tak::tak: no ale poki co mam pozyczony (na wszelki wypadek) od kolezanki, a zeby jej go nie zuzywac to jak sie okaze ze mam ty mrazme pokarm to wezme i kupei swoj :tak:

Do góry