Nam na szkole rodzenia mówili o przemywaniu pępucha solą fizjologiczną jako nowy wymóg Ciekawe jak ona ma niby wysuszyc pepka...no ale sama pielegniarka powiedziala ze musi nam podac nowe wytyczne ale najlepiej to gencjaną albo spirytusem obmywac ... ja mam spirytusa:-)
A z innej beczki macie kupione styrylizalory?? slyszlam ze w mikrofalowece mozna steryliowac ale jak?? wiecie czy specjalne trzeba miec butelki bo wiem ze Lovi ma samoserylizujace sie do mikrofalowki ale czy jakies inne są Czy wrzątkiem bedziecie wyparzały??
Przy Julce wygotowywałam butelki, a po jakims czasie tylko przelewałam wrzątkiem. Ale na butelkach tak czy siak zrobił sie biały nalot od wody, stały się matowe, jednym słowem wyglądały jakbym ich od 10 lat uzywala. Zresztą-męczyło mnie to gotowanie butli. Dlatego teraz kupiłam sterylizator mikrofalowy. Wlewasz do niego wodę ( 90-200 ml w zalezności od firmy i modelu), wkładasz butelki, zamykasz pokrywe i sterylizator wstawiasz do mikrofali na pare minut ( ok. 4-8 min). Po tym czasie butelki sa wyparzone. No i nie ma na nich tego wkurzającego osadu.
Wygodna się zrobiłam
Dziękli za odpowiedz w sprawie specyfików na pepuszek. Zaopatrze sie wobec tego w ten 70% roztwór i tyle.