reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe zakupocholiczki-czyli co gdzie i za ile

reklama
Oj Jolek ile ja się nawkur... przez 3 lata wózkowania mieszkając we Wrocławiu... To była największa zmora każdego wyjścia z domu. A jeszcze te chodniki dziurawe, ci tępi ludzie, jak sobie przypomnę... A samochody jak sztafeta, co drugi wystąp :wściekła/y:

oj tak Cię czytam i od razu mam przed oczami swój kawałek drogi z domu do pracy..... Gdynia czy Wrocław widać wszędzie jest tak samo!!! :(

A propos stanów naszych dróg. "Idzie gościu dziurą, patrzy a tam asfalt" :-p

Dziewczyny powiedzcie jakie łóżeczko kupić? narazie tylko na allegro się rozglądałam, są tam takie zestawy np, 11 elementowe z pościelą, materacem, baldachimem itd. Generalnie wiem tyle, że chce łóżeczko z szufladą, z 3 stopniowym rególowaniem wysokości materaca, szczebelkowym dnem zapewniającym wentylację no i wyjmowanymi szczebelkami. Zastanawiam się tylko nad wymiarami, czy 120/60cm wystarczy czy szukać np. 120/90cm., którego niegdzie nie ma na allegro :dry:no bo np. większość pościeli w tych kompletach ma wymiary 120/90cm czy to nie za duża pościel na takie małe łóżko? Kurcze nie mam praktyki, doradźcie coś pliiiis:sorry2:

Co do podjeżdżania i podnoszenia przodu wózku to właśn ie dlatego chce znów wózek z amortyzatorami na tylnej osi. W sklepach wszystkie wózki wydawały mi się dość poręczne (te w podobnej wadze) ale raz facet pozwolił mi zabrać wózek poza sklep (akurat była ładna pogoda) i pojeździłam nim po prawdziwym terenie z krawężnikami i wtedy zauważyłam różnicę. Dla mnie wózki bez amortyzatorów są jabky bardziej sztywne przy tych manewrach i wymagają więcej siły a te z amortyzacją są bardziej elastyczne, sprężyste. Nie wiem dokładnie na czym polega różnica ale ją czułam. Tylko, że to było 5 lat temu i być może technologia poszła do przodu. Słyszałam, że są sklepy ze specjalną 'ścieżką testową" żeby sobie posprawdzać jak wózki się spisują - to jest fajne bo po jeżdżeniu po gładziutkich posadzkach sklepowych to niewiele tak serio można powiedzieć.

A co do skrętnych kółek to mój wózek ich nie miał i jakoś dawałam radę i w sklepach i w górach za to jak kupiliśmy "parasolkę" ze skrętnymi to myślałam, że ją wyrzucę! Trochę nierówności i każde kółko jechało gdzie chciało! Ale to też zależy od jakości, nasza spacerówka nie należała do jakiś super stąd pewnie problemy.

A propos stanów naszych dróg. "Idzie gościu dziurą, patrzy a tam asfalt" :-p

Dziewczyny powiedzcie jakie łóżeczko kupić? narazie tylko na allegro się rozglądałam, są tam takie zestawy np, 11 elementowe z pościelą, materacem, baldachimem itd. Generalnie wiem tyle, że chce łóżeczko z szufladą, z 3 stopniowym rególowaniem wysokości materaca, szczebelkowym dnem zapewniającym wentylację no i wyjmowanymi szczebelkami. Zastanawiam się tylko nad wymiarami, czy 120/60cm wystarczy czy szukać np. 120/90cm., którego niegdzie nie ma na allegro :dry:no bo np. większość pościeli w tych kompletach ma wymiary 120/90cm czy to nie za duża pościel na takie małe łóżko? Kurcze nie mam praktyki, doradźcie coś pliiiis:sorry2:

Jeżeli standardowe łóżeczko ma 120/60 to ja takie miałam i wystarczyło nam do prawie 4 roku życia dziecka. I potem było już za krótkie a nie za wąskie. A pościel jest szersza od łóżeczka bo ma okrywać dziecko dość szczelnie a najlepiej jak jej wystarczy żeby jeszcze zawinąć ją pod materacyk na bokach, żeby dziecko się nią przez sen nie nakryło zbytnio. W sumie my potem i tak okrywaliśmy kołdrą na odwrót bo tą krawędzią 120 cm żeby kołdra była szersza i lepiej chroniła.

Ostatnia edycja:
marzena bo małe kłeczka w spacerówce właśnie sa beznadziejne jako skrętne :baffled:
ale chyba dlatego ze są małe.. i z reguły plastikowe ... ale nie wiem.. nie miałam takiej spacerówki tylko domniemam ;-)

Kamcia najlepsze, że nasze nie były takie małe bo to była dość masywna parasolka i jeszcze podwójne. Ale jak już wspomniałam kwestia jakości.

ja na pewno kupie wozek ze skretnymi kolami ale z mozliwoscia blokady, bo nie wyobrazam sobie chodzic po chodniku i co skret czy zakret unosic ten caly bagaz, toc to potem tak rece bola, ze malutkie dziecko nosic juz potem miesnie ciagna. Mam 2 znajome, ktore maja x-landery i wlasnie dlatego sie na niego skusze, bo one maja te przednie kolka skretne ale nie sa one malutkie, wiec po chodniku po miescie sa super no i jak chce sie po lesie pochodzic czy po piachu, czy nawet po mule nad morzem to pyk blokade wlaczamy i wozek niczym czolg jedzie :tak: jeszcze podobaja mi sie Tako Jumper ( Kamcia ma taki ;p ) i chyba Bebetto...no ale tak sie napalilam na x-landera, ze na nim poprzestane, natomiast nie podobaja mi sie wozki, ktore niby maja ladne gondolki, koszyki, a 4 kola to takie wielkie lochy i wlasnie bez skretu...

a co do kradziezy to mama kupila mi ostatnio w biedrosnce klodke z alarmu, bo ja bede zostawiala stelarz na dole i przypinala do kaloryfera, a z gondola na gore bede smigac tylko nie bedzie mi sie usmiechac jak ciagle niechcay beda dotykac klodki a ja bede musiala zapierdzielac z IV pietra i wylczac alarm :-(va wyje tak skubany, ze chyba cale miasto by slyszalo

reklama
daria - zanim zaczęliśmy z mężęm temat wózków, to właśnie roan najbardziej nam pasował. Siostra mego męża właśnie miała taki, bardzo jej się podobał, niestety ukradli im sprzed mieszkania. Korzystali już wtedy z wersji spacerowej, więc gondola została. Pytalismy w sklepie czy ewentualnie można dokupić wersję spacerową, ale producentowi się nie opłaca, więc kupujemy cały wózek -tylko czy roan, jedo a może mutsy (akurat ten co pokazałaś wisienko nam się podoba;-)) tego jeszcze nie wiemy.

Mamy nosidło też po siostrze, może się okaże, że jest jednym z 4, które pasują do jedo, więc będzie po kłopocie. Nosidło u teściów, to sprawdzi się przy najblizszej okazji tj. w lutym.

Dzwonił do mnie kurier z dostawą z motherhood, że jest pod domem, a ja w pracy. Od czego ma się jednak siostrę męża w sąsiedniej klatce. Kochana odbierze i już jtro powiem jak mi ta poducha podpasowała :-)

Do góry