reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe mamy 2025

Ja w 1 ciąży przy plamieniach (miałam krwiaki) brałam duphaston i nospę przez jakiś czas. Jak byłam w szpitalu to tylko nospę podawali przeciwbólowo/przeciwskurczowo, nie dostawałam paracetamolu. Jeśli nie plamisz to się nie przejmuj, cała macica się rozciąga, ja na początku w tej ciazy tez mialam takie bole, na tym etapie juz odpuscily i czuje tylko takie uklucia lub ciagniecia po obydwu stronach. ✊🏼
ja w pierwszej ciąży też brałam duphaston i wszystko spoko ale to co mi na twarzy wyskoczyły jakieś gule bolące to masakra. Ogólnie nie mam problemu z trądzikiem a po tym był jakiś hardcore

reklama
Ale cudownie!!!🥰 Już się martwiłam, że coś jest nie tak i dlatego się nie odzywasz...
Lekarz mi kiedyś tłumaczył, że jeżeli różnica między terminem z OM a USG jest mniejsza niż tydzień to liczy się OM i we wszystkich dokumentach wpisuje się z OM, dopiero przy większych rozbieżnościach liczy się z USG. Mi z OM wychodzi 15.04🤪 więc raczej będę miała z USG.
A na wizytę właśnie jadę, mam na 10🙂 trzymajcie kciuki, żeby już było widać bijące serduszko😉
Trzymam kciuki, na pewno wszystko będzie ok. Daj znać po wizycie✊🏼 ja się już wczoraj nie odzywałam, bo zanim wróciłam do domu to było późno i byłam padnięta😴
Hejka, u mnie dopiero początek, ale jakby się dobrze ułożyło termin gdzieś na 19.05.2025 r.

Póki co beta 12 dpt po transferze 421. 🌿

Bóle jak na okres co jakiś czas, ale znośne, oczywiście nie obywa od sprawdzania czy jednak się coś nie wydarzyło i okres. Piersi obrzmiałe, strach się nie boku położyć 🤣
I od samego początku okropny ból krzyża, tak sobie myślałam że to bd moja bolączka najwieksza w ciąży.

A jak u Was ?
Witamy i gratulacje! 🍀 to Twoja pierwsza ciąża? Kiedy wybierasz się na wizytę? Objawy jak najbardziej normalne😇
ja w pierwszej ciąży też brałam duphaston i wszystko spoko ale to co mi na twarzy wyskoczyły jakieś gule bolące to masakra. Ogólnie nie mam problemu z trądzikiem a po tym był jakiś hardcore
Ja na szczęście nie doświadczyłam takich wyprysków, ale przed ciążą leczyłam holistycznie trądzik i wiem, że jeśli stosunek estradiolu do progesteronu jest nieprawidłowy to może to powodować trądzik i takie bolesne wykwity. Być może u Ciebie ten duphaston spowodował nadwyżkę progesteronu i hormony zrobiły robotę na buzi😊

Jestem po wizycie. Ciąża jednak jest młodsza, wg wymiarów pęcherzyka 4+5. Pęcherzyk ładny, okrąglutki, więc dobrze rokuje, no ale nic w nim jeszcze nie było widać. Ale.... Zarodek jest umiejscowiony nisko, blisko blizny😕 lekarz za dużo mi nie powiedział, ale widziałam, że to raczej niepokojące... Na razie mam przyjść za 2 tyg, zobaczymy jak się sytuacja rozwinie.
Z tego co zdążyłam przeczytać przy takim umiejscowieniu łożysko może mi wrastać w blizne. Ale raczej w artykułach skupiano się na komplikacjach przy porodzie, mam nadzieję, że uda się do tego porodu ciąże donosić... I że nie będę musiała przez najbliższe miesiące leżeć plackiem

Jestem po wizycie. Ciąża jednak jest młodsza, wg wymiarów pęcherzyka 4+5. Pęcherzyk ładny, okrąglutki, więc dobrze rokuje, no ale nic w nim jeszcze nie było widać. Ale.... Zarodek jest umiejscowiony nisko, blisko blizny😕 lekarz za dużo mi nie powiedział, ale widziałam, że to raczej niepokojące... Na razie mam przyjść za 2 tyg, zobaczymy jak się sytuacja rozwinie.
Z tego co zdążyłam przeczytać przy takim umiejscowieniu łożysko może mi wrastać w blizne. Ale raczej w artykułach skupiano się na komplikacjach przy porodzie, mam nadzieję, że uda się do tego porodu ciąże donosić... I że nie będę musiała przez najbliższe miesiące leżeć plackiem
Spokojnie, być może to nie będzie mialo faktycznie żadnego wpływu na przebieg ciąży. Oby tak było, trzymam kciuki✊🏼🍀 na pewno więcej dowiesz się na kolejnej wizycie, póki co nie ma co panikować i się martwić na zapas😊 o ile ciąża młodsza w porównaniu z OM?

Nie martw się na zapas. Może pójdzie w górę łożysko, na tym etapie jest jeszcze wszystko nieprzesadzone. A kiedy miałaś ostatnia OM?

Spokojnie, być może to nie będzie mialo faktycznie żadnego wpływu na przebieg ciąży. Oby tak było, trzymam kciuki✊🏼🍀 na pewno więcej dowiesz się na kolejnej wizycie, póki co nie ma co panikować i się martwić na zapas😊 o ile ciąża młodsza w porównaniu z OM?
Oj z OM to całe wieki🤣 wg om powinnam być teraz w 9 tyg ciąży, więc rozjazd o miesiąc. Z moich obliczeń wychodziło 6+4, ale widać coś źle policzyłam...
Ehh to będą chyba najdłuższe 2 tygodnie w moim życiu...

Hej ja już po drugim pobraniu bety. Wczoraj w pracy miałam cień na sluzie różowy. Przestraszyłam się mocno ale później założyłam wkładkę i już nic nie było. Mam jakieś złe przeczucia... Ciekawe jak dzisiejsza beta. I ogólnie to piersi mi nie bolą ale podbrzusze i plecy jak najbardziej i to też mnie stresuje. Już pojawiają się mdłości ale takie delikatne. A co u was ?

Nie martw się na zapas. Może pójdzie w górę łożysko, na tym etapie jest jeszcze wszystko nieprzesadzone. A kiedy miałaś ostatnia OM?
No właśnie widzę, że czasami zarodek się przemieszcza, na to liczę 🙂 póki co ważne, że nie zagnieździł się w bliźnie, bo to by była ciąża pozamaciczna i trzeba by było ją zakończyć.
A ostatnią miesiączkę miałam 08.07, ale moje cykle były bardzo długie, ponad 40 dni, więc to nie jest niestety żaden wyznacznik

reklama
Hej ja już po drugim pobraniu bety. Wczoraj w pracy miałam cień na sluzie różowy. Przestraszyłam się mocno ale później założyłam wkładkę i już nic nie było. Mam jakieś złe przeczucia... Ciekawe jak dzisiejsza beta. I ogólnie to piersi mi nie bolą ale podbrzusze i plecy jak najbardziej i to też mnie stresuje. Już pojawiają się mdłości ale takie delikatne. A co u was ?
A progesteron też zbadałaś?

Do góry