reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2025

reklama
Polecam zwiększyć dawki magnezu przy zaparciach. U mnie działa cuda!

Miałam stwierdzoną cukrzycę ciążową w trzeciej ciąży, ale miałam źle zrobione badanie. Najpierw musiałam czekać godzinę w kolekcje na pobranie, później godzinę (!) na wynik czy nie jest za wysoki cukier na czczo, dopiero mogłam wróć ten ulepek, znowu godzina, pobranie, godzina, pobranie. Doszedł jeszcze stres, bo miałam zjazd na studiach i ledwo zdążylam...

Polecam zwiększyć dawki magnezu przy zaparciach. U mnie działa cuda!

Miałam stwierdzoną cukrzycę ciążową w trzeciej ciąży, ale miałam źle zrobione badanie. Najpierw musiałam czekać godzinę w kolekcje na pobranie, później godzinę (!) na wynik czy nie jest za wysoki cukier na czczo, dopiero mogłam wróć ten ulepek, znowu godzina, pobranie, godzina, pobranie. Doszedł jeszcze stres, bo miałam zjazd na studiach i ledwo zdążylam...
😱
Jakie miałaś wyniki?

Jakie miałaś wyniki?
Z tego co pamiętam, to pierwszy wynik był okej, później chyba 150 a ostatni 180. Ale to było 6 lat temu :p i mierzyłam glukometrem cukier, takie były wymagania, ale niezależnie od tego co zjadłam (nawet jak to były galaretki w cukrze ...) nie miałam żadnego przekroczenia. Bujda z tą cukrzycą u mnie była i tyle. Nigdy więcej się nie pojawiły przekroczenia przy badaniach obciążenia a za to stres podobno potrafi mocno zmienić wynik

pytam, bo dentystka mi odmówiła mówiąc że jak ona uzna że nie potrzebuje to mi nie da :/ a ja nie dam rady bez
Znajdź takiego dentystę, który podaje znieczulenie.
Mój nawet tłumaczył, że woli podać, żeby pacjentka się nie stresowała.
A i nie jest wymagane zaświadczenie od ginekologa przed leczeniem stomatologicznym ;)

Z tego co pamiętam, to pierwszy wynik był okej, później chyba 150 a ostatni 180. Ale to było 6 lat temu :p i mierzyłam glukometrem cukier, takie były wymagania, ale niezależnie od tego co zjadłam (nawet jak to były galaretki w cukrze ...) nie miałam żadnego przekroczenia. Bujda z tą cukrzycą u mnie była i tyle. Nigdy więcej się nie pojawiły przekroczenia przy badaniach obciążenia a za to stres podobno potrafi mocno zmienić wynik
Tak, pewnie to było źle zrobione OGTT. No czasami tak się dzieje. Mi raz chciała robić badanie o 15 minut za wcześnie, bo „to nie ma znaczenia” 😆

reklama
Lactulosum pije, ale to działa powoli i delikatnie. W końcu udało mi się załatwić ale co się nacierpiałam to moje. W pierwszej ciąży też raz miałam taka "przygodę"...
Co do ottg to przed wyjściem z domu do laboratorium zadrapało mnie w gardle, wypiłam lyczek tego co było pod ręką (cola) i poszlam na badanie. Dopiero jak mi pobierali pierwszy wynik to mnie ocknelo, co ja narobiłam 😅. Pierwszy wynik był lekko podniesiony. Pozostałe w normie. Przyznałam się lekarzowi co odwaliłam i cukrzycy nie stwierdził.

Do góry