reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2025

reklama
Pewnie będzie kazał odstawić. Chociaż może powiem i się miło zaskoczę
To ja powiedzialam o karmieniu i uslyszalam tylko, zeby delikatnie odstawiac, bo ciaza i karmienie to wieksze obciazenie dla organizmu niz sama ciaza.
Ja planuje odstawic synka do jego drugich urodzin, bo nie wyobrazam sobie tandemu 😅

Tak jak @Fifonka napisała - z perspektywy medycznej zawsze obecny tydzień ciazy określa się tym już skończonym, wiec np. Jeżeli urodzisz dziecko 38t5d to urodzisz w 38 tygodniu. W niektórych appkach rzeczywiście przez tydzień ciazy określają ten, który obecnie trwa, a nie ten który jest skończony, stad całe zamieszanie.

Ja wole się posługiwać medyczna terminologia, bo wtedy nie ma zamieszania.
Jasne ,apka zawsze pokazuje do przodu ,bo jak mam 7+0 w apce to apka mówi,że to 8 ,ale ja to traktuje jako 7 skończony jak lekarze. Zawsze apke miałam jakby tydzień do przodu niż to co mówił lekarz

Ja też karmie córkę a właściwie to karmiłam do czwartku bo już się odstawiłyśmy :-)
Czytałam że koło 20tyg ciąży smak mleka się zmienia i dziecko samo się odstawia od piersi…
Ja mam wizytę 8.10 i bardzo mi się dłuży. Trzymam za Was wszystkie kciuki :-)
Ja bym chciała karmić w tandemie, zobaczymy jak wyjdzie.
Brakuje mi 7 tygodni do roku małej, a później już niech się dzieje co chce ;)

Pewnie będzie kazał odstawić. Chociaż może powiem i się miło zaskoczę
Z medycznego punktu widzenia nie ma przeciwwskazań, w sumie im dłużej karmisz tym lepiej, więc myślę, że raczej lekarz nie będzie miał nic przeciwko
A ile Twój pęcherzyk miał cm? Ostatnio chyba pisałaś że niewiele urósł ale nie podawałas wymiarów 🤔
Na zdjęciach, które wrzuciłam było, ale fakt na samym dole i mało widoczne. 2 tyg temu było 1,01 cm, przedwczoraj 1,71 cm

reklama
Ja mam 2 października, o ile się nie rozchoruję, bo w otoczeniu zaczyna panować jakaś zaraza.
Co ma być, to będzie :)
Nie wiem, czy przyznawać się do karmienia 😝
Ale czekaj, komu masz się nie przyznawać? Ginekologowi?
Ja jestem po in vitro z karmieniem. Zarówno leki do stymulacji jak i później przed transferem miałam skonsultowane z Laktaceutą i tyle. Lekarz z kliniki coś tam marudził, ale jak poprosiłam o dowody naukowe to bułczał pod nosem, a jak dostał stertę papierów na to, że nie ma dowodów, żeby karmienie przeszkadzało to odpuścił. Moja ginekolog mnie w pełni wspiera. Inna sprawa, że ja pracuję nad łagodnym odstawieniem (tzn za każdym razem zanim podam pierś pytam czy mamy szansę zastąpić ją czymś innym - jak się udaje to to robimy, jak nie to kończymy z piersią, ostatecznie syn podejmuje decyzję) - aktualnie jesteśmy na etapie karmienia do drzemki z raz w tygodniu, z 1/3 wieczorów do zasypiania i 2-3 razy w nocy. Także liczę, że może do połowy ciąży uda się zejść całkiem? Ale to moja decyzja, a nie czyjaś sugestia. Wolałabym uniknąć karmienia w tandemie…

Do góry