reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2017

Co do nosideł ergonomicznych, to w Polsce jest taki trend, żeby nie nosić dzieci zanim same nie usiądą (praktycznie każdy doradca tak uczy). Nawet we wkładkach dla niemowląt.
Reszta świata ma inne zdanie.
Tak więc każdy robi, jak uważa.
Ja na początku noszę tylko w chustach (zresztą i tak bardziej lubię chusty niż nosidła).
Mam chyba 5 czy 6 chust.. Już nie pamiętam.
I 3 nosidła (bondolino, kibi i tula). Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

No tak.
Chusta inaczej trzyma dziecko, bardziej je otula i przytrzymuje każdy kawałek ciałka niż nosidło. W nosidle dziecko ma więcej luzu co wg mnie jest problemem przy noworodku. Tak więc ja też co najmniej do pół roku będę nosiła w chuście a nosidło na później.

reklama
Gin powiedziała, że mam powtórzyć badanie tsh i zrobić dodatkowo ft3 i ft4. Jak znów wyjdzie za dużo to do endokrynologa. Nie mam pojęcia skąd to się wzięło. Zawsze tarczycę miałam w środku normy.
Ale w ciąży tarczyca produkuje hormon Ciebie i maleństwa. U mnie w poprzedniej ciąży też wyszła niedoczynność. Teraz pracuje dobrze i zmniejszam hormon syntetyczny.

Ale tak poza trudnościami, karmienie piersią jest wygodne.
Nie musisz w nocy podgrzewać mleka. Nie musisz się o nic martwić na spacerze czy na wakacjach. Jedzenie zawsze pod ręką. [emoji4]

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Przypomniało mi się, że mój synek jak miał kilka miesięcy w nocy sam się czasem obsługiwał jak miał cycka na wierzchu:-p

U mnie z cera tragedia, tak mnie wysypalo. W ciąży z corcia miałam bardzo czysta cerę a teraz na odwrót.

Piersią karmiłam jakieś 2 tygodnie, nie miałam pokarmu, próbowałam nawet ściągać ale to tylko po parę kropel. Przeszliśmy na mm bo tylko ja się meczylam i dziecko. Teraz chciałabym karmić jak najdłużej. Mam nadzieję że mi się uda

Update ode mnie: No wiec karta ciazy zalozona ;-) serducho pikalo jak szalone! 1.20cm.. Na co moja gin stwierdzila, ze kruszynka sie nie zapowiada<3 nudnosci - ponoc moge sie spodziewac, ze szybko lepiej nie bedzie ;-) niestety, przypaletala sie grzybica wiec przepisala globulki. O dziwo nawet tarczyca wspolpracuje i tsh spadlo do 0.7 ;) kolejna wizyta 26.10. A 03.11 prenatalne.

Napisane na E2303 w aplikacji Forum BabyBoom

Super Janka gratuluje i cieszę się że wszystko wporządku.
Ja jutro mam wizytę i umieram z nerwów.

Asiucha - ja jestem z 22 maja

Ja 27.05. [emoji2]
Bliźniaki to super znak zodiaku!

Czy wszystkie mamy beda karmic piersia?Czy wiedza gory z nie?Jesli nie to z jakiego powodu?Ja mam warunki do tego ale pierwsza nie dalam rady wykarmic.Chudla,ja dostalam anemii bo miala kolki prawie po wszystkim co jadlam (gotowana piers i marchewke i wode)Jak dostala butle,bole sie cofnely,przesypiala noc.Byla spokojniejsza i wkoncu zaczela porzybierac na wadze.

Napisane na SM-G920F w aplikacji Forum BabyBoom

Mam zamiar karmić piersią i mam nadzieje że mi się uda.

Ja dzis ide na badania bo we wt mam wizyte. Robie wszystko prywatnie i az szlag mnie trafi ile to kasy. A ze skierowania mam:
Morfologia
Mocz
Glukoza
Tsh
Toxo igG
Toxo igM
Wr
P/c p krwinkom

Z 200 wydam na bank :/

Ja kawke pije jak juz jest na prawde tragedia, tak jedna na 3dni. Ale po kawie mi powieka drga czyli mam malo magnezu a i tak biore codziennie dwie tabletki. U mnie magnez oprocz na skurcze chyba tez na uspokojenie wplywa. Odstawilam tabletki na nerwice i jakos zyje jeszcze bez nich, ale nie chce chwalic zawczasu.

Napisane na G620S-L01 w aplikacji Forum BabyBoom

Magda ja za badanie toxo, tsh, fT3 i żelazo ponad 100 złotych zapłaciłam wiec u ciebie pewnie sporo więcej wyjdzie.

A jakie leki na nerwice miałaś?
Magnez na skurcze itp to jedna wielka bujda ale jak twierdzą lekarza to najlepszy suplement placebo na świecie.
Pij dużo wody jeśli chodzi o skórcze, nawadniaj organizm.

Super Janka gratuluje i cieszę się że wszystko wporządku.
Ja jutro mam wizytę i umieram z nerwów.

Ja 27.05. [emoji2]
Bliźniaki to super znak zodiaku!

Mam zamiar karmić piersią i mam nadzieje że mi się uda.

Magda ja za badanie toxo, tsh, fT3 i żelazo ponad 100 złotych zapłaciłam wiec u ciebie pewnie sporo więcej wyjdzie.

A jakie leki na nerwice miałaś?
Magnez na skurcze itp to jedna wielka bujda ale jak twierdzą lekarza to najlepszy suplement placebo na świecie.
Pij dużo wody jeśli chodzi o skórcze, nawadniaj organizm.

A powiem ci ze nie tak duzo zaplacilam bo tylko 145zl.

Aposerte bralam, czyli sertraline 50mg dziennie czyli dosc mala dawke.

A z magnezu bujda, czy nie na wlasna reke nie zrezugnuje. ;)

a karmic tez zamierzam jesli bede sie dobrze czula, jesli nie bede musiala wrocic na sertraline bo przy niej nie wolno karmic. Ale jestem dobrej mysli;)
Zuzie karmilam 5 miesiecy, ale drugie dziecko chciala bym dluzej. Z zuzia zrobila blad ze po 3 miesiacach dokarmialam ja na noc butla mm bo ona niby nie dojada i ze glodna, tesciowa wscibskie babsko mi namieszalo w glowie, a zuzik jak zasmakowal mm a raczej luksusu jedzenia z butli to w nosie mial cycka i do 5msc dalam rade ja utrzymac. A w ogole w wieku 7 msc odrzucila mm i pila je tylko przez sen bo tak to nie chciala za nic w swiecie. I tak u nas zostalo do 3 roku zycia pila mm przez sen :)

Moja corka w 10 dobie zycia zachorowala na sepse i zapalenie opon mozgowo-rdzeniowych. Bylo bardzo ciezko.. Miala wstrzas septyczny i zapasc zyl. Sekundy ja dzielily od zycia i smierci, na szczescie w pore wbili sie do aorty i podali antybiotyk ktory zadzialal. Ale bylo ciezko.. Do dzis pamietam te noc kiedy lekarz kazal nam nie wylaczac telefonow bo w kazdej chwili moga dzwonic.. Z medycznego punktu widzenia nie miala szans na przezycie:/.. Tyle czasu nam trwalo pozbieranie sie i zebranie sie na odwage zeby zajsc w druga ciaze..

Dziewczyny naprawdę cieszcie się, że nie macie objawów, to koszmar. :(
A jak wasza cera? Moja posypała się strasznie :(

Współczuję, to okropne :((( dobrze, że mała okazała się wojowniczką...

Ja mam też nosidło ergonomiczne Manduca. Kupiłam nowe przy pierwszej córce czyli 7 lat temu :) Służyło już chyba z 5 dzieci :) No i do mnie wróci. Faktycznie bardzo dobra alternatywa dla chusty, można nosić też niemowlę choć ja osobiście tego nie preferuję. Dziecko nie trzyma się jeszcze tak dobrze jak taki 6 miesięczniak. Ale po pólroku jest super :)

Można :)

Ja jestem fanką karmienia piersią. Zrobię wszystko co możliwe żeby karmić piersią swoje dziecko. Przy pierwszej córce byłam na skraju załamania. Pierwsze 3 tygodnie to był koszmar bo wdarło mi się zakażenie w pierś i ciągle bolało. Ale zdiagnozowałam, wyleczyłam, nie dałam się. Pomogła mi bardzo doradczyni laktacyjna bo lekarze rodzinni to się czasami w ogóle na tym nie znają i ich jedyną radą jest to, że trzeba przestać karmić.
Na pewno wokół karmienia jest wiele mitów. Warto się do karmienia dobrze przygotować - poczytać fachowe książki, przemyśleć to żeby nie popełnić od razu błędów. Polecam tę książkę - na prawdę fachowa Link do: "Warto karmić piersią. I co dalej?"
Warto ją kupić, mieć swoją, wiele razy do niej wracać gdy już będzie się miało jakieś wątpliwości.
A wtedy na pewno się uda :)
Bardzo ważne jest nasze wewnętrzne przekonanie, konsekwencja w działaniu.

Z drugą córką nie miałam żadnych problemów i liczę na to również teraz.

I jeszcze jedno. Karmienie wcale nie wygląda tak jak na reklamach w telewizji. To na początku jest na prawdę ciężka praca i mamy i dziecka. Trzeba się dograć, dostroić. Ale później, jak przetrzyma ise ten pierwszy czas jest lepiej:)
To prawda co piszesz, konsekwencja. Mi w szpitalu nie szło, mała ciągle płakała z głodu, mimo wszystko przystawiałam ją do piersi, nie potrafiła też dobrze złapać sutka, dokarmiałam ją w szpitalu butelką, bo była głodna. Dopiero w domu, na spokojnie poszło. Piłam herbatki laktacyjne, wyprodukowały mi pokarm.

Karmienie piersią jest bardzo wygodne, jak się przejdzie pierwszy etap. W nocy karmiłam dziewczynki na boku, ja sobie drzemałam, one jadły, wygoda bardzo :)

Jestem po wizycie. Mam brać żelazo, mam grzyba, więc leki, dalej dufaston, w aptece zostawiłam 140 zł, ale to nic bo lekarka zrobiła mi usg :DDDD Sama zapytała czy chcę podejrzeć malucha :) Więc podejrzałyśmy :) powiedziała, że rośnie zrowo, serduszko pika pięknie :)
a i przytyłam 2 kg :p ale powiedziała, że przy mojej wadze to nawet dobrze ;) ja chudzina jestem ;)

To tyle, idę ogarniać mieszkanie, bo jest MASAKRA! :)

reklama
a karmic tez zamierzam jesli bede sie dobrze czula, jesli nie bede musiala wrocic na sertraline bo przy niej nie wolno karmic. Ale jestem dobrej mysli;)
Zuzie karmilam 5 miesiecy, ale drugie dziecko chciala bym dluzej. Z zuzia zrobila blad ze po 3 miesiacach dokarmialam ja na noc butla mm bo ona niby nie dojada i ze glodna, tesciowa wscibskie babsko mi namieszalo w glowie, a zuzik jak zasmakowal mm a raczej luksusu jedzenia z butli to w nosie mial cycka i do 5msc dalam rade ja utrzymac. A w ogole w wieku 7 msc odrzucila mm i pila je tylko przez sen bo tak to nie chciala za nic w swiecie. I tak u nas zostalo do 3 roku zycia pila mm przez sen :)

To zależy od dziecka, bo ja też dokarmiałam na noc butlą. Z obydwoma tak robiłam i żadna nie odrzuciła cycka.

Do góry