reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2017

Niestety nie przekonuje mnie to ;) wierzę w fantastyczną moc kobiecego mleka i żadne koperki, rumianki, a już na pewno mm nie dorasta mu do pięt.Jesli dziecko dostaje pierś na żądanie to się nie odwodni.

reklama
Mnie położna z kolei mówi, że absolutnie nie powinnam dopajać. Ja myślę że dziecku się krzywda nie stanie jak trochę je dopoimy. Mnie się serce kraja jak Mały w te upały (pon i wt) tak na cycu wisiał i nie mógł się dopoić moim mlekiem. Wciąż ssał i ssał, ale mąż twardo się trzyma tego co mówi położna to nie dopajamy. Na szczęście nie mamy problemu odwodnienia. Mały wygłada zdrowo, ale zobaczymy jeszcze w sobotę na wadze. Podobno objawem odwodnienia jest zapadajace się ciemiączko. Jak jest głowka ładna gladka , to wszystko jest ok.

A w szpitalu ostrzegali szyby absolutnie nie przykrywać wózka/ fotelika Pielucha tetrowa (tak żeby nie świeciło słońce). Dzieci się w ten sposób zaparzają , dusza i męczą z braku
Popieram. W wózku momentalnie sie robi goraco. Tam prawie nie ma ruchu powietrza. Ja kiedyś prawie usmażyłam dziecko i bez takiej pieluchy. Po prostu spacerowalismy w słońcu. Niby w środku cień od gobdoli ale temperatura urosła.
Dziewczyny, pamietajcie, że UV jest też w świetle odbitym i nawet jak jesteśmy w cieniu to i tak można się opalić/spalić.

skąd wy macie upał w Warszawie? Ja mam zaledwie kilka km do Wawy, a u mnie niewiele ponad 20 st dzisiaj...
Nie wiem skąd, ale mogę Ci przesłać trochę :) w słońcu dzisiaj było chyba jakieś 30 stopni. U mnie w salonie 26, a wietrzy się cały czas na dwie strony.

Działa u Ciebie ta opaska ?
Jeszcze nie wiem. Jutro albo w weekend sprawdze jak pojedziemy do lasu kabackiego na spacer. Tam pełno tego cholerstwa lata niestety, dlatego spaceruje bardziej zadrzewionymi alejkami na osiedlacz niż po lesie który mam pod nosem. Zdam relację z testów :)

U mnie dziś Maryś praktycznie nie odstępowała piersi. Karmilysmy sie 14 razy, w wiekszosci z obu piersi. Z ciekawosci wpisalam w google 'niemowle wisi na cycku' i wyskoczyla mi niezawodna Hafija: Link do: Nowonarodzone dziecko bezczelnie siedzi non stop przy cycku! Czyli dlaczego odruch ssania jest ważny i należy go pielęgnować.

Myślę, ze dosyć ważny wpis w kontekście naszej tu rozmowy. Natura naprawdę jest niesamowita, a dziecie i piers to cudnie zaprogramowane naczynia połączone :)

P.S. kończymy dziś miesiąc! Kiedy to zleciało?? :)

1498168031-aaaaaa.jpeg

Napisane na ONE E1003 w aplikacji Forum BabyBoom

Hafija ma oczywiście rację ale z drugiej strony mówimy też o ekstramalnych warunkach jakimi są takie upały. Wszystkim chce się pić, nam dorosłym też. Ale z piersi "picie" leci tylko przez jakieś 5-7 min i potem już pokarm konkretny. Jeśli dziecko jest przy piersi "non-stop" to już niestety się nie napije ale bedzie jadło kaloryczne mleko.
To tylko moja wydumana teoria.

A wogole, ja stwierdzam u siebie jakieś objawy udaru.. nie mogę spać, mam zawroty głowy i jest mi niedobrze.. choć równie dobrze może to być przemęczenie. W sypialni mam w tej chwili 24 stopnie i lepiej już nie będzie :(

Hafija ma oczywiście rację ale z drugiej strony mówimy też o ekstramalnych warunkach jakimi są takie upały. Wszystkim chce się pić, nam dorosłym też. Ale z piersi "picie" leci tylko przez jakieś 5-7 min i potem już pokarm konkretny. Jeśli dziecko jest przy piersi "non-stop" to już niestety się nie napije ale bedzie jadło kaloryczne mleko.
To tylko moja wydumana teoria.

A wogole, ja stwierdzam u siebie jakieś objawy udaru.. nie mogę spać, mam zawroty głowy i jest mi niedobrze.. choć równie dobrze może to być przemęczenie. W sypialni mam w tej chwili 24 stopnie i lepiej już nie będzie :(
Ten link ode mnie to bardziej w temacie nienajadania sie dziecka.
Odnosnie dopajania mam to: Link do: Niemowlęta i woda – czy niemowlętom woda jest potrzebna do picia i życia

Ja wierzę w naturę i to, że moje mleko małej wystarczy. Plus podawanie wody może sprawić, że dziecko będzie miało pełny brzuszek i wrażenie najedzenia,- będzie gorzej przybierać na wadze :/

Napisane na ONE E1003 w aplikacji Forum BabyBoom

Dzieki Olo za te linki. Ja osobiście nie jestem jakośw 100% przekonana, ale syna póki co nie dopajam. Nawet jak miał biegunke. Powiedzmy, że testujemy tę drogę na własnej skórze za 4 i pół miesiąca będę mogła się wypowiedzieć już na podstawie doświadczeń :)
Uff, ja ten czas leci. Mamy już 7 tyg 2h i 48 min :D

Myślę że każda z nas wie co dla naszych bąbli najlepsze [emoji12].

Dziś już zaliczyliśmy pierwszy spacer w deszczu [emoji1]... z mokrym psem. A teraz stworzenie uparcie próbuję wejść na dywan i się w niego wycierać [emoji12]. I tak mu smutno że nie wolno...

Napisane na HTC One M9 w aplikacji Forum BabyBoom

Wszystkie jesteście na zakończeniu roku szkolnego :p ale tu cisza...my już po zakończeniu...babcia odwieziona na dworzec i wypoczywam bo chlopacy na basen pojechali...
Mała nie dostala gorączki po wczorajszym szczepieniu ale do trzech dni może wyskoczyć...narazie bardzo spokojna...je i śpi...

Milkaklaudia, co u Was ?

reklama
Ja z Frankiem to po szczepieniu zawsze czopek w dupsko i było ok[emoji16]

Napisane na Lenovo A6020a40 w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry