Ja torbę w majówkę spakuję :-) matko ile to jeszcze czasu...
milkaklaudia - daj daj znać, może się z czasem jakies nowinki połoznicze pojawiły :-) Ja miałam wynik napisany:
glukoza - 3,19
glukoza po 2h - 5,79
czy to o to badanie chodzi?
Koniczyna05- ja kremów nie planuje - dziecka nie trzeba smarować jeśli nie ma problemów skórnych
klaudiainikodem - w 2011 roku w szpitalu we Wroc jak chciałas to robili teraz u mnie maja zakaz i daja czopki :-) ale tylko jak poprosisz. Moze plany porodu nie zmieniali albo co szpital to inne zasady.
a ja dzis szukałam szukałam i znalazłam. Kiedys sroka analizowała proszki i płyny do prania dla dzieci ale miała awarie bloga i zeżarło - ale jak wiadomo w sieci nic nie ginie. Oto lista od najlepszego do najsłabszego ( pod względem zawartości substancji chemicznych):
"..... Dzidziuś płatki mydlane
2. Jelp color żel ,Miocare
3. Bambinex Ultra Nappy Care, Bonini Baby Płyn
4. Concentrino, Biały jeleń do białego , Dzidziuś płyn do prania, Dzidziuś biel , Dzidziuś płyn do prania, Ludwik Baby Care, Lovela do białego mleczko, Biały Jeleń płyn, Jelp color soft, Jelp fresh soft,
5. Bobas, Biały Jeleń do kolorów ,
6. Lovela
7. E sensitive, Jelp fresh Classic proszek, Gaga (premium), Gaga Premium tkaniny białe , Persil sensitive do białego, Persil sensitive do koloru
Różnice pomiędzy miejscami 2,3,4 są bardzo niewielkie i w zasadzie lepiej kierować się ceną, chyba że mamy dziecko z dużą alergią wtedy tylko płatki. Różnica pomiędzy 2 miejscem a 7 jest już znacząca.
Czym mniej więcej się kierowałam robiąc ten ranking:
1. % Ilością poszczególnych składników
2. Ilością składników potencjalnie "szkodliwych" choć to nie najlepsze słowo.
3. Nie zawracałam uwagi na zawartość kompozycji zapachowej bo w zasadzie wszystkie te produkty ją mają."
tu link do tabeli : http://2.bp.blogspot.com/-C0tPMaX_bVY/UWVKC2fV-FI/AAAAAAAAJaY/7hG1jSNeQNI/s1600/Proszki.jpg