reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Majowe Mamy 2016

szyszunia0903 wytrwałości w podróży... nie zazdroszczę, już trochę długo i ciężko tyle kilometrów usiedzieć. U mnie się bardzo różni połówkowe od zwykłego bo robię je u profesjonalisty i speca od usg. Ginekolog może sprawdzić na tyle na ile się zna, ze wszystko jest ok i jeśli ma takie umiejętności, ze to wystarcza to ok. Ja wolę iść do kogoś kto dokładnie obejrzy wszystkie narządy, kości, żyły, przepływy, serce i co tam tylko można bo mój ginekolog nie jest "specem" od usg.
Gosia Lew nieeeee ja nie z tych nadgorliwych co za wszelką cenę muszą mieć czysto i idealnie:-) :) ja mam luźne podejście do tematu. Ile bym nie sprzątała i tak w końcu będzie bałagan bo dziecko huragan zrobi swoje przed kolacją więc olewam
kameleonleon odpoczywaj i się oszczędzaj i wszystko będzie dobrze, a długość szyjki to też kwestia pomiaru.
Justyna Siorek super wieści
happymamusia super wieści, gratuluję!
Basi89 super wieści!!!
Wioleta93 ja cała ciążę słyszałam, ze będzie kruszynka... miesiąc przed porodem ważyła 2300 a urodziła się 3400... taka wyszła kruszynka hehehe. Dopiero teraz będzie czas, kiedy nasze dzieciaczki zaczną nabierać tłuszczyku a poza tym zobacz na opis na swoim suwaczku -jest idealnie w swojej wadze
Niesia_88 też tak może być, takie ręczne pomiary przy badaniu to tak na oko są robione. Ja nie miałam robionego w usg dopochwowym tylko w usg przez brzuch i lekarz powiedział, że to wystarczy
madzia0903 no niestety takich bóli dziwnych to teraz będziemy miały mnóstwo. na sama myśl o tym co się dzieje z naszymi wnętrznościami i skórą mnie już wszystko boli...
kasik90 nie wierzę, ze lekarz nie sprawdzał szyjki -na pewno sprawdzał przy badaniu tylko nie mówił bo wszystko było ok. To tak jak ja zapytałam lekarza czy możemy sprawdzić szyjkę a on do mnie, że przecie zawsze to robi... mi zmierzył normalnym usg przez brzuch
Tirli możne jakaś chwilowa niestrawność. Dobrze że dałaś radę wyjść z domu i poszaleć na zakupach

Mi ten brzuchol chyba z dnia na dzień już rośnie... no wiecie co??:-D
Dziś się ważyłam 57kg więc już idę w górę a święta przede mną hehehe
M się śmieje że te dodatkowe kilogramy to moje cyce bo są tak wielkie, ze nawet gdybym miała sobie powiększyć to nie aż na tak duże więc współczuję tym, które mają duże piersi a w ciąży jeszcze większe bo jednak chyba wygodniej i lżej z mniejszymi (choć w dekolcie wiadomo -wrażenie robią takie jak mam teraz:-D)

a z nowości przeczytałam że macica jest wielkości melona i sięga do pępka, no i upławy mogą być teraz bardziej obfite więc to normalne (o ile nie sędzi i nie piecze) i że przy łożysku na przedniej ścianie macicy dosyć późno można poczuć ruchy nawet w 25-26tc i że można gorzej widzieć -co jest normalnym objawem i wróci do normy po porodzie

reklama
Gorzej jak się człowiek "wygazować" nie może :eek:
Mi lekarz długość szyjki sprawdzał zwykłym usg, ponad 3,5cm miała na badaniu, ze 3 razy powtarzał, że "stosunki mogą być" :p

M. wziął się za remont i w końcu kładzie mi parkiet w salonie. Mam dzielnego faceta :D

Fakt wtedy lipa jak sie nie da..
A jak jest norma dla szyjki? Tzn od jakiej długości istnieje ryzyko?

NA początku
13×13 cieszymy się z dobrych wyników :happy:

Evelinko jestesmy z Tobą, będzie dobrze, dużo odpoczywaj.

A teraz moje połówkowe :)
Synuś zdrowy, serduszko bez zastrzeżeń, pomiary odpowiednie co tygodni. Waga 367g, łożysko na tylnej ściance, szyjka długa,zamknięta. Wyniki morf i mocz ok. :) także u nas wszystko w porządku oby tak dalej.

13x13 moja waga tez pokazała dzis 57:D i tak sie zastanawiam czy gdybym jednak jadła wszystko na co mam ochotę to miałabym więcej:D wolałabym w tej drugiej połowie przytyć mniej niż do tej pory.
Co do usg mój gin tez chyba nie jest specem skoro wysyła mnie do kliniki.
Co do szyjki to z tego co pamietam powinno być 3-4 cm, choc to chyba zależy tez od tego ktora ciaza i czy nie było żadnych problemów wcześniej.

kasik90, granicą prawidłowej długości szyjki jest 2,5cm.
13x13, z tego co pamiętam jesteś z Warszawy lub okolic? w którym szpitalu planujesz poród?

Dziewczyny, jestem po USG 3D. Drogo wyszło, ale mam śliczne zdjęcie buźki, więc było warto :D Lekarz bardzo dokładny, liczył nawet paluszki u rączek i nóżek i potwierdziło się, że mała jest zdrowa. Sprawdził też łożysko i ten z kolei nie widzi żadnego ryzyka przodowania, więc ja już zgłupiałam. Wczorajsze USG połówkowe miałam na NFZ i ten lekarz nie sprawdzał wszystkiego aż tak dokładnie, więc nie wiem, naprawdę nie wiem, co o tym sądzić. Cóż, zaniosę wyniki do mojego prowadzącego i zobaczymy co dalej.

No i jest 100% kobietką. Nie ma złudzeń :) A tak czułam, że to syn... Intuicja mnie zawiodła tym razem.

Proszę o dopisanie do listy - dziewczynka Pola :) Przy okazji można też zmienić termin na 5 maja - wcześniejszy podałam z pierwszego USG, a potwierdza się jednak ten z OM.

Ostatnia edycja:
podejrzewam że to jakaś jelitówka albo coś w tym sensie bo wczoraj teściu chorował. Mój brzuch jest taki obolały a mała szaleje i co chwile kopie. Podejrzewam że głośno pracujące jelita jej się nie podobają.

Gratuluję udanych wizyt.
Ja to z moim pechem co siedzi w brzuszku pewnie nawet nie dowiem się 4 stycznia ;)

Dzisiaj miałam intensywny dzień. O 11 pojechałam na zakupy i nic sobie nie kupiłam. W c&a nic nie ma, w h&mie jak coś było co mi się podobało akurat nie było mojego rozmiaru. Za to kupiłam synkowi spodnieść i czapkę i prawie kupiłam dwupak body na 56 cm, ale ostatecznie się roz myśli łam i poczekam aż poznam płeć.
Potem jeszcze trochę jeżdżenia miałam wiec wyszło ze obiad zjedliśmy na mieście a teraz siedzę w kuchni i gotuje kapustę z grzybami.

Ja z kapusta lecę jutro:D tyle ze u mnie w dwie bo moja połówka woli z grochem (już sie moczy) a ja ta z grzybami:D jutro tez przede mną jeszcze jedno ciasto i jedna z zup, zacznę od barszczu, jak bedzie siła moze jeszcze grzybowa... Ale to wszystko zależy od łaskawości mojego samopoczucia:p i jutro jeszcze czeka na mnie w sklepie pan karp wiec z rana pójdę go odebrać.

reklama
Hey dziewczyny :)
W końcu dotarłam.do domu i mogę Wam opowiedzieć jak tam moje badania polokowe :)
A wiec- siurasek latal wiec na 10000% będzie chlopczyk :-*
Wszystko rozwija się prawidłowo , szyjka ma 3.2 cm , łożysko pięknie przyklejone na tylnej ścianie:) 360 gram mojego szczęścia ♡♡♡
KRWIAK juz go nie ma ....!!!! jedyne pozostałości po nim pływają w płynie owodniowym który nie jest niebezpieczny dla synka i ma się rozpuścić:)))
przez te syfki pływające był problem z dobra widoczności... ale co tam mój syn w ogole nie współpracował :p główkę miał przytulona do klatki piersiowej , glaskal się cały czas po twarzy , nogi ciągle zarzucał na siebie - no skręcone te moje dziecie :-) nie dało się uchwycić ładnego zdjęcia ani nie dało się go pomierzyć .
Najważniejsze że wszystko wraca do normy :)
Jestem taka szczęśliwa ! z chęcią bym skakała ze szczęścia :)

poza tym jestem padnięta , czekałam 2h na swoją kolej , później z M pojechaliśmy po prezenty dla dzieci i rodziny i jeszcze do Ikei po parę tekstyli i szafki półki i lustro na przedpokój :p
Leżę jak foka kregoslup mnie boli i nie mam na nic siły .
Powolutku będę wracać do formy :)

Do góry