reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe Mamy 2016

Dziewczyny jak wy odczuwacie ruchy waszych malenstw? Mi dziś w nocy zdarzyło się coś dziwnego. Najpierw długo nie mogłam zasnąć, jak się w końcu udało to obudził mnie pełen pęcherz gdzieś około 1 i od tego czasu co pół godziny/godzinę latalam di kibelka. Przez cały czas czułam parcie na pęcherz i czułam jak mały mnie kopie (pod dłonią czułam jak co jakiś czas coś mi pulsuje w podbrzuszu). Udało mi się zasnąć dopiero około 8 :(. Czy to możliwe ze mały napieral mi na pęcherz i juz tak mocno dawał o sobie znać. ? Jestem w 18 tydzień 5 dzień. Macie podobnie?

reklama
Ja pierwsze ruchy poczułam w 19 ( po prostu kopniecie , jakby pod brzuchem Ci ktoś rozciagnal skórę :p) a wcześniej parę razy takie bombelki. No a teraz to ciągle daje kopniaki takie delikatne i bardzo przyjemne:) no i tez się wypina :p odczuwam juz w okolicach pępka jak sobie pływa

ps. wyszłam ze szpitala na żądanie :) w końcu w domku :)
A już jutro polówkowe

Dziś zaczęliśmy 21 tydzień :-* :-* :-*

Małka ja na początku czułam bombelki pękające nisko w brzuchu a teraz ilekroć siadam czy sie kładę to mały pokazuje co potrafi, raczkami i nożkami daje znaki (delikatne kopniaki, ale wyczuwalne i czasami już widoczne na brzuszku na wysokości pępka). Kocham to uczucie:)
Mam pierwsze spodnie z guma:) brawo ja:p rozm 36 w nogach i tyłku trochę luzu, ale cos mi sie zdaje, że już po świętach, a już napewno po nowym roku będę sie rozglądać za większymi:p

Jestem po połówkowym. No i... bedzie Pola :) Tzn. nadal nogi zaciśnięte, ale lekarz twierdzi, ze jakby cos tam miało byc to dałoby rade juz zobaczyc. Wazy 400 gram i wyglada na okaz zdrowia.
Moja szyjka ma 3,5 cm, nie skraca sie, wiec pod tym względem odetchnęłam z ulga :) Inna sprawa za to zaczęła mnie martwić. Lekarz powiedział, ze mam lozysko na ścianie tylnej z ryzykiem przodowania. Czy któraś z Was spotkała sie z lozyskiem przodującym? Jakie zagrożenia to za doba niesie i czy orientujecie sie moze jakie jest prawdopodobieństwo, ze samo ryzyko stanie sie faktem?
Jutro mam dodatkowe usg 3d, wiec dopytam lekarza, ale ciekawa jestem Waszej opinii w tym temacie.

Niesia pierwsze słyszę... Ja miałam przodujące w pierwszej ciazy ale sie podniosło i w 32 tc już było na swoim miejscu. Ale zeby istniało ryzyko? Wiem ze przodujące jest zaleceniem do cc, ale myśle ze na tym etapie nie ma co o tym myślec jeszcze. Zapytaj lekarza jutro on na pewno bedzie wiedzia najlepiej.

Basi 89 ja codziennie rano jem płatki z znam mlekiem tzn nieprzegotowanym. Obecne mleka z kartonik nie stanowią dla nas problemu. To tak jak byś piła zbozowke z mlekiem smacznego :)

Położyłam dziecko spać, postawiłam obiad, myślę - chwila odpoczynku to poczytam co u Was no i mnie Gosia doprowadziłaś do pionu, bo zapomniałam, że prezenty mam pakować :p to se posiedziałam...

Gosia wiem, że trzeba to jakoś przeżyć, ale dla mnie glukoza to jakaś porażka... będę siedzieć i się modlić przez 2 godziny, żeby jej nie zwrócić :(

Niesia gratuluję córeczki :) Z łożyskiem przodującym trzeba się oszczędzać pod koniec ciąży i tak jak Basi pisze
raczej wskazaniem jest cc. Co do ryzyka to tak na logikę zależy chyba w którą stronę będzie się przemieszczać łożysko wraz ze wzrostem macicy, a to chyba nie jest pewne, że akurat w dół. Ale to takie moje przemyślenia ;) dopytaj jutro lekarza i nie martw się na zapas, bo i tak nie masz na to wpływu ;)

Małka w pierwszej ciąży mnie tak córka nieprzyjemnie kopała po pęcherzu w noc przed połówkowymi, więc gdzieś tak w okolicach 20 tyg. Potem na szczęście obróciła się główką w dół (już wolałam te kopy w żebra). Teraz dziecko ułożone głową w górę, ale na szczęście nie zrobiło sobie worka treningowego z pęcherza.

Ewa90 nie ma jak w domu ;)

Basi89 na szejka Cię wzięło :laugh2: jak masz uht to to już jest tak wyprane z bakterii (i witamin), że raczej nie trzeba z nim nic robić ;)

reklama
Siasia u mnie to nowość, jawnie gardzę mlekiem i przetworami:D ale widocznie bobo chce, wiec mama działa:) tak wiec owoce+ mleko i na zdrowie:)

Do góry