reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe kreseczki wysikują wszystkie laseczki 🌺🌹🌻

To jeszcze może kolejnym żal postem wlecę😁😂
Wczoraj kuzynka poprosiła mnie o zostanie matką chrzestną dla jej córeczki. Gryzie mnie fakt, że zostałam poproszona o to wiadomością na messengerze. Zastanawiam się, czy gryzie mnie to, bo jestem tradycjonalistką i kultura wymaga, by zrobić to osobiście/ czy świat poszedł tak do przodu, że robię dramę, a to już normalne, że takie sprawy załatwia się przez fejsa?
Potrzebuje obiektywnej opinii 😁
Dla mnie forma to jedno, a rzeczywisty kontakt z tą osobą to drugie. Kilka lat temu zadzwoniła do mnie kuzynka, z którą nigdy nie miałam kontaktu. Serio, dziewczyna 6 lat młodsza, za dzieciaka nie było z nią o czym gadać, a później tym bardziej, nasi rodzice kontaktu nie utrzymywali. A ona do mnie dzwoni czy zostanę chrzestną jej dziecka. Dobrze, że najpierw zadzwoniła do mojej mamy po mój numer telefonu i mama naświetliła mi sytuację, bo gdyby zadzwoniła od razu do mnie to nie wiedziałabym kto dzwoni ani że ona ma dziecko. Dodam jeszcze, że mi z kościołem nie po drodze co każdy kto ma ze mną kontakt wie. Także tego... grzecznie odmówiłam 😉

reklama
Ja nie patrzę na to, że wyzwanie finansowe. Ale bardziej pod względem tego, że jak coś się komuś stanie to my zajmiemy się dzieckiem, obdarzymy go miłością i troską, wychowamy. To tak jakby ktoś przez messengera zapytał czy zostanę rodzicem dla takiego dziecka gdyby coś.... 🤨
Dobrze na to patrzysz. Moja mama jest chrzestną dziewczyny, która w wieku 19 lat została bez rodziców (najpierw zmarł ojciec, a po chyba dwóch latach matka). Więc dla mojej mamy było to duże wyzwanie. Natomiast tutaj ojciec chrzestny też poczuł się odpowiedzialny i razem przeciągnęli dziewczynę przez studia, pomogli w utrzymaniu domu itd. Swoją drogą teraz dziewczyna ma 34 lata i już zapomniała co dla niej zrobili. Także przykre to. Warto też takie sytuacje brać pod uwagę.

Dobrze na to patrzysz. Moja mama jest chrzestną dziewczyny, która w wieku 19 lat została bez rodziców (najpierw zmarł ojciec, a po chyba dwóch latach matka). Więc dla mojej mamy było to duże wyzwanie. Natomiast tutaj ojciec chrzestny też poczuł się odpowiedzialny i razem przeciągnęli dziewczynę przez studia, pomogli w utrzymaniu domu itd. Swoją drogą teraz dziewczyna ma 34 lata i już zapomniała co dla niej zrobili. Także przykre to. Warto też takie sytuacje brać pod uwagę.
Przykre, że zapomniała ile jej pomogli. Ale brawa dla twojej mamy i jej chrzesnego za to, że podołali. Dali przykład i pokazali, że bycie chrzestną/chrzestnym to nie tylko kasa i prezenty

My z mężem mamy łącznie 8 chrześniaków😬 także teraz już każdemu odmawiamy niezależnie od formy zapytania🫣
Nie warto być najfajniejszym w rodzinie bo potem tak to właśnie wygląda, że każdy Cię chce 🤣😉😉
My mamy każdy po dwoje, czyli łącznie 4rka. Dwójka już na szczęście po 1 komuniach, dwa maluchy zostały.
A sama jak myślę kogo bym mogła poprosic to nie wiem... Jeśli do tego dojdzie to będziemy mieć niezla zagwozdkę

My z mężem mamy łącznie 8 chrześniaków😬 także teraz już każdemu odmawiamy niezależnie od formy zapytania🫣
Nie warto być najfajniejszym w rodzinie bo potem tak to właśnie wygląda, że każdy Cię chce 🤣😉😉
Jak argumentujecie odmowę? I jak druga strona to przyjmuje? 😬😁

reklama
Do góry