reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe kreseczki wysikują wszystkie laseczki 🌺🌹🌻

A kiedy chciałabyś iść na pierwszą wizytę? Bo jeśli chcesz od razu zobaczyć serduszko, to nie ma raczej sensu iść przed 6+0 😔
Jestem ciemna w tym temacie, serio. Zbadam tsh jeśli się okaże ze nie skoczyło to może tak jak mówisz zrobię skoro nie ma sensu wcześniej

reklama
Przeczytałam mnóstwo źródeł o przyczynach i owszem palenie jest wymieniane jako jedna z wielu przyczyn, ale nie bardziej niż inne rzeczy. Raczej głównie skupiona uwaga jest na braku drożności, ze względu na operacje przebyte. Jakby zebrać tu dziewczyny, to pewnie jestem w mniejszości palących , w większość to dziewczyny nie palące i mające też za sobą cp. Paliłam jako nastolatka do czasu 1 ciąży już trochę mniej i wszystkie 3 ciąże były prawidłowe, w moim przypadku jeśli miałabym się "obwiniać" za cp to wskazałabym 3 x cc i swój wiek.
Zgadzam się palenie jest niezdrowe i niewskazane w trakcie starań, niech każdy dorosły decyduje za siebie.
I z mojej strony to ostatnie zdanie na ten temat.
Weźmy przyklad Oli (zdrowy styl zycia, niepaląca, niepijąca i cp - dowodzi to tylko, ze cp jest po prostu jednym wielkim przypadkiem).

Skoro zostałam poniekąd wywołana to muszę sprostować bo uważam, że to nie jest do końca prawda.

Owszem, nie palę, rzadko piję alkohol i jestem od kilku lat na diecie wegańskiej - ale ... nie wierzę, że w moim 33 letnim życiu liczy się tylko to co tu i teraz. Jak nastolatka wypijałam morze alkoholu, popalałam, ale przede wszystkim jadłam i piłam bardzo niezdrowo. Nie wierzę w to, że picie przez plus minus 15 lat picie 8 litrów coli dziennie i do 3 energetyków nie wpłynęło na moje zdrowie. Nie wierzę w to, że moje rekordowe bodajże 115kg przy 160cm nie miało wpływu na to co mam w środku (szczególnie, że nadal jestem skinny fat czyli szczupła z dużą zawartością tłuszczu). Nie wierzę, że moje PCO nie ma wpływu. Nie wierzę, że lekka IO też nie ma wpływu. Owszem - nie znam 100% przyczyny CP w moim przypadku bo nie miałam możliwości zbadania zarodka o ile w ogóle był w tym pęcherzyku. Ale moja wiedza pozwala mi stwierdzi, że nie był to zdrowy zarodek. A nie był pewnie zdrowy bo moje komórki nie są super jakości z powodów wyżej wymienionych. Owszem mam 2 dzieci donoszonych i na razie 3 które próbuje walczyć, ale nadal uważam, że CP nie było przypadkiem - było skutkiem wielu złych decyzji w całym moim życiu.

Nie lubię palaczy więc czy ciąża czy nie działają na mnie jak płachta na byka. Natomiast mam nadzieję, że jak ktoś tu kiedyś wpadnie i napisze, że nie zrobił bety więc sobie walnie jeszcze pół litra czy kreskę amfy to również napiszecie, że to jej sprawa i ma prawo. Co innego patologia której na oczy nie widziałam, a co innego "koleżanka" za którą chciałaś trzymać kciuki

Jestem ciemna w tym temacie, serio. Zbadam tsh jeśli się okaże ze nie skoczyło to może tak jak mówisz zrobię skoro nie ma sensu wcześniej
A racja, tsh. To lepiej idź wcześniej, ja zażywam euthyrox 50 a bez badania tarczycy, na pierwszej wizycie jakieś 15dpo dostałam euthyrox 75, ponieważ to tsh podobno zawsze wtedy skacze 🤷🏼‍♀️

pokazałaś mu już testy? Jak zareagował jesli już wie? 😄
Pokazałam 🤣 Oczy czerwone mu sie zrobiły momentalnie, łzy miał w nich. Ale szybko go sprowadziłam na ziemie, że jeszcze przede mną beta i lekarz 😁 On nie wie o co tam chodzi wiec zaczęłam tłumaczyć, że tu trzeba krew sprawdzić bla bla ale on mnie tylko przytulił i powiedział, że wszystko będzie dobrze 🥹

Happy Jeremy Renner GIF

reklama
Pokazałam 🤣 Oczy czerwone mu sie zrobiły momentalnie, łzy miał w nich. Ale szybko go sprowadziłam na ziemie, że jeszcze przede mną beta i lekarz 😁 On nie wie o co tam chodzi wiec zaczęłam tłumaczyć, że tu trzeba krew sprawdzić bla bla ale on mnie tylko przytulił i powiedział, że wszystko będzie dobrze 🥹
Super, że się tak ucieszył 🥰

Do góry