reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Luty 2015

reklama
Elunia ja nie polece Ci jakiegoś konkretnego, mowie tylko że na skurcze takie jak w łydce magnez jest dobry. W aptece podobno jest dostępny magnez dla kobiet w ciąży

Maluszek w brzuszku jest aktywny najbardziej wieczorem i rano jak sie obudze i leżę jeszcze to czuje jak delikatnie daje o sobie znać ale dalej nie wiem czy to córcia czy synek

Witam:) u nas dzisiaj jakaś zamulająca pogoda, noc udało się przespać, choć i tak czuje zmęczenie. Co do zdrowego jedzenia to ja jakoś nie przestrzegam zasad bo to co zdrowe nie za bardzo mi smakuje:-) Nigdy nie lubiłam surowizny, serów pleśniowych i nie piłam dużo alkoholu więc do tych niby najbardziej nie polecanych rzeczy w ciąży nawet mnie nie ciągnie;-) Teraz jem wszystko na co mam ochotę, tak jak w pierwszym trymestrze miałam ochote na fast foody, teraz nie mam kompletnie na takie jedzenie ochoty, powrót do słodyczy;-)

Znalazłam coś ciekawego dla ludzi z OLSZTYNA i okolic;-) Nie pamiętam czy ktoś jest z tej miejscowości, ale jeśli tak to myślę, że warto zajrzeć na ta stronkę;-)

Olsztyn, 04 października 2014 r. | Fundacja Szczęśliwe Macierzyństwo

Cześć piękne:tak:

Co do serów pleśniowych to się tyczy serów z niepasteryzowanego mleka, a w Polsce takie nie są produkowane. Oryginalny francuski ser może być z mleka niepasteryzowanego ale nie camembert z półki w markecie np. Turek, one są z mleka pasteryzowanego

Dokładnie UE nie dopuszcza do sprzedaży przetworów mlecznych w tym serów z niepasteryzowanego mleka, także wszystkie te sery typu camembert, brie i feta można śmiało jeść, nawet sery z niebieską/ zieloną pleśnią bo nie o pleśń jest tu szkodliwa a właśnie to niepasteryzowane mleko, w kt. mogą być bakterie wywołujące Listeriozę.
Nie wolno natomiast jeść serów regionalnych jak np oscypek czy bryndza, bo one właśnie z mleka niepasteryzowanego są robione.
Nie wolno jeść także ryb wędzonych na zimno, sushi z ryb, surowego mięsa/ ryb marynowanego w solance (np. śledź). Ponieważ mogą one być źródłem Listeriozy oraz zawierać różne pasożyty.
Ubolewam nad tym że większość łososi dostępnych na rynku pochodzi z hodowli, a takich właśnie nie mogą jeść szczególnie kobiety w ciąży i dzieci:no: A ja uwielbiam łososia:sorry2:
Wątróbki też nie wolno, ale akurat nie przepadam za nią więc nic nie trace;-)

anii no skoro tak to pedze do apteki, to dopiero drugi dzień przeziębienia wiec może zadziała;)
Produkty *spam* są dobre w naszym stanie:-) Na katar polecam spray *spam* katar, to jest woda morska z innymi składnikami, kt. łagodzą podrażnienia, nawilżają itp. więc jest lepszy niż zwykła woda morska. Jeśli macie w domu zwykłą sól fizjologiczną to też możecie nią płukać nos i też daje radę z katarem.:tak:

Magnez z tabletkach czy jaki polecasz?
Mi gin polecił Slow Mag to jest magnez długo uwalniający się.

Teraz jem wszystko na co mam ochotę, tak jak w pierwszym trymestrze miałam ochote na fast foody, teraz nie mam kompletnie na takie jedzenie ochoty, powrót do słodyczy;-)

no dokładnie jakbym o moim żywieniu czytała :D
co do wędzonych ryb to chodzi o te, które mogą zawierać dużo rtęci.. nie posiadają bakterii itd.. poza tym szkodliwe może być wszystko.. łącznie z powietrzem, którym oddychamy :) więc trzeba podejść do tego racjonalnie :)

A ja od wczoraj wieczor czuje dziecko. Okopala mnie wczoraj o 23 jak lezalam juz w lozku na lewym boku. Teraz siedze na lozku i juz tez sie chyba obudzila :)

chyba od wczoraj to samo czułam tylko z prawej strony.. :)

Mi gin polecił Slow Mag to jest magnez długo uwalniający się.

tak, slowmag też dostałam.. od kardiologa co prawda.. ale pomógł :)

Hej, tez juz mam dosyc chorowania, caly czas praktycznie boli glowa i zatoki, nic nie biore na to no bo da sie zyc i czekam... wszyscy tu u nas chorzy oprocz meza.
Rtec w rybach swoja droga, a ewentualne listerie w rybach wedzonych na zimno swoja. Ze mozna jesc sery plesniowe nie wiedzialam, jestem milo zaskoczona. Juz pisalam - w pierwszej ciazy nie przestrzegalam zasad, teraz nie ryzykuje.

reklama
ano o tym też słyszałam , dlatego na jutrzejsza imprezę będę robić deskę serów dziś kupiłam kilka rodzaji i zawsze pierwsze co to goście się za nią chwytają. upolowałam w kauflandzie fajne sery czerwone i zielone, czerwony bo z suszonych pomidorów a zielony z pesto bazyli :)

mniam mniam mniam mnaim mniam mniam mniam:-D:-D:-D:-D:-D

A ja od wczoraj wieczor czuje dziecko. Okopala mnie wczoraj o 23 jak lezalam juz w lozku na lewym boku. Teraz siedze na lozku i juz tez sie chyba obudzila :)

suuper :-) Gwiazda zaczyna szalec :-)

dobry :-)

co do papu to ja jestem strasznie restrykcyjna nie pije , nie pale, nie jem tego co zakazane (surowe itp). jednak marzył mi sie wieśmac z mcd.. no i z córom poszłymy... myslałam, ze sieporzygam przy tym... inaczej sobie to wyobrazałam... kocham frytki miloscia bezwzgledna, na cole sobie pozwalam, tonic moj ukochany odstawiłam. za to domowe jedzenie poprostu pochlaniam tonami. przez 2 dni jakdłam czerwona kapuste - rozkosz, ale myslałam, ze mnei maz wieczorem na balkon wystawi zeby chałupe wywietrzyc, wiec musze ograniczyc kapusciane rzeczy :-)
dzisiaj na obiad ziemniany, fasolka szparagowa z wody(bo mnie dziecko wczoraj opieprzyło, ze jej nie zrobiłam a Ona tak kocha) i skrzydelka z kurczaka w takim zajzajerze z knorra - moze bomba witaminowa to nie bedzie, ale juz sie doczekac nie moge :-)

jejku jak ja sie dzisiaj wyspałam, bol w pachwinach mniejszy - jupijajej :-)

musze leciec na szoping

zatem milego dnia :-)

Do góry