reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Luty 2015

Jeżeli chodzi o kwas foliowy,to biore witaminy Falvit mama :) Czuję się po nich dobrze, w pierwszej ciąży brałam Prenatal, ale w II trymestrze zmieniłam na Femibion Natal 2 i moje dolegliwości ustały już po pierwszej tabletce :D Koniec z nudnościami, bólami głowy i nadkwaśnością :)
A takie "skurczyki" też mam jak kichnę, kaszlnę, zaśmieję się lub gdy gwałtownie się ruszę :) w pierwszej ciąży miałam to samo,ale częściej :p

reklama
Na pęcherz i bakterie moczu polecam hektolitry wody i Urosept. Też wyszły mi baketrie w moczu a po miesiącu jedynie nieliczne :tak:
z witamin przez pierwszy trymestr brałam Femibion i do tego nawet dodatkowy Folik i kwasy DHA - bo tak mi zaleciła doktorka, a teraz przerzuciłam się na Pregne z DHA.

Odnośnie porodu, to w pierwszej ciąży sporo myślałam i czytałam o porodzie. Jak to wygląda i jak boli, nie mogłam sobie tego wyobrazić. Po stracie Zuzi już wiem, co to ból porodowy i skurcze i choć wiem, że mnie to baaaaaaaaardzo bolało to teraz nie myślę o porodzie zupełnie ;-) jakoś dam radę i tyle, nie ja pierwsza nie ostatnia ;-)jestem pozytywnie nastawiona.

O ciąży wiedzą tylko moi najbliżsi, kilku znajomych, moja najbliższa rodzina i rodzina Męża. No i w pracy. Wolałabym żeby tak zostało do końca. ;-)

vanilijka
może podrażniłaś sobie tylko okolice intymne i dają taki dyskomfort...ja powiem szczerze że jak mogę to unikam wkładek, mam wrażenie że bardziej narażają, szczególnie teraz, na infekcję. Wolę bawełniane wygodne majciochy;-)
Clotrimazol powinien złagodzić objawy i tak jak piszą dziewczyny Tantum Rosa również działa zbawiennie.

Ja też paliłam przed ciążą i to był taki czas, że wcale nie mało. Na co dzień miałam problem z tym, żeby sobie papieros odmówić, ale informacja o ciąży jest taką mobilizacją, że nie było już żadnej dyskusji ;-) właściwie to już nie paliłam od połowy cyklu, kiedy to wiedziałam, że Groszek już może się mościć w brzuchu :-D

My z Mężowatym za tydzień szykujemy się na weselicho dwudniowe i tak się zastanawiam jak długo wytrzymam :-D pewnie koło północy będę już miała totalnie dość :tak: a może dostanę jakiś przypływ sił witalnych :-D

dobrego dnia Kochane!

tez tak mysle ze to od wkladek ale na razie musze je stosowac bo lutka dopochwowa ma dosc nie mile objawy w postaci wodbisto bialej wydzieliny :dry: chce brac doustna jak lekarz pozwoli jesli chodzi o palenie tez palilam ale jak dowiedzialam sie o dzidzi rzucilam a o tym ze jestem w ciazy wie tylko najblizsza rodzina nawet kolezanki nie wiedza a z pracy tylko dyrektor i 4 osoby reszta sie domysla :-) bo co ja moge robic tyle na zwolnieniu :-)

Witam niedzielnie,

Paskudna pogoda ehhhhh

Vanilijka no i kupilas cos na infekcje?

MonikaMarcina a co Tobie lekarz przepisuje na infekcje? Moj powiedzial mi ze te wszystkie leki bez recepty maja dzialanie tymczasowe, dlatego dostalam silne czopki i po jednym bylo juz ok :-D

Milego dnia!

tak kupilam clotrimazolum i tantum rose fakt jest ulga i juz mniej piecze ale w srodku cos cyba sie robi bo jak do tad po lutce mialam biale uplawy teraz zrobily sie lekko zolte i pewnie to infekcja

tak wg macie jakis sprawdzony przepis na ciasto ze sliwkami najwazniejsze zeby nie byl trudny i zeby bylo pyszne, dzis moj m nazrywal pieknych duzych sliwek a tak wg ktoras z was zna dobre przepisy na przetwory z czarnego bzu?

Hej dziewczyny;) chciałam wam się tylko pochwalić ze pije sok z buraków drugi dzień i czuje się po nim swietnie , zero uczucia zmęczenia, boli głowy. Polecam każdej przyszłej mamuśce i dziękuje za ten cudowny przepis;)

Ewka ja również robiłam badania na Kopernika ... jestem ciekawa co Ciebie tam spotkało !

Wrzuciłam w odpowiednim wątku :D przydługie trochę ale jakaś wena mnie dopadła.

Kurcze znowu mnie dopadł ból głowy :( taki męczący w oczodołach i na skroniach. Może to na zmianę pogody bo zaczęło u nas padać. Trzeba jakoś przetrzymać.

Miłego wieczorku!

Mnie infekcje będą chyba męczyć przez całą ciążę. Na pierwszej wizycie dostałam maść Pimafucort i globulki Pimafucin. Pomogło, ale od kiedy biorę luteinę dopochwowo chyba znów się coś przypałętało.

Czy to clotrimazolum w globulkach jest bez recepty? Stosowałam jedynie maść i zastanawiam się właśnie nad globulkami. Może by mi to doraźnie pomogło, bo wizytę mam dopiero 9 września.

Jeśli chodzi o witaminy to biorę Falvit Mama i dalej kwas foliowy. Pytałam ostatnio na wizycie czy dalej mam brać Folik, bo na ulotce jest napisane, że do 12tc, ale powiedział, żeby brać. Czy któraś z Was też go jeszcze bierze?

Miłej niedzieli! :)

sam kwas foliowy do 12 tyg,ale jak zaczniesz barć witaminy dla kobiet w ciąży to tam jest taka sama dawka kwasu foliowego więc stricte bierzesz go przez całą ciążę ;-)

ja właśnie robię research i uważnie czytam jakie witaminy Wy bierzecie, jakieś zacznę na jesieni brać :tak:

Dziewczyny, mam pytanie czy, którejś z Was zdarzają się może skurcze brzucha przy zmianie pozycji? Mi ostatnio w nocy, gdy przewracam się na drugi bok bądź kichne/zaśmieje się pojawia się jeden mocny skurcz, po chwili mija więc nie są to jakieś regularne skurcze, ale zastanawiam się czy to normalne. Łykam magnez zapobiegawczo i zawsze po takim incydencie łykam nospe, ale może coś jeszcze polecacie :confused:

jakoś nie kojarzę żebym miała takie cuś,ale teraz zwrócę uwagę na to :tak:

tak wg macie jakis sprawdzony przepis na ciasto ze sliwkami najwazniejsze zeby nie byl trudny i zeby bylo pyszne, dzis moj m nazrywal pieknych duzych sliwek a tak wg ktoras z was zna dobre przepisy na przetwory z czarnego bzu?

mogę podać przepis mojej babci, proste i szybkie i pyszne :tak:

Lane cisto ze śliwkami:

250 g mąki ( 2 szklanki)
4 jaja
1 szklanka cukru
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1/3 szklanki mleka
40 śliwek węgierek

Margaryne roztopić i ostudzić, wsypać cukier i utrzeć, włożyć całe jaja, utrzeć razem, wlać mleko i dodać proszek wymieszany z mąką i cukier waniliowy. Wymieszać, wlać na blachę (wyłożona papierem do pieczenia) i ułożyć na nim śliwki pokrojone w połówki . Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Piec w temp. 170-180 ok 45 mni. Smacznego.

reklama
Do góry