reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Luty 2012

No geniusia....to kolorowy weekend sie szykuje:rofl2: Współczuję, ale widze, że masz dobre podejście...teksty boskie:) tak to już bywa z tymi przyszywanymi mamusiami...Nie daj się tylko sprowokować. Trzymam kciuki za Twoje stalowe nerwy:)

reklama
o kochana :-) jak się podoba, to ja będę wpisywała jej złote myśli :cool: jak mi powiedziała o tym przeziębionym mleku, to poszłam potem na górę i sobie sprawdziłam w necie skąd takie głupoty ludzie mówią i traf chciał natrafiłam (po wpisaniu w google "przeziębione mleko") na listę zabobonów co do karmienia :-)

Ha! kamień z lewego cycka mi zszedł :D znaczy dziecko mi wyciągnęło :D dobry synuś :D czyli to był zator jakowyś :-) ufff, a dzięki temu synuś żarł :D więcej jeszcze niż zwykle, bo z dwóch cyców a tak normalnie to tylko z jednego :) nie protestował, tylko ciągnął :)

Ostatnia edycja:
Geniusia - możesz mleko przeziębić ale bardziej to zaszkodzi Tobie niż małemu, możliwa gorączka, zastoje itp. Co do chudego mleka - mimo, że to moje drugie dziecko bardzo przeżywam jakby to było moje pierwsze. Nastawiłam się na maksa na karmienie piersią ale nie ma co się spinać. Mitra ostatnio pisała - jak dziecko dostanie zapasy z zamrażary albo mm to zaraz świat się nie zawali. Wczoraj wieczorem Tymek zasnąć nie mógł, cycka nie chciał, wody za bardzo też nie więc umieszałam mu trochę mm - pociągnął z 60 ml i usnął. Już tak nie dramatyzowałam jak za pierwszym razem, po co dziecko miało się męczyć a my razem z nim. Dziś zasnął z cyckiem w ustach więc widać wczoraj więcej potrzebował niż mleczarnia zdążyła naprodukować lub nie miał ochoty ciągnąć cycka.

Mój dzieć jest na 3 centylu. Dramatyzować nie będę bo z córą było to samo. Taki urok dziecka, że grubasem nie będzie i tyle. Na siłę jak gęsi karmić go nie będę.

Ostatnia edycja:
geniusia - :-D faktycznie sama mądrość życiowa:)
następnym razem powiedz że nie możesz ogrzewać bo jeszcze Ci mleko skiśnie:-D

co do żłobka..też się bałam i dlatego baardzo się ucieszyłam jak dziadkowie zaproponowali że zajmą się Nadią ile trzeba....dodam, że bardzo nam pomogli bo mieszkaja 200km od nas i na 2 tyg przyjeżdżał mój tato i 2 tyg tesciowa i mieszkali u nas ponad rok. Udało się nam przez ten czas nie pokłócić z dziadkami a wręcz nawet całkiem ok to było nie wspominając o tym ile to dla nas łatwiej było. Wieczorem mogliśmy wyjść itd. a rodzice nie wtrącali się w wychowanie.
Potem poszła do żłobka i okazało się, że było bardzo dobrze, super panie, dobra opieka i niesamowicie szybko się rozwijała tam. Uwielbiała zawsze towarzystwo i miała tam tego do woli. Fajnie było z dziadkami ale rówieśnicy są niesamowicie też ważni w rozwoju. Nie wspominając, że koszty niani a żłobek 300 zł to różnica
Nasz sąsiad ma nianię i mówi, że to super inwestycja....dziecko ma 2 lata....ja się śmieje, że ta jego niania za tą kasę całymi dniami siedzi na placu zabaw bo tam Maja ma towarzystwo dzieci i chce się z nimi bawić:-), ona jej tam tylko pilnuje i daje jeść albo młoda śpi....no sorki ale mnie taka inwestycja wcale nie wydaje się lepszym rozwiązaniem niż żłobek gdzie mają wymyslane zajęcia i zabawy wspólne a nie tylko puszczanie dziecka między inne i niech jakoś minie czas....

Apropo kąpieli..cyśka może spróbujecie wspólna kąpiel jak macie wannę....jak kiedyś radziła Mitra...
my zachęceni Mitry zdjęciami urządzamy 2 razy w tygodniu dziewczynom wspólne kapiele i wczoraj Lena siedziała chyba z 10 minut z Nadią i w ogóle nie wyglądała na chętną do zakończenia(dolewaliśmy im ciepłej wody oczywiście):-). Nadia też zachwycona tym. Kiedyś spróbujemy tylko we dwie kąpieli:).

Cześć Mamuśki,
Ja również miałam zostać lutowa mama ale moja córcia była leniwa i wykluła się dopiero 14 marca :) Chciałam prosić Was o rade bo w końcu macie już starsze dzieciaczki od mojej córci. Chodzi o pępek który odpadł już dawno jednak z 2 dni temu tak jakby z pępuszka wyszła taka kulka na której teraz robi się strupek? Nie wiem czy to pępowina jeszcze czy mam iść do lekarza? A może to normalne? Będę wdzięczna za odpowiedz:
Pozdrawiam

geniusia zaje..... masz tesciowa/mame:-D u mnie tez było gadanie:tak:
  • o przeziebieniu piersi, kazano mi dwa biustonosze ubierac i dodatkowo na noc pieluche miedzy nie wkładac
  • o tym ze mam małemu skórke z siusiaka sciagac
  • ze mam mu dupke zasypywac pudrem
  • pieluchy krochmalic
ach, mogłabym wymieniac i wymieniac:-D naszczescie nie podałam sie presji i wychowuje i pielegnuje małego jak uwazam za słuszne- wkoncu to ja jestem jego mama(chociaz młoda) i wiem co dla niego jest dobre i co potrzebne:-):-)

Z cyklu "mądrości życiowe Aliny G."...:

• jak chodzisz na bosaka, to dziecko to wypija :)eek: o co jej chodziło...?)
  • trzeba piersi ciepło ogrzewać, bo inaczej przeziębisz mleko... :)eek: - tu nastąpiło małe spięcie jak powiedziałam, że mleka się nie przeziębi, z cycka ma zawsze najlepszą temperaturę, tu była mini scysja... i w takim wypadku co z mlekiem mrożonym :-) , ale ona chyba nie jest świadoma, że Kacper jadł mleko z zamrażalnika, no i pewnie dlatego ma napięcia mięśniowe :-)
  • dziecko ma być gruboubrane (dziś podobno Kacperek był za cienko ubrany, wg mnie to nawet go za ciepło ubrałam, bo bodziak z krótkim, śpiochy, kaftanik i przykryty cienkim polarowym kocykiem + czapeczka z daszkiem)

Bo my jesteśmy na długi weekend u teściów.... sama muszę sobie gotować, bo Alinka nie uznaje diet... lub inaczej - zdrowego żywienia...

hahah- moja idolka!

na86- ja akurat pupcię pudruję ale mąką ziemniaczaną ;-)

laski ja mam jeszcze lepsze zabobony:D
- żeby nie ścinać włosów dziecku do roku...
- żeby przed chrzcinami nie ubierać dziecka w ubranko do chrztu.... bo będzie w kościele mi płakał...
- o przeziębieniu piersi już mi nie jedna osoba mówiła, ale nie mam pojęcia o co tu chodzi... że co się wtedy zrobi? ;p
- czerwonej wstążki też nie mam przy małym... jakiś dziwny wymysł, dlaczego akurat czerwona ;p rozumiem jako symbol czegoś nosić, jak się nosi np. czarną na znak żałoby...
- ale w zepsute mleko wierzę... ja mrozić za bardzo nie mogę, bo często mi się psuje, pomimo właściwych warunków przechowywania.. po prostu zaczyna smakować jak wymiociny i wylewam:/ więc teraz jak w maju idziemy na wesele, to mały będzie dostawał mm...:/ ja od razu po odciągnięciu do lodówki albo do zamrażalki wkładam... i jedno jest ok a inne chyba kiśnie:/

chciałam pochwalić mojego synka, już drugą noc śpi 8h:D dziś jestem wyspana:) pierwszy raz od porodu ;p mały poszedł spać o 21 a wstał o 5, 20 minut jedzenia i spał do 9 :D jak nigdy ;p i oby jak najdłużej tak zostało :D

czy wystarczy jak na taka pogodę wysmaruję małemu buźkę kremem na każdą pogodę, czy musi być to jakiś krem do opalania dla dzieci z filtrem typu 50?

reklama
Jak ubieracie Wasze szkraby w taką pogodę jak dziś, kiedy na zewnątrz prawie 30 stopni. Jak ubrać do wózka a jak tak do noszenia n rękach dziecko......?? Zawsze zakładacie czapeczkę żeby uszka zasłaniała? Bo ja mam takie fajne kaszkietów ki ale one uszek niestety nie zasłaniają a w takiej czapeczce chociażby cienkiej to dziecko ma całą główkę mokrą...

Do góry