reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Luty 2012

reklama
witam kolejną mamusię :-)
ja w swojej pierwszej ciąży urodziłam synka 5 dni po terminie liczonej od ostatniej @, więc teraz też tą datę traktuję tylko orientacyjnie, tylko ok 5% kobiet rodzi w terminie:-D bo jak wiadomo, może być 2 tyg przed i 2 tyg po planowanej dacie poród i też będzie w terminie:tak:

widze, ze nasz watek bardzo sie rozrasta:) podczytywalam troche watek styczen 2011 i troche sie zalamalam tym, ze pare diewczyn stracilo swoje malenstwa właśnie w tych terminach w ktorych teraz my jestesmy, ja bede trzymac kciuki za wszystkie przyszle mamusie z naszego watku i mam nadzieje ze wspolnie dotrwamy do przelomowego 12 tygodnia:)

widze, ze nasz watek bardzo sie rozrasta:) podczytywalam troche watek styczen 2011 i troche sie zalamalam tym, ze pare diewczyn stracilo swoje malenstwa właśnie w tych terminach w ktorych teraz my jestesmy, ja bede trzymac kciuki za wszystkie przyszle mamusie z naszego watku i mam nadzieje ze wspolnie dotrwamy do przelomowego 12 tygodnia:)

Dlatego ja się nauczyłam żyć tym co jest teraz i nie planować na więcej niż 12 godzin do przodu. Sadystyczne, no ale niestety. A gratulować sobie pozwolę jak będę miała swoje dziecko na rękach.

Digitalis moja fasolka ma7 mm ilekarz powiedzial 21/06/2011 ze jestem na poczatku 7 tygodnia a czy 7 mm to malo bo teraz sietroszke zmartwilam pozdrawiam

a ile ma twoja i w ktorym tygodniu jestes???

Ja znalazłam normy:
6 tydzień- Długość płodu w wymiarze ciemieniowo siedzeniowym (CRL-(link)pomiar od czubka głowy do końca miednicy-oznaczany w trakcie badania USG ) wynosi ok 2-5mm.

7 tydzień - CRL(długość ciemniowo - siedzeniowa) wynosi około 5-7mm, z końcem tego tygodnia długość dziecka (wraz z nóżkami) osiągnie około 11-13mm

8 tydzień - Płód ma około 14 - 20mm długości.

9 tydzień-Długość płodu około 22 - 30mm(teraz jest wielkości czereśni).

itd.

Ale słuchajcie, każda ciąża jest inna, każda z nas ma inny organizm. Więc możemy sobie tylko porównać od tak , ale szukać i drążyć dalej nie ma sensu.

czesc :-) gratuluje nowym mamuskom :-D teraz powoli ujawniaja sie marcowe :-D
ja dzis zaliczylam pierwszego pawia :sorry2::-D se se se pol dnia przespalam po tym :-pale jest ok :-)
bylam tez dzis na badaniach i jutro tez robie z rana :-) trzymajcie kciuki z a wyniki

reklama
Ja jestem w 6 tyg i 3 dniu i mój maluch ma 6 mm :-) więc te normy mogą nie być zawsze takie same ...
Koleżanka zażartowała, że "duży jest po tatusiu" ;-) a mój małżonek ma jedynie 2 m :p

Kurde chyba na następnej wizycie będę musiała wziąć się w garść i emocje schować do kieszeni :p
Ja nie mam jeszcze karty ciąży - nawet nie wiem jak to wygląda...
Nie zleciła mi żadnych badań i w ogóle :p
Eszzzz roztrzepane jesteśmy ;-)

Ostatnia edycja:
Do góry