reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Luty 2012

na86 gratulacje!

Eh dziewczyny Wy takim tempem piszecie, że chyba nigdy Was tutaj nie dogonię :zawstydzona/y:

Mnie od 3-4 dni męczy straszna zgaga i zaczęły się mdłości :( Nie są jakieś tragiczne, ale jednak dokuczają. W ogóle to już 1 kg przytyłam :-( i cały czas bym jadła... coś słodkiego (ciasto i lody!) i owoce. Od mięsa (w każdej postaci) mnie odrzuca fuuu. Humorki mam nadal, ale już nie płaczę po kilka razy dziennie jak to jeszcze niedawno było. Brzuch dużo mniej mnie boli, czasem coś w boku zakuje, albo jest to taki tępy lekki ból w dole. Zastanawiamy się z mężem kiedy rodzinie powiedzieć i chyba poczekamy do 12-13 tygodnia. A u Was jak było? Mówiłyście już?

Na kolejną wizytę idę 30.06, będzie to 7tc. Mam nadzieję, że w końcu zobaczę serduszko, a lekarz zleci jakieś badania bo przy pierwszej wizycie nie dał.

Może któraś z Was się orientuje, czy mając działalność, należy mi się jakiś macierzyński z ZUSu?

Pozdrawiam wszystkie obecne i przyszłe mamusie! :-)

reklama
Hej, widze ze grono przyszłych lutowych mam sie powieksza:) i super;):) Ja dzis czuje sie całkiem niezle;) ale ogolnie jestem cała podekscytowana i nie skupiam sie na niedogodnościach:) Piersi zaczynam coraz bardziej odczuwać, ale to mnie akurat cieszy:) może w końcu urosną;)

M85, jezeli placisz chorobowe to macierzynski jak najbardziej Ci sie nalezy,jednak z tego co dostanieszmusisz oplacic zdrowotne... ja jestem w mojej firmie na kontrakcie i kiedys wypytywalam w ZUSie jak jest z zasilkami i jak uslyszalam jakie to sa pieniadze to podziekowalam... nie place nawet skladek chorobowych bo po prostu mi sie nie oplaca... mila Pani w Zusie wyliczylam mi zasilek na 400zl to nie wiedzialam sie czy smiac czy plakac skoro ponad 200 zl musze jeszcze oddac.... ale ja korzystam jeszcze ze skladek uprzywilejowanych, nie wiem od jakiej podstawy odciagasz sobie ZUS.

M85 my też jeszcze rodzinie nic nie mówiliśmy i chciałabym tak jak Ty zaczekać do ok. 12 tygodnia (o ile się uda tak długo wytrzymać ;) )

Ja do lekarza chcę pójść 13 lipca, to będzie mój 7 tydzień i też mam nadzieję, że wtedy uda mi się już usłyszeć serduszko :D

my powiedzielismy rodzicom i rodzenstwu, ja najblizszym przyjaciolkom, ktore zaczely sie domyslac:)

pozostala reszta dowie sie w 4 miesiacu, jakos chce jak najdluzej zatrzymac ta wiadomosc dla siebie i najblizszych.

zauwazylam, ze niektorzy nie mowia nawet najblizszym, my uznalismy ze jakby cos poszlo nie tak to rodzice i tak sie dowiedza, a poza tym bardzo wszyscy czekali na moment az sie zdecydujemy miec dziecko, takze milo teraz mi ze wszyscy sie interesuja moim stanem i juz pare osob bardzo pozytywnie mysli o calej tej nowej sytuacji:)

witam wszystkich:)

dawno się nie odzywałam, ale dzisiaj muszę się pochwalić: widziałam serduszko i mojego maluszka który ma już 1 cm!!!! :)
jak narazie wszystko jest dobrze.

co do badań to po skierowanie mam przyjść 7 lipca:)

pozdrawiam

agulka gratulacje!

Munie chorobowe też płacę, te wszystkie ZUSowe składki na razie miesięcznie wynoszą ok 400zł. U mnie żadnej podstawy nie mam, czasami jest miesiąc, że nic nie zarobię tylko koszty są, ale składki płacę. Mogę wiedzieć gdzie dokładnie zgłaszałaś się do ZUSu żeby wyliczyli ile wynosiłby ewentualny zasiłek?

My powiemy w sierpniu, jak pojedziemy do rodzinki, żeby było osobiście, nie przez telefon. Ja się uparłam, że musi minąć przynajmniej 12tyg. Tak na wszelki wypadek :blink:

Witam wieczorkiem:-D
DEE AGULKA fajnie ze wszystko oki
A mnie dzisiaj troszkę brzuszek pobolewa ale to chyba normalne w pracy bardzo szybko zleciało oby tak dalej.
Mdłosci brak tylko apetyt dziwny;-)
Moje dziewczyny z pracy coś podejżewają najwyższy czas im powiedzieć ale wczesniej szef się musi dowiedziec:no: zupełnie niewiem jak mam zabrac się do tej rozmowy:zawstydzona/y:
U lekarza dalej nie byłam oprócz oczywiscie tego gbura:wściekła/y: eh jutro zadzwonię..
Pamiętam z córeczka pierwsza wizytę mialam w 5 tyg a pierwsze USG dokładnie w 6 tyg i 3 dniu gdzie bilo już serduszko.

reklama
M85, jezeli placisz 400 zl skladek to podejrzewam ze korzystasz z preferencyjnych skladek, niestety w tym przypadku zasilek bedzie bardzo niski, najlepiej idz do zusu - tam Ci udziela wszelkich inf i spr czy skladki byly terminowo na ich koncie.

nie wiem czy masz wlasny biznes czy jestes kontraktorem, ale warto sie zastanowic, czy nie oplaca Ci sie trzymac zlecen i jakos dac rade wszytko polaczyc z ciaza, a potem malenstwem. ja akurat moja prace moge w 90% wykonywac na komputerze nawet w lozku wiec nawet teraz mimo ze powinnam miec l4 nie korzystam z niego tylko pracuje w pizamie:)

Do góry