reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Luty 2012

Witam.
U mnie dalej bóle jak na @ brzuch twardnieje dośc czesto ale bolesnych skurczy narazie niema.
BLAIR początki zawsze są trudne zwłaszcza przy pierwszym dziecku wiadomo świat wywraca się do gory nogami,dobrze że u Ciebie jest juz lepiej bo taka przedłuizajaca się depresja musi być zawsze skonsultowana ze specjalistą.Ja po pierwszym porodzie miałam mega depresję,nikt mi niepomagał a zwykłe wyjście na spacer było dla mnie mega wyzwaniem.Co do spania razem z dzieckiem ja jestem za pod warunkiem że tak około 3 m przenosimy dziecko do łóżeczka bo potem może się przyzwyczaić,dla mnie spanie z córeczką było wygodne bo niemusiałam nawet głowy podnosić tylko wyciągałam cyca i spałam dalej dzięki temu noce nie były takie meczące.
MAMA ja też zastanawiam się jak poradzę sobie z moją 5 latka i maleństwem bo ona do grzecznych nie należy.Myślę że tak jak ubierasz małego jest okej tylko napewno będzie potrzebny gruby kocyk lub śpiworek.
LADY87 dawniej tak własnie pielęgnowano dzieci ale czasy się zmieniły już nieużywa się fioletu bo mimo że jest skuteczny to niewygodny bo strasznie brudzi a co do rumianku to też się niestosuje bo lubi uczulać.
ISIA kotek śliczny my mamy takiego siwego wygląda jakby mąką go posypał a pieszczuch niesamowity wchodzi mi na brzuch i zasypia.
A ja mam taką cichą nadzieję że trzecie dziecko wynagrodzi mi to że moje poprzednie dzieci dały mi w kośc no i bedzie grzeczne...he he marzenie ściętej głowy.
Moja córcia też urodziła się w niedzielę pamiętam jak siostra M śmiala się z tego że bedzie leniuszkiem a tu niespodzianka drugi jej synek tez urodził się w niedzielę.

reklama
Mamusia Blaneczki to Twoja córcia juz do szkoły chodzi? Z suwaczka widzę że jeszcze 5 lat nie ma...?
Tak Moja Coreczka chodzi juz do szkoly od wrzesnia 2011 od kad skonczyla 4 latka w lipcu 2011 nazywa sie to reception class - czyli cos jak zerowka uczy sie przez zabawe , alfabet cyferki itp.-przygotowanie do 1klasy, a rok wczesniej od 3 latek chodzila do przedszkol, we wrzesniu 2012 pojdzie do 1 klasy :tak:;-)w Anglii zaczyna sie szkołe wczesniej :tak::-)
To zalerzy od miesiaca w ktorym urodzilo sie dziecko, ale wiekszosc 4latkow juz tu chodzi do zerowki gdyby urodzila sie w 2007 ale juz 1 wrzesnia to poszlabym do zerowki -reception dopiero w 2012 we wrzesniu :tak::tak:

Ja sie bardzo ciesze ze poszla tak wczesniej do szkoly bo mysle ze to wychodzi jej tylko na dobre jest tam 6 godzin dziennie :tak::tak: w szkole po angielsku sie uczy calkowicie :tak:nie ma zadnego polskiego dziecka, (w przedszkolu to jeszcze miala 2 dzieci) a teraz polski slyszy w domu i w gronie rodzinnym,znajomych a angielski wszedzie po za domem i swietnie sobie radzi :tak::tak:mowi juz i rozumie ;-)

Mama no to mały dziamgaczo-przytulaczek z Filipka z Anią miałam to samo smoczka nie chciała a cycusia potrzymać to i owszem.
Ja też będę miała problem z noszeniem wózka, drugie piętro bez windy i brak wózkowni:baffled:W poniedziałek lekarz zważy Filipka to będzie wiadomo, czy się najada
Blair tak to bywa z tymi nastrojami po porodzie dobrze, że już lepiej się miewasz
Mama Niki dobry pomysł z tym abonamentem na obiady, muszę u nas poszukać czegoś takiego. Miłego wieczoru w Opolu:-)
ArliJ mój M też parę lat temu kupił Canona i obiektywy w Usa dużo taniej niż w PL. Ja też dzisiaj chce do Ikei Anię zostawimy w pokoju zabaw i spokojnie połazimy. Może wpadniemy tam na siebie;-)
Olcia no to juniorek nawywijał, dobrze, że w odpowiednim kierunku:tak:
Geniusia ja też dzisiaj miałam wpaść do ciucharni, ale mróz mnie przestraszył około 11 miałam - 14 na termometrze

ArliJ narobiłaś mi smaka tym zdjęciem tortu - takie zdjęcia w ciazy powinny byc zakazane:D

Mama2006
słodziak z tego Twojego, ale chyba wszystkie Filipy tak maja że lubia się pod czapka chować - mojej siostry Filip tak samo ma:D a co do spaceru to dzis straszny ziab jak na pierwszy spacer...

Olcia pozazdrościc lekarza:) na moja ginkę nie narzekam ale nie była aż tak ze mna zżyta chociaż powodzenia na ostatniej wizycie mi życzyła, czego nie mogę powiedzieć o lekarzu prowadzącym moją pierwsza ciążę.

blair_90 a czym dokładnie objawia się baby blues czy to to samo co depresja poporodowa? Dobrze że już jest lepiej.

Isia powodzenia na usg, też bym już mojego maluszka zobaczyła chociaż na ekranie - może w poniedziełek się uda.

lady87 pępek przemywałam 80% spirytusem, teraz przemywa sie Octaniseptem, oczka zaś solą fizjologiczna jak jest potrzeba. Mnie rumianek uczula, więc dzieci tez może.

Też jestem zwolennikiem kładzenia maluszka w swoim łóżeczku, wiadomo że różnie to bywa, nasz młody do tej pory czasem nad ranem przychodzi. Przypuszczam że jakbym karmiła na leżąco to też by maluszek spał z nami, ale zawsze wstawałam i w fotelu go karmiłam no i parę razy zdarzało się przysnąć:D

Mama Niki
domowe obiadki by się przydały bo nie chce mi się juz gotować, może poszukam czegoś w okolicy chociażby na pierwsze tygodnie po porodzie.

Mamusia Blaneczki
to faktycznie wczesnie ale może u Was ta zerówka jest bardziej przystosowana do maluchów. Mój synek jest w wieku Twojej córci i nie wyobrażam go sobie od września w 1 klasie, ale każde dziecko też jest inne. Ważne że sobie radzi i jesteście zadowolone.

Powklejałam dzis sporo zdjatek, a że mi się klej skończył to musiałam się ruszyć z domu. Przy okazji kupiłam sobie makrelę na kolacje i chlebek, juz się nie moge doczekać kolacji. Na razie czekam na męża z obiadem, bo młody po przedszkolu zasnął (szok) więc sama jeść nie będę.

laski spałam teraz 3 godziny, tak mnie zmogło, i jeszcze bym spała ale na siku wstałam, a tu lekko brązowy śluz, ale nie jakoś dużo, może to po wczorajszym badaniu? ale nie, bo chyba byłoby bardziej na czerwono... może czop mi odchodzi ;) i boli mnie teraz brzuch jak na okres w samym dole....

No to ja po zakupach w mothercare. Co i jak wrzucę zaraz w odpowiedni wątek.

I u lekarza byłam na kontroli- szyjką długa, twarda i nie zapowiadająca porodu w ciągu najbliższych kilku dni :(
Mam jeździć na ktg i jak do 8 dni po terminie na Inflanckiej nie zdecydują się na wywołanie porodu to mam pojechać do innego szpitala- mój gin polecił mi Solec bo ponoć tam się boją ciąż przenoszonych i nie czekają aż 3 tyg po terminie na wywołanie. Mam nadzieję, ze mnie to ominie i niunia jednak zdecyduje się z nami przywitać :)

Mam jeszcze do Was pytanie- czy dziecko od razu trzeba gdzieś zameldować lub czy jest na to jakiś konkretnie ustalony czas?pytam bo dzisiaj zaczęłam o tym myśleć, oboje z mężem jesteśmy zameldowani gdzie indziej, mieszkamy pod jeszcze innym adresem w mieszkaniu gdzie zameldowany jest mój teść. Przyszedł właśnie dzisiaj i powiedział żebyśmy córcie zameldowali tu gdzie mieszkamy. A ja już zgłupiałam, myślałam, że dziecko trzeba zameldować tam gdzie jest zameldowane jedno z rodziców...wiecie jak to jest może z tym meldunkiem? i do czego on jest potrzebny? - też gdzieś wyczytałam, że dziecko do żłobka państwowego można zapisać tylko w dzielnicy na ktróej jest ono zameldowane- czy to prawda?

Anek to ja dzis mam tak samo! W sumie to mam wrazenie jakby non stop brzuch byl twardy bo tak czesto twardnije! no i jeszcze do tego pobolewa!

Chouette wspolczuje tego oczekiwania! Ja niby wiem ze Mlody ma jeszcze czas a juz bym chciala go zobaczyc a Ty kiedy termin juz niemal to napewno tez juz masz dosc tego czekania!

Mama fajnie ze zagladzas i sie odzywasz! No i cycus najlepsza przytulanka dla Filipka :-D

Blair fajnie ze juz lepsze samopoczucie! Pamietaj ze zawsze mozesz tu napisac co czujesz lub po prostu sie wygadac!

Isia sliczny kotek! No a do tego uparciuch :-D

O ale się nabiegałam :-D a jakie sobie body kupiłam... Zaszalałam... O rany już się doczekać nie mogę, jak w nie wejdę... Jutro idę do kobietki, żeby mi spodnie odłożyła, bo ma jedną parę a nie przeżyję jak ich nie kupię :-D z tym, że czekam na pieniążki... Bo otworzyli u mnie sklep, niby z używanymi ciuchami, ale większość jest z metkami jeszcze :-) z Włoch sprowadzane. I same pojedyncze egzemplarze. Jak weszłam do tego sklepu, to myślałam, że nie wyjdę. W sumie na bodziaki namówiła mnie przyjaciółka. Bo mówi, że niczego sobie nie kupuję, a samej jej się oczka zaświeciły na nie :-D kilometrów narobiłam dzisiaj... I tak mi się miło zrobiło, bo stałyśmy w kolejce w Realu, a taka starsza pani do mnie: "oj chłopiec będzie, co??", a ja się śmieję i pytam, skąd wie. A ona: "bo tak ładnie pani wygląda" :-) oooooo... aż się cieplej na serduszku zrobiło :-)
Chouette- ja bym chyba oszalała na Twoim miejscu :-D
Isia- jaki wygodnicki hehe pan prezes

olcia zazdroszczę zakupów!
ja to od kilku miesięcy tylko dla niuni robię zakupy bo nie wiem jak będę wyglądała po porodzie...a powinnam zaszaleć i kupić coś obcisłego- przynajmniej miałabym motywację do szybkiego powrotu do formy.

reklama
W koncu- posprzatane, obiad zjedzony ( a co najwazniejsze pomyte po nim) i odpoczynek:) kregoslup dal o sobie znac:(
Dziewczyny ( ktore juz sie doczekac nie moga) slyszalam, ze przysiady w rozkroku pomagaja na przyspieszenie rozwarcia i porodu :))

Do góry