reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Luty 2012

u nas takie drzenie raczek i brodki tez sie zdarzalo, ale tylko przez pierwsze tygodnie, teraz od dluzszego czasu nie widzialam tego... pamietam ze dostalam taka kartke jak wychodzilam ze szpitala o tym czego dziecko nie powinno robic jak ukonczy pierwszy miesiac i wlasnie w jednym punkcie bylo wymienione drzenie brody i konczyn, dlatego ja bym poszla cos takiego z lekarzem skonsultowac

ArliJ - ja na samo haslo porazenie mozgowe dostaje ciarek bo u meza niestety w rodzinie sie zdarzylo :/ a miałyście robione USG przezciemiączkowe? to badanie pozwala wykryc porazenie mowzgowe z duzym prawdopodobienstwem, u nas robią to wszystkim dzieciom w szpitalu, na szczescie wynik byl prawidlowy

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Munie- a ja po urodzeniu pytałam lekarza o zrobienie usg głowy i brzucha to mi powiedział że moje dziecko tego nie potrzebuje... a u Was robią każdemu, i tak powinno być. W końcu poszłam zrobić prywatnie i mogę spać spokojnie.

Czesc Dziewuszki!
Tez wydrukowalam te wzorki (dzieki betibeti)i moj syn patrzal na nie cale 15 minut po czym usnal. Chyba to przez ta pogode bo juz u nas nie ma upalow, teraz ciagle leje.
Misiek to bedzie taki mamisynek; pewnie moze tatus go wziasc na dwor nawet na 3-4h, wczoraj tez bylismy w 3 sklepach na spokojnie (w koncu mam fotel bujany bo myslalam, ze mi rece i plecy odpadna) ale pozniej musi sie do matki przytulic i juz.
Moge go tylko trzymac ale musi sie do cycka przytulic.
A dzisiaj zrobil nam prezent jak zasnal o 22 tak spal do 6. Ja wyspana, odlozylam go do lozeczka i sie wyseksilam za caly miesiac chyba.:-)
Teraz leze sobie w lozku i jem sniadanko, starszaki juz zjedli i graja, M spi i Misio tez.
Perfekt rozpoczecie niedzieli.

dziewczyny u nas kryzys laktacyjny wydawal sie opanowany wczoraj a dzisiaj od poludnia cysie prawie puste :(
wczoraj twardejak kamienie, dzisiaj znowu ledwo co w nich jest :( czy to normalne zeby znowu byl kryzys z dnia na dzien? i znowu wpadlam w karmienie na okraglo...mala wrzeszczy ze zlosci a wczoraj jak aniolek byla :( cholera!!!
Larce tez czasami drrzala nozka, wystraszylam sie teraz! dobrze ze zaraz mamy szczepienia to spytam o to koniecznie.Jutro mamy usg bioderek, mam nadzieje ze nie wymecza mi corki,wiecie ile to moze trwac i czy jet jakies dyskomfortowe?

Ostatnia edycja:
chouette - moze laktacja Ci sie stabilizuje - u mnie od jakiegos czasu tez piersi sa juz miekkie, a wczesniej od poczatku karmienia mialam czesto skamieniale - pare dni temu wydawalo mi sie ze piersi sa jak flaki i nic w nich nie ma - dziecko sie szarpalo i plakalo - a pozniej zauwazylam ze dziecie pije wiecej i przeszlam na karmienie z dwoch piersi - czytalam na forum gazety o karmieniu piersia ze po ustabilizowaniu laktacji piersi sa wlasnie miekkie i nie znaczy to ze nie ma w nich mleka.

u nas badanie bioderek trwalo max 10 min, w tym przylozenie usg i zrobienie zdjecia to chwilka, potem lekarz oglada zdjecie bioderka ma monitorku, sprawdza ruchliwosc stawow - dla dziecka badanie bezbolesne :)

Munie mam prośbę gorącą :tak: bardzo proszę napisz więcej o rzeczach, których dziecko nie powinni robić. Ja niestety żadnego info ze szpitala nie dostałam :no: nie wiem na co zwracać uwagę :(

daissy a z jakiego powodu powinno się zrobi usg główki i brzuszka????

kurcze, ja nic nie wiem :-:)-:)-(

czy jak dziecko śpi z otwarta buzią to mam się czym martwić? Kacper czasami tak śpi.

witamm sie po weekandzie :-D dzisiaj mielismy ciezki poranek, mala plakala okropnie przez godzine,nic ja nie uspokajalo.Dopiero polozenie na brzuszku podzialalo,ale dopiero po ok 20 min i niestety na okolo 20 min.Pozniej spacer z Tata w wozku i mala padla,,,, ufff.
Ale to byl problem brzuszkowy, bo jak juz o 16 zrobila kupke to byl spokoj.
Arlij- mojej tez brudka drzala przy rozbieraniu,a mam cieplo w domu.Jak moja mama to zobaczyla to odrazu ja przykryla pieluszka tetrowa i zadzialalo, bo jak powiedziala niemowle nie lubi byc gole tak nagle bo sie boi.Ale taj jak Dee serce mi zamarlo.
Plan na weekand wykonalam w 100% czyli depilatora uzylam i nozki jak pupcia niemowlecia:-Dpozostaly tylko okna do umycia.M chyba czeka z utesknieniem na jutrzejsza moja wizyte u gin,bo juz dzisiaj jak baba wziela Tynke na dwor to juz proponowal przytulanie.:tak:Wiec może mi sie zacznie wtorek jak Isi niedziela:-D
Od jutra bede miala dwa szczescia obok siebie,moja Tynke i chrzesnice-malego slodziaka.
Geniusia- moja bardzo czesto spi z otwarta buzka.Moze maja taki urok??jej tatus tez tak spi.
Cho- 3maj sie, wytzrymasz,ale pamietaj "tylko spokoj moze Cie uratowac".:-p
Mitra- Tito slodziak, ja dopiero ucze sie takiego rozmawiania z moja mala.Ale mojemu m swietnie to wychodzi,jestem z niego dumna.
Moja za to piekna minke robi jak przyblizamy do niej twarz mowiac "chyba idzie buziak"otwiera buzke i sie cieszy.
Błogą minke robi również przy smarowaniu buźki kremikiem przed wyjściem na dwór.
Ech te wszystkie nasze dzieciaczki są cudowne.Do schrupania.

Arlij- Twoja córcia jest z 25października? bo patrzę na suwaczek że ma 3latka i 5 miesięcy a mój synek ma dzisiaj rok i 5miesięcy.

geniusia- ja robiłam po miałam trochę przejść z Małym po porodzie i chciałam być pewna że z córką wszystko jest ok.

reklama
ArliJ a ile wazy Twoje dziecko?? mój jak był chudszy, drżał, teraz ustąpiło, myślę że powinnaś zrobić usg przezciemiączkowe dla pewności

uważam, ze standardem w PL powinno być badanie usg przezciemiączkowe i nie tylko w szpitalu (tak jak u Munie) tylko do 6 tygodni po wyjściu, wtedy, kiedy to mózg się powiększy, nie rozumiem, dlaczego dzieci zdrowe i donoszone tego nie maja... :/
u nas była mała chwila oddechu pomiędzy wizytami u specjaliśtów, a w tym tygodniu rehabilitacja i okulista (być może ostatnia wizyta), w przyszłym kolejne szczepienie (pneumokoki), ortopeda i kardiolog i już się boję

Do góry