reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamy - łączmy się!!!

U nas był oddzielny wniosek na to miejskie również.
Aga, Tomek rządowe załatwiał tez w Urzędzie Miasta, wszystkie trzy załatwiał w tym samym miejscu:
1) 1000 zł rządowego, wniosek składany do 3 mca zycia dziecka bez względu na dochod - i to nalezy się kazdemu
2) 1000 zł z budżetu miasta, wniosek składany do 6 m. ż dziecka, dochód u nas do 1000 zł na os - to becikowe nie jest wypłacane w kazdym miescie
3) 1000 zł dodatku za urodzenie dziecka przy rodzinnym, na wniosku o rodzinne, składa się najpóźniej do roku zycia dziecka

reklama
No teraz to juz wiem wszystko i tak dostałam tylko od Romka (ale nie zdobył u mnie swojego głosu w wyborach :laugh2:) W Gdańsku tez prezydent nie pomyślał o dodatkowej kasce dla mamusiek które zwiekszają przyrost naturalny ;-)

Dla mnie to becikowe od miasta rowniez jest trzecim.Dostalam dwa,a u nas trzeciego nie ma:wściekła/y:
Co do wychowawczego Kasiad to ja zawsze pisalam,ze bede go wykorzystywac,tylko nie wiedzialam ile.Napisalam do konca sierpnia 2008:-),ale watpie zebym tyle siedziala:no:.Wzielismy wczoraj kredyt na samochod i ktos go musi splacac.Mielismy forda ka:-D i to nie jest zdecydowanie rodzinny samochod(4-osobowy,zero bagaznika prawie),teaz mamy opla astre 2 combi:tak:.fajnie sie nia jezdzi:tak:.Kasiad a Wy sie nie miesicie juz razem chyba do autka:no:?

Kobieta i prawo :: Pierwszy internetowy serwis prawny dla kobiet, porady prawne

Becikowe w wysokości 2000 zł przysługuje każdej matce, która złoży stosowny wniosek o ustalenie prawa do zasiłku rodzinnego oraz dodatków do zasiłku rodzinnego w ciągu roku od urodzenia dziecka, jeśli dochód na osobę w jej gospodarstwie domowym nie przekracza 504 zł (lub 583 zł w rodzinie z dzieckiem niepełnosprawnym).

ciekawe czy mi się należy ;-) bo my nie przekraczamy

Oczywiście, że Ci się należy Gosia, jak nie przekraczacie (dochody się liczą za 2006r). Musisz normalnie wystąpić o zasiłek rodzinny i przy nim o ten dodatek.

Z tego co zauważyłam, niektóre miasta łączą razem ten tysiąc dodatku z tyt. urodzenia z tysiącem od prezydenta miasta, u Joasi tak było i ten artykuł, na który powołuje się Gosia też tak to przedstawia. U nas wygląda to trochę inaczej, na ten tysiąc od prezydenta miasta jest na oddzielnym wniosku (nam wcale nie wydali tego wniosku, mąż sam się musiał upomnieć, jak ktoś w Bydgoszczy nie wie, to świnie nie informują), jest u nas i inne kryteruim dochodowe (1000zł) i inny termin składania (do 6 mies życia dziecka). Każdy musi się w swoim mieście sam orientować jednak, bo szkoda, żeby tysiączek koło nosa przeszedł.

reklama
Do góry