reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Lutowe mamy - łączmy się!!!

Własnie wyjeżdżamy do rodziców pod Szczecin. Czeka nas przygotowanie chrzcin:tak:

Miłej uroczystości :-);-).

A ja dopiero teraz doczytałam, że dodatek do rodzinnego za urodzenie dziecka wynosi aż 1000 zł :szok::-D No to to jest pewnie to świadczenie, o którym się mówi "trzecie becikowe". No to wszystko wygląda na to, że załapałam się na wszystkie trzy :-D Na to miejskie właśnie dziś dostałam decyzję pocztą, wypłacą mi do końca tego miesiąca. Będzie z czego żyć do końca października, bo za sierpień dostaję ostatnią wypłatę a raczej jej połowę - od połowy sierpnia mam już wychowawczy. A pierwsze świadczenia rodzinne z dodatkami dostanę dopiero pod koniec października (ze spłatą za wrzesień), bo wniosek składałam już po 31 lipca.

Kasiad czy te pieniądze o których piszesz to jest to co trzeba mieć określony dochód na osobę? Czy wszyscy mogą się starać?

reklama
Kasiad czy te pieniądze o których piszesz to jest to co trzeba mieć określony dochód na osobę? Czy wszyscy mogą się starać?

Kasiad co to za dodatek i co trzeba zrobić aby go dostać??? Na "pierwsze" i "drugie" becikowe się załapałam. Ale o "trzecim" jeszcze nie slyszałam.

To jest dodatek za urodzenie dziecka przy rodzinnym. Każdemu komu przysługuje rodzinne przysługuje również ten dodatek (jak i każdy inny, wychowawczy 400 zł tez jest dodatkiem) Zeby dostać rodzinne trzeba mieć dochód na osobę w rodzinie poniżej 504 zł/m-c za 2006r. Jak się idzie na wychowawczy to dochód matki liczy się jako utracony, a więc wystarczy, żeby dochód męża nie przekraczał tej kwoty.

Drugie jest dostępne nie w każdym mieście, w Bydgoszczy jest, w Warszawie nie ma, a w innych miastach to nie wiem. To jest 1000 zł, które daje prezydent miasta, dochody nie mogą przekroczyć w 2006r 1000 zł na osobę w rodzinie, trzeba miec zaswiadczenie ze Skarbówki, u nas załatwia się to w tym samym miejscu co rodzinne. Dziecko nie moze miec skończonych 6 miesięcy w dniu składania wniosku.

Kasiad to jak się starasz o to trzecie i niby co to jest :confused: ja odebrałam standard 1000zł dla każdego i 1000zł to od miasta a to trzecie nie rozumiem :no::-D:confused:

A to nie jest jedno becikowe, właśnie to drugie?
To nie jet to samo :no: Na jedne dochód musi być 1000 zł na osobę a to drugie jest wypłacane tylko i wyłącznie przy rodzinnym i tam dochód jest wymagany poniżej 504 zł. Jak naarmię i uśpię Oliwkę to wleję na zamknietym moją decyzję na ten od prezydenta miasta. Na rodzinne jeszcze nie mam decyzji.

Ja dostałam 1000 zł tego co każdy i 1000 zł właśnie tego jednorazowego dodatku za urodzenie dziecka, warunek dochód na osobę w rodzinie poniżej 504 zł/m-c za 2006 r. Na to drugie becikowe nie składałam żadnego wniosku. Wystarczyło, że zlozyłam wniosek o rodzinne. Tłumaczyli mi, że to właśnie ten drugi 1000 zł nie wszędzie jest. Kolejnym warunkiem, aby dosteć drugi 1000 zł było zlożenie wniosku o rodzinne przed ukończeniem 6 miesiąca. Wnioski składałam na początku marca, a 21 marca przelali mi na konto 2048 zł (1000 becikowe, 1000 jednorazowy dodatek za urodzenie dziecka, 48 rodzinne).
No to nie dostałas wobec tego pierwszego - rządowego, tego do 3 miesiąca wypłacanego :confused: Chyba, ze dostałas ale juz nie pamiętasz :confused:

Dziewczyny!
Ale nie w każdym mieście tak jest z tym becikowym od prezydenta miasta jak u Ciebie Kasiad że dochody nie moga przekraczać 1000zł!
W Krakowie drugie becikowe (nie to ogólnokrajowe które dostaje każdy, i nie to powiązane z rodzinnym i 504zł) tylko becikowe od prezydenta miasta należy się KAŻDEJ KRAKUSCE bez wzgledu na zarobki.
Każde miasto kieruje się tu swoimi regułami. W niektórych miastach nie ma tego becikowego wcale :no:

I pewnie tego becikowego właśnie nie dostałaś aga-pg?
Przynajmniej tak wywnioskowałam z tego co piszecie. Prawdopodobnie w Twoim mieście go nie przyznają, bo u nas nie trzeba było osobnego wniosku składać o to miejskie becikowe które przyznaje prezydent miasta, dawali je razem z tym ogólnopolskim które dostaje każdy.

A to pierwsze rządowe gdzie się załatwia?

To pierwsze jest od ROMKA GIERTRYCHA :tak: dla wszystkich kobiet rodzących (ja załatwiałam w MOPSie) :-):-D:-) i dostałam, a te dwa kolejne jak się nie mylę (jak coś to mnie poprawcie) są tylko dla rodzin które dostają rodzinne. Czyli tych których dochód na osobę nie przekracza 504 zł, no i tu już du... blada niedostanę :wściekła/y::angry::wściekła/y::angry:

reklama
To pierwsze jest od ROMKA GIERTRYCHA :tak: dla wszystkich kobiet rodzących (ja załatwiałam w MOPSie) :-):-D:-) i dostałam, a te dwa kolejne jak się nie mylę (jak coś to mnie poprawcie) są tylko dla rodzin które dostają rodzinne. Czyli tych których dochód na osobę nie przekracza 504 zł, no i tu już du... blada niedostanę :wściekła/y::angry::wściekła/y::angry:

Lenulka to jest trochę inaczej.... w skrócie i punktach (może tak będzie bardziej przejrzyście)

1. BECIKOWE RZĄDOWE (ja je nazwałam ogólnopolskie) dostaje każda rodzina w Polsce. Załatwia się je często w Urzędzie Miasta.

2. BECIKOWE MIEJSKIE od prezydenta miasta w którym mieszkacie. NIE KAŻDE MIASTO JE PRZYZNAJE :no: A jak przyznaje, to są różne kryteria - u Kasid dochody max 1000zł/osobę. U mnie dostaje je każda rodzina bez względu na dochody, podobnie jak pierwsze becikowe.

3. BECIKOWE "rodzinne" (nie wiem jak się ono inaczej nazywa) nalezy się tylko tym, którzy mają dodatek rodzinny, czyli dochody mniej niż 504zł/osobę.

Do góry