reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamy - łączmy się!!!

reklama
I ja się witam:tak:
Z matmy na studiach też byłam dobra...a wałkowali nam to przez 2 lata..:-D
Statystykę tez lubiłam: wszystkie rozkłady Gaussa, F-Snedecora, Poissona i inne takie michałki miałam w małym paluszku i mężowi pomagałam:-p
Do czwartego roku nie miałam polanego żadnego koło, czy egzaminu, taki byłam "kujon":-p
A potem.. no cóż.. trzeba było trochę "postudiować":-D

nie wiem czy dobrze to zapisze
ale mam problem z odczytywaniem alfa w tablicach
jak duza proba i rozklad normalny tow wiem odczytuje w tablicach dystrybuanty rozkładu normalnego
a jak mała proba i zakładamy ze rozkład normalny to gdzie w t-studenta? i jak odczytujemy np alfa=0,05
to dla alfa własnie =0,05 v=n-1?
czy dla 0,1 i v=n-1

a jak mała proba i zakładamy ze rozkład normalny to gdzie w t-studenta? i jak odczytujemy np alfa=0,05
to dla alfa własnie =0,05 v=n-1?
czy dla 0,1 i v=n-1

A nie jest tak, żę dla dużych prób rozkład normalny pokrywa się z rozkładem t-studenta?
Różnica polega przede wszystkim na tym (jak dobrze pamiętam), ze rozklad t-studenta jest dla małych prób..

Wydaje mi się, że powinnaś przyjąć jak piszesz.. zajrzałam do wikipedii i wygląda na to, że w zalezności od alfa i liczebności prób (n lub n1 i n2) przyjmujesz jeden bądź drugi wzór.
Dla v=1 już nie jest rozkładem studenta ale przechodzi w Cauchego..
Jak dla mnie masz tylko dwie możlwiwości:
albo v= n-1 , albo n=n1+n2-2
Ale piszesz tylko o próbie n.
Więc v=n-1.

Wydaje mi się, że dla alfa 0,05 i 0,1 taki sam wzór.

Ostatnia edycja:
Witam:-)

ja ma ma dzisiaj pecha-bylam u gina na kontrolnym usg ale mnie nie przyjęli bo mineło 31 dni od ostatniego stempelka w ksiązeczce:wściekła/y:.Wizyta przepadła.
W drodze powrotnej zrobiłam zakupy a w domu okazało sie, ze kupiłam napoczete masło:szok::no::tak::-D:wściekła/y:.Pewnie jakiejs pani ze sklepu potrzebne było na kanapke;-)

reklama
Madzix :szok: no pecha masz faktycznie... Lepiej Ty się dziś za nic poważnego nie zabieraj... A tak na poważnie, to też mam czasem taki dzień, że od rana do wieczora wszystko mi się wali.

Do góry