reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamy 2023

Dokładnie,bywają dziewczyny które zrobią i mimo dobrego wyniku jeszcze robią dodatkowe badania,nietypowe,sanco,panoramy i inne i to też jest ich wybór i nikt im nie mówi nie rób bo przeciez masz dobre badania. Robią to z wyboru.
Dzieki Bogu mamy jeszcze w tym kraju wolność wyboru i niech każdy robi jak uważa 😀
Wolność wyboru jest. Tylko jak widać nie każdy umie do tego podjeść jak trzeba. Ja uważam to co napisałam. Ze każdy ma wybór. I to jest każdego indywidualna sprawa. Kiedyś nie było tych badań i ludzie żyli bez nich. Wiadomo ze rodziły się chore dzieci. Ale inne było podejście.

reklama
Ja tylko napiszę jeszcze raz. Test podwójny (PAPPA i wolne beta) wykrywa nie tylko ryzyko wady dziecka, ale też ryzyko wad łożyska, problemów z przepływami, cholestazą w późniejszej ciąży. Wiarygodność wynosi 90%, więc zdarzają się przypadki, kiedy nieprawidłowe PAPPA nie oznacza niczego złego, ale w 9 przypadkach na 10 to badanie może wskazać na konieczność dokładniejszych badań. U czterech moich znajomych, u których PAPPA wyszło nieprawidłowe, trzy rzeczywiście miały problemy (wcześniaki, niewydolne łożyska, cholestazy).

Zrobicie jak chcecie, ale USG nie pokaże wszystkiego.
Chlestazę? Nie słyszałam o tym wcześniej.

Generalnie test daje wynik statystyczny i to, że wskaże np ryzyko stanu przedrzucawkowego, nie oznacza przecież, że taki stan na 100% się pojawi. Tak samo może wskazać, że być może dziecko urodzi się przedwcześnie, ale to też tylko statystyka. Przepływy nieprawidłowe widoczne są na USG, a poród przedwczesny może się pojawić bez względu na wskazania tego testu. Z tego, co wiem test jest głównie po to, by określić ryzyko chorób genetycznych, przede wszystkim zd.
Mój wynik na dzień dobry będzie zły, a korygowany prawdopodobnie jeszcze gorszy. Czyli można wnioskować, że wszystko, co złe mnie czeka, ponieważ mam 40 lat i statystycznie wszystko na to może wskazywać w tym teście. Niskie bialko pappa to czasem taka uroda matki i to też trzeba mieć na uwadze.

Ja jestem po prenatalnych, wszystko jest dobrze :)
I mamy drugą córeczkę 🥰
Gratulacje! Ja mam taka nadzieje, ze będzie druga corka. Szczerze to nawet tego oczekuje. Mówimy młodej, ze będzie miała siostrę.. boje się usłyszeć ze będzie chłopiec :( nie wiem czy to normalne, ale tak jakoś mam zakodowane w głowie.

Wow ja jestem w szoku ze tyle z was po prenatalnych wie jaka będzie płeć🫣 ja byłam pewna ze do 20 tc to się nawet nie ma co łudzić ze będzie jakakolwiek informacja na ten temat😂
Mój lekarz stwierdził już przed prenatalnym, około 12 tygodnia jak dobrze pamietam, prenatalne miałam w 14 i tylko się potwierdziło :D

Chlestazę? Nie słyszałam o tym wcześniej.

Generalnie test daje wynik statystyczny i to, że wskaże np ryzyko stanu przedrzucawkowego, nie oznacza przecież, że taki stan na 100% się pojawi. Tak samo może wskazać, że być może dziecko urodzi się przedwcześnie, ale to też tylko statystyka. Przepływy nieprawidłowe widoczne są na USG, a poród przedwczesny może się pojawić bez względu na wskazania tego testu. Z tego, co wiem test jest głównie po to, by określić ryzyko chorób genetycznych, przede wszystkim zd.
Mój wynik na dzień dobry będzie zły, a korygowany prawdopodobnie jeszcze gorszy. Czyli można wnioskować, że wszystko, co złe mnie czeka, ponieważ mam 40 lat i statystycznie wszystko na to może wskazywać w tym teście. Niskie bialko pappa to czasem taka uroda matki i to też trzeba mieć na uwadze.
To masz podobnie jak ja. I statystycznie mam siedzieć i płakać do 1 lutego bo najprawdopodobniej wtedy będę miała cc i się denerwować bo statystycznie dziecko może się urodzić z ZD. Nie dziękuję wolę przeżyć taki szok po porodzie jeśli tak ma być.
Dziecka obojętnie jakie by miało mieć obciążenie,nie oddam,nie porzucę ani nie zabije ale te kila miesięcy w ciąży wolę mieć spokojne.

To masz podobnie jak ja. I statystycznie mam siedzieć i płakać do 1 lutego bo najprawdopodobniej wtedy będę miała cc i się denerwować bo statystycznie dziecko może się urodzić z ZD. Nie dziękuję wolę przeżyć taki szok po porodzie jeśli tak ma być.
Dziecka obojętnie jakie by miało mieć obciążenie,nie oddam,nie porzucę ani nie zabije ale te kila miesięcy w ciąży wolę mieć spokojne.
No dokładnie a skoro wyjdzie z tego badania ze ma być ZD to co zrobią? I tak i tak nic się nie da zrobić. A będzie człowiek nie potrzebnie się denerwował a wiadomo ze to źle wpływa.

No dokładnie a skoro wyjdzie z tego badania ze ma być ZD to co zrobią? I tak i tak nic się nie da zrobić. A będzie człowiek nie potrzebnie się denerwował a wiadomo ze to źle wpływa.
Nic nie zrobią,powiedzą że im przykro,albo będą namawiać na aminopunkcje czy jak się to tam zwie... A tego w życiu bym nie zaryzykowała się zrobić.
Mam świadomość że dziecko może się urodzić chore, choćby z racji mojego wieku i męża i mieliśmy tą świadomość decydując się na rozpoczęcie starań o kolejną ciaze.

reklama
Bunia - wybacz, ale piszesz, jakby pappa była najważniejszym badaniem w całej ciąży. Przynajmniej tak to odbieram. A najważniejsze jest usg. Co prawda masz rację, usg nie pokaże wszystkiego. Ale wg mnie są o wiele lepsze badania z krwi, np. Nifty i Sanco. Badają dna dziecka, a nie matki… swoje kosztują, ale jak ktoś chce wiedzieć na 99% a nie statystycznie 1:X (plus ogromny margines błędu) to zrobi prędzej te droższe.

Do góry