reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamy 2023

Tak właśnie myślałam, że kilka sztuk tych 56 żeby były na początek. Ale więcej tych 62 pokupować. Nawet w sumie jak będą troche za duże to co się stanie. Rękawki można podwinąć. A dość szybko takie dziecko rośnie 🤷‍♀️
Weź tylko pod uwagę, że takiego malucha czasami trzeba przebierać 5 razy dziennie :p ja na szybko dokupowałam rozmiaru 56, bo nie nadążałam z praniem 😁

reklama
Weź tylko pod uwagę, że takiego malucha czasami trzeba przebierać 5 razy dziennie :p ja na szybko dokupowałam rozmiaru 56, bo nie nadążałam z praniem 😁
No też prawda. Ale zawsze jak będzie za mało 56 to można założyć te większe 🤷‍♀️😂 i tak miałam taki plan żeby właśnie kupić jakoś tak żeby wystarczyło i nie prac po jednej rzeczy 😂😂

Ja popełniłam błąd zbyt dużej ilości ubrań. Dostałam sporo ciuszków w rozmiarach 56 I 62, dużej części w ogóle nie użyłam. Gdybym miała znów kompletować wyprawkę to kupiłabym chyba po kilka sztuk każdego rozmiaru, zaczynając od 56. To co mi się w ogóle nie sprawdziło, to bluzki - mam ich mnóstwo bo dostałam, a nie używam totalnie. Na samym początku najwięcej szło bodów z długim rękawem, półśpiochów (spodenek ze stópkami), śpiochów. Bardzo lubiłam zestaw body I pajac (spodenki ze stópkami na szelkach). Skarpetek dosłownie kilka par. No i możliwe że pod koniec ciąży okaże się, że dzidzia jednak będzie jedną z tych mniejszych, to wtedy warto jednak kupić kilka sztuk w rozmiarze 50, ale zaczęłabym od 56.
No to czyli nie ma przepisu idealnego na zakupy tego typu 🤷‍♀️ trzeba się kierować intuicją

U mnie dwójka mieściła się w 50. Niektóre 50 byly za duze. Np: h&m i newbie wypada większe. Syn waga 3300, a córka 2800. Oboje około 50 cm. Ciężko powiedzieć jak duże urodzi się dziecko, ja przy synku nie bylam gotowa na 50, wszystko było od 56 i wszystko duzo za duze. Z córeczką miałam 50 większą ilość i się wszystko przydało. Pieluszki rozmiar 0 u mnie idealne byly przez pierwszy miesiąc. Dodam, że sama drobna nie jestem, mam 1.7 m, a maz 1.8. Syn cały czas nie za duży jest, ale córka po miesiącu zaczęła rosnąć i co chwilę brakło nam na przykład śpiochów. Ważna sprawa: po porodzie zanim wpadniecie w rytm to trochę minie i naprawdę może nie być czasu na jakiekolwiek zakupy, nawet online.

Tak właśnie myślałam, że kilka sztuk tych 56 żeby były na początek. Ale więcej tych 62 pokupować. Nawet w sumie jak będą troche za duże to co się stanie. Rękawki można podwinąć. A dość szybko takie dziecko rośnie 🤷‍♀️
62 to są już duże :) I wcale wygodnie się nie ubiera takiego robaczka w za duże ubranie. Na pewno kup więcej niz kilka sztuk 56. Ja kupowałam w lumpeksie te najmniejsze, można dostać w super stanie lub nowe i za kilka złotych.

62 to są już duże :) I wcale wygodnie się nie ubiera takiego robaczka w za duże ubranie. Na pewno kup więcej niz kilka sztuk 56. Ja kupowałam w lumpeksie te najmniejsze, można dostać w super stanie lub nowe i za kilka złotych.
Ja i tak trochę dostane więc muszę się rozeznać w rozmiarach 😂 I tak miałam zamiar tych 56 kupić tyle żeby było spokojnie na przebieranie i pranie. Kilka to nie znaczy że 2 sztuki 🤷‍♀️ ale też zamierzam te większe skompletować 😊

U mnie na początek ze starszakiem wystarczyły 4 komplety body + półśpiochy i 4 pajace. Body oczywiście kopertowe, bo zanim złapałam wprawe z przebieraniem to się zeszło. Spodenki i skarpetki to też moim zdaniem trochę później- półśpiochy wygodniejsze. Dostałam też kilka kompletów śpiochów i kaftaników - jak dla mnie porażka - wogóle niepraktyczne, więc nie zakładałam.

U mnie na początek ze starszakiem wystarczyły 4 komplety body + półśpiochy i 4 pajace. Body oczywiście kopertowe, bo zanim złapałam wprawe z przebieraniem to się zeszło. Spodenki i skarpetki to też moim zdaniem trochę później- półśpiochy wygodniejsze. Dostałam też kilka kompletów śpiochów i kaftaników - jak dla mnie porażka - wogóle niepraktyczne, więc nie zakładałam.
4? To chyba musiałaś ręcznie prac. Bo w pralce taka ilość to za mało napewno. A to trzeba często dziecko przebrać

U mnie córka bardzo szybko zaczęła rosnąć po 3 roku życia . Jutro kończy 9 lat i ma już 148 cm . Ogólnie mamy problem żeby jej kupować ciuchy . Już zaczęłam jej kupować na dziale damskim . Wagę tez trochę ma i to dodatkowy problem .

reklama
Do góry