Moniu1
Aktywna w BB
Posmaruj pastą do zębów tak za dziecka robiła mi mamaDziewczyny Pomocy!!! Zrobiła mi się opryszczka na ustach, w poprzednich ciążach nie miałam nigdy, nie wiem co robić, co mogę używać ?
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Posmaruj pastą do zębów tak za dziecka robiła mi mamaDziewczyny Pomocy!!! Zrobiła mi się opryszczka na ustach, w poprzednich ciążach nie miałam nigdy, nie wiem co robić, co mogę używać ?
Ja pisałam wczoraj, że mi mdłości odchodzą i się martwię, pół nocy nie spałam, a dzisiaj wszystko wróciło… także spokojnie, tak już było pisane, są lepsze i gorsze dni jak się niepokoisz to zawsze możesz pójść na dodatkowe usg. Ja tak robię, bo inaczej bym po ścianach ze stresu chodziłaDziewczyny czy to normalne że w 10 +4 czuje się dobrze? Cycki nie bolą i są jakby mniejsze niż 2-3 tyg temu. Nie jestem teraz taka zmęczona. Martwie się i zastanawiam czy iść do jakiegoś ginekologa na usg czy dam rade doczekać do 21.07 ?
wpisz w goggle żel do usg i wyskoczy ci cała masa +\-30zlDziewczyny co mają dopplery - jakiego żelu używacie? Ja mam jeszcze sprzęt z poprzedniej ciąży, ale jechałam na oliwce. Teraz chcę trochę bardziej profesjonalnie podejść do tematu
Poprzednio używałam tylko wtedy, jak mi zanikały objawy, może kilka razy się zdarzyło… a dla mnie to jest niezrozumiałe, bo np. producent mojego sprzętu opisuje fale z urządzenia jako nieszkodliwe, bo są o wiele niższej częstotliwości niż standardowo, ze to jest wyrób medyczny itp. Przy wyrobie chyba powinni dawać takie informacje… chociaż ja tam nie wiem, czy sprzęt za 150 zł można tak nazwać… mój lekarz też nie jest za używaniem tego zbyt często, tak samo jak za częstym usg… no ale nic nie poradzę. Wolę wydać raz 150zl i sobie słuchać raz na jakiś czas w chwilach kryzysu niż latać ciagle na usg, które niby też jest szkodliwe, a tak do końca to nie wiadomo A sprzęt kupiłam po doświadczeniu poronienia, więc tym się trochę usprawiedliwiam, że to nie było dla przyjemności. Oczywiście jak we wszystkim trzeba mieć umiarwpisz w goggle żel do usg i wyskoczy ci cała masa +\-30zl
Tylko dodam bo widzę, że sporo z Was używa już dopplerow, że do 12tyg nie powinno się ich używać ponieważ nagrzewają zarodek. Zasada jest taka, że nie używamy głowicy wielkości zarodka. Jeśli coś was martwi to lepiej chodzić cześciej do lekarza i podejrzeć malucha niż niepotrzebnie narażać na późniejsze problemy. Wiadomo, że jeśli ktoś używa od czasu do czasu to jest jego wybór i ja nie oceniam bo sama raz już użyłam, ale tylko daje znać bo widziałam, że ktoś tu pisał ze używa codziennie a może nie wie, ze takie są zalecenia who i ptgip
bo są bezpieczne od ok 10-12 tygodnia. Tak samo zreszta jak słuchanie bicia serca u lekarza, większość tego do 10tc nie robi bo takie są najnowsze zalecenia. Samo usg nie jest szkodliwe ale fale dopplerowskie dzięki którym słyszymy dźwięk już podobno tak bo nagrzewają maleńki zarodek.Poprzednio używałam tylko wtedy, jak mi zanikały objawy, może kilka razy się zdarzyło… a dla mnie to jest niezrozumiałe, bo np. producent mojego sprzętu opisuje fale z urządzenia jako nieszkodliwe, bo są o wiele niższej częstotliwości niż standardowo, ze to jest wyrób medyczny itp. Przy wyrobie chyba powinni dawać takie informacje… chociaż ja tam nie wiem, czy sprzęt za 150 zł można tak nazwać… mój lekarz też nie jest za używaniem tego zbyt często, tak samo jak za częstym usg… no ale nic nie poradzę. Wolę wydać raz 150zl i sobie słuchać raz na jakiś czas w chwilach kryzysu niż latać ciagle na usg, które niby też jest szkodliwe, a tak do końca to nie wiadomo A sprzęt kupiłam po doświadczeniu poronienia, więc tym się trochę usprawiedliwiam, że to nie było dla przyjemności. Oczywiście jak we wszystkim trzeba mieć umiar
Tak ja bym poszła do lekarza z tym. Bo to jednak jest jakiś wirus w organizmie. A wiadomo w ciąży mało które leki można brać, więc lepiej się z lekarzem skonsultowaćJeśli nigdy wcześniej nie miałaś opryszczki to dobrze skonsultować się z lekarzem pierwszego kontaktaktu. Możesz to posmarować maścią z acyklowirem albo odrobiną olejku z drzewa herbacianego, są też plastry compeed na opryszczkę i taki plaster w żelu (nazwy nie pamiętam, ale kupowałam w super pharm). Nie mam pewności względem leków doustnych, w tym zakresie lepiej niech doradzi lekarz.