reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

lutowe mamy 2019

na kiedy termin??

• Wszystkich głosujących
    101
reklama
Hmm.... znalazłam coś takiego:
Urlop macierzyński. Ochrona przed zwolnieniem dotyczy także urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego - pracownicy można wypowiedzieć umowę tylko w przypadku ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków pracowniczych czy likwidacji lub upadłości zakładu.

Jednak pracownicy wracającej po urlopie macierzyńskim i rodzicielskim nie przysługuje już szczególna ochrona stosunku pracy. Pracodawca może więc zwolnić taką pracownicę, ale jego zachowanie nie może mieć charakteru dyskryminacji kobiet powracających do pracy po urlopie macierzyńskimhttp://serwisy.gazetaprawna.pl/prac...ne-wypowiedzenie-umowy-o-prace-odwolanie.html
Pracodawca nie ma natomiast prawa rozstać się z pracownicą, gdy jest ona ona uprawniona do urlopu wychowawczego i zdecyduje się na obniżenie wymiaru czasu pracy, maksymalnie o połowę pełnego wymiaru. Zakaz zwalniania obowiązuje jednak nie dłużej niż przez łączny okres 12 miesięcy.
Z jakiej to strony wzięłaś? Mogłabyś mi podesłać link? Wyślę to tej koleżance na macierzyńskim :) siedzialysmy przed naszymi ciazami biurko w biurko i nie chce, żeby ją zwalniali ;)

Odnośnie rezygnacji z wychowawczego:
1. Możesz powiadomić pisemnie pracodawcę o rezygnacji z urlopu wychowawczego na 30 dni przed powrotem do pracy - a w dniu powrotu możesz przynieś L4
2. Za zgodą pracodawcy możesz zrezygnować z url.wych. z dnia na dzień (ale radzę rownież stworzyć jakieś pismo) i również w dniu powrotu przynieś L4 :-)
Dziękuję ślicznie za pomoc :)

Ja przy poprzednim dziecku tez tutaj siedziałam i w 14 osob przenioslysmy sie na fb zamknięta grupe i dalej trzymamy razem. 1.5 roku juz dzieciaki mają. Gadamy o wszystkim a kilka dziewczyn poznalo sie w realu:)

I tak samo my, październikowe z 2016r., poznałyśmy się na forum mjakmama24 i stworzyłyśmy sobie osobne forum zamknięte, Facebook doszedł po czasie, miałyśmy rok temu pierwszy zlot i w sierpniu będzie drugi :)

Fajnie jak też byśmy taką społeczność stworzyły.

Widziałam na fb, że już z 5 grup lutówek powstało, za dużo, bo człowiek się potem gubi gdzie się ma dopisać.
Zostaje mam rozwiąznie - stworzyć za jakiś czas swoją grupę i tylko osoby z tego forum wpuszczać lub się dopisać do jakiejś gotowej grupy.

Ale się dzisiaj narobiliśmy z mężem pierogów i dodatkowo potem nasprzątaliśmy. Leżę teraz z obolałym kręgosłupem.

Ostatnia edycja:
Dziewczyny,
beta z środy 20.06 - 201,
beta z dzisiaj 23.06 - 639,2
Co mówicie jest ok? Dodam, ze robiłam betę w innym laboratorium niż wcześniej, to pewnie zbytnio nie można porównywać ?

I tak samo my, październikowe z 2016r., poznałyśmy się na forum mjakmama24 i stworzyłyśmy sobie osobne forum zamknięte, Facebook doszedł po czasie, miałyśmy rok temu pierwszy zlot i w sierpniu będzie drugi :)

Fajnie jak też byśmy taką społeczność stworzyły.

Widziałam na fb, że już z 5 grup lutówek powstało, za dużo, bo człowiek się potem gubi gdzie się ma dopisać.
Zostaje mam rozwiąznie - stworzyć za jakiś czas swoją grupę i tylko osoby z tego forum wpuszczać lub się dopisać do jakiejś gotowej grupy.

Ale się dzisiaj narobiliśmy z mężem pierogów i dodatkowo potem nasprzątaliśmy. Leżę teraz z obolałym kręgosłupem.
Zjadłabym pierogów [emoji3] odpoczywajcie sobie zasłużyliście [emoji14]
Dziewczyny,
Co mówicie jest ok? Dodam, ze robiłam betę w innym laboratorium niż wcześniej, to pewnie zbytnio nie można porównywać ?
Według kalkulatorów jest jak najbardziej ok
Screenshot_2018-06-23-17-54-07.jpeg

Załączniki

• Screenshot_2018-06-23-17-54-07.jpeg
    Screenshot_2018-06-23-17-54-07.jpeg
    68,1 KB · Wyświetleń: 282
reklama
Ja przy poprzednim dziecku tez tutaj siedziałam i w 14 osob przenioslysmy sie na fb zamknięta grupe i dalej trzymamy razem. 1.5 roku juz dzieciaki mają. Gadamy o wszystkim a kilka dziewczyn poznalo sie w realu:)
właśnie to miałam na myśli..Kurcze, trzeba rozmawiać na różne tematy i o wszytskim. Np. teraz to, że pisałyśmy o czym innym, życiorysów tam nie odnajduje to dziewczyny może skorzystają z wiedzy Justyny i komuś to się w życiu przyda. Nikt nie jest alfą i omegą i warto się dzielić i wiedzą i doświadczeniami. Poza tym tak jak pisałam, do dziś mam bliską koleżankę i znajomych w realu właśnie z forum :)

Dziewczyny,
ale jest ładny przyrost :) :) mam nadzieję, że już mniej się stresujesz i że masz swojego mężczyznę obok :) mój dziś wybył, ale na szczęście wraca w nocy :)

Z jakiej to strony wzięłaś? Mogłabyś mi podesłać link? Wyślę to tej koleżance na macierzyńskim :) siedzialysmy przed naszymi ciazami biurko w biurko i nie chce, żeby ją zwalniali ;)
Link do: Urlopy rodzicielskie: Kiedy można zwolnić pracownika mimo ochrony

a to przepisy kodksu pracy co do wychowawczego:
linki do całego kodeksu pracy ale zerknij sobie na artykuł 186 w całości :) poniżej najwazniejsze
http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU19740240141/U/D19740141Lj.pdf
Link do: Kodeks pracy - KP
Art.
186.4
Pracodawca dopuszcza pracownika po zakończeniu urlopu wychowawczego do pracy na dotychczasowym stanowisku, a jeżeli nie jest to możliwe, na stanowisku równorzędnym z
zajmowanym przed rozpoczęciem urlopu lub na innym stanowisku odpowiadającym jego kwalifikacjom zawodowym, za wynagrodzeniem nie niższym od wynagrodzenia za pracę przysługującego pracownikowi w dniu podjęcia pracy na stanowisku zajmowanym przed tym urlopem.
Art. 186.7. Obniżenie wymiaru czasu pracy na wniosek pracownika uprawnionego do urlopu wychowawczego
§ 1.Pracownik uprawniony do urlopu wychowawczego może złożyć pracodawcy pisemny wniosek o obniżenie jego wymiaru czasu pracy do wymiaru nie niższego niż połowa pełnego wymiaru czasu pracy w okresie, w którym mógłby korzystać z takiego urlopu. Pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika.
§ 2.Wniosek, o którym mowa w § 1, składa się na 21 dni przed rozpoczęciem wykonywania pracy w obniżonym wymiarze czasu pracy. Do wniosku dołącza się dokumenty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 1868a rozporządzenie w sprawie wniosków o udzielenie urlopów: macierzyńskiego, na warunkach urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego. Jeżeli wniosek został złożony bez zachowania terminu, pracodawca obniża wymiar czasu pracy nie później niż z upływem 21 dni od dnia złożenia wniosku.
Art. 1868. Ochrona przed wypowiedzeniem i rozwiązaniem umowy o pracę pracownika uprawnionego do urlopu wychowawczego
§ 1.Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie od dnia złożenia przez pracownika uprawnionego do urlopu wychowawczego wniosku o:
1) udzielenie urlopu wychowawczego – do dnia zakończenia tego urlopu;
2) obniżenie wymiaru czasu pracy – do dnia powrotu do nieobniżonego wymiaru czasu pracy, nie dłużej jednak niż przez łączny okres 12 miesięcy.
§ 2. W przypadkach, o których mowa w § 1, rozwiązanie przez pracodawcę umowy jest dopuszczalne tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy, a także gdy zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika.
§ 3. W przypadku złożenia przez pracownika wniosku, o którym mowa w § 1, wcześniej niż 21 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu wychowawczego albo obniżonego wymiaru czasu pracy, zakaz, o którym mowa w § 1, zaczyna obowiązywać na 21 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu albo obniżonego wymiaru czasu pracy.
§ 4. W przypadku złożenia przez pracownika wniosku, o którym mowa w § 1, po dokonaniu czynności zmierzającej do rozwiązania umowy o pracę, umowa rozwiązuje się w terminie wynikającym z tej czynności.

Do góry