reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamy 2016

Kropeczku ja rozumiem o co Ci chodzi. Po prostu będąc w mniejszości na obczyźnie mam troszkę inne spojrzenie na to, ale nie znaczy to absolutnie,że nie masz racji. Każdy z nas bazuje na jakimś doświadczeniu swoim, bądź innych i na tej podstawie buduje swoje opinie. Ja mogę śmiało powiedzieć,że nie czuję się bezpiecznie w dzielnicach, gdzie żyją Azjaci, ale prawdę mówiąc nigdy nic mi nie zrobili złego. Co do Syryjczyków zdania nie mam i nie będę się tu mądrzyć. Ty zaś jakąś wiedzę na ich temat masz, więc śmiało pisz co uważasz :happy:

reklama
Kreska na brzuchu jest wynikiem zmian hormonalnych. U niektórych wzrost poziomu progesteronu powoduje wzrost stężenia pigmentu skóry, a co za tym idzie ten ciemny barwnik wychodzi. Bywa,że na kilka ciąż kreska raz jest, a raz jej nie ma. Ja do tej pory nie miałam nigdy :-)

Heh polski chcą zrobić Anglię ale niestety nie stać nas na to ;-) niech sobie przyjeżdżają i tak prędzej czy później z tad wyjadą .... takie jest moje zdanie .
Magda jak mieszkałam w Irlandii to powiem Ci ze bałam się chodzić po mieście defakto miasteczku ;-) dlatego ja się nie nadaje do mieszkania za granicą ;-)

Hej dziewczyny,

wiecie co, tu chyba w ogóle nie chodzi jaka nacja ma do nas napłynąć, bo do żadnej nic nie mam, ale o to, że będą specjalnie traktowani, dostaną za darmo to na co my musimy ciężko pracować i będą mieli zapewniony byt o co nie jeden z nas musi walczyć codziennie.
Magda ja podziwiam ludzi, którzy wyjeżdżają za granicę za lepszym bytem, ale sami o to walczą, nikt im nic nie gwarantuje, na pewno na początku było Wam bardzo ciężko przystosować się do wszystkiego nowego, ale ciężką pracą Wam się to udało. Oni przyjeżdżają, że tak powiem "na gotowe", kiedy tu ludzie mają po 500-600 zł na osobę w rodzinie, pracuję przy sprawach socjalnych w moim zakładzie i jak liczę ludziom średnie zarobki to się za głowę łapie jak oni z tego żyją i to jest bardzo przykre.

Magda, widać nie zagłębiają się w temat co dostaniecie i za co, ale ja starałam się coś dowiedzieć zanim coś napisałam. Naprawdę macie tyle profitów więcej od, że tak powiem "rdzennych mieszkańców" ? ;-)

"Oczywiście trzeba doliczyć wartość bezpłatnego zakwaterowania w ośrodku oraz koszt opieki medycznej i obowiązkowych szczepień. Same świadczenia medyczne to koszt od 1,5 tys. zł po wielokrotność tej sumy - w zależności od tego, czy będzie do drobna pomoc medyczna, czy też pojawią się zabiegi chirurgiczne, stomatologiczne, czy nawet pomoc psychologa.
Uchodźcom przysługuje również prawo do bezpłatnego kształcenia w szkołach publicznych (także podręczniki i wyprawki) i bezpłatna nauka języka polskiego. Jednak trudno wyobrazić sobie, by afrykańskie dzieci bez długiego okresu przygotowawczego i żmudnej nauki języka polskiego mogły korzystać z nauki w szkole publicznej. Niemniej roczny koszt utrzymania jednego uchodźcy może oscylować nawet w okolicy 10-15 tys. zł."
Pomoc socjalna dla cudzoziemców​
Dla jednej dorosłej osoby przebywającej w ośrodku dla uchodźców:
Rodzaj świadczenia
Wysokość świadczenia
Roczny koszt
wyżywienie
9 zł / dziennie​
3285 zł​
kieszonkowe
50 zł / miesięcznie​
600 zł​
na środki higieny osobistej
20 zł / miesięcznie​
240 zł​
jednorazowo na zakup odzieży i obuwia
140 zł​
140 zł​
SUMA
4265 zł

Margarita tylko wiesz, w teorii to nam tutaj tez tak dużo niby przysługuje,ale w praktyce juz jest inaczej. Stąd moja opinia taka. Zapewniam Cię, że kiedy jesteś ta mniejszościa wszystko wygląda zupełnie inaczej. Oczywiście nie mówię, że wiem jak jest w Pl,bo nie wiem,ale teoria to raz, a.życie życiem ;-) Nie bronie nikogo. Nie zrozum mnie źle. Po prostu e tych tematach ciężko się poruszać.

Magda ja rozumiem, ale dla mnie imigrant, a uchodźca to są dwie różne bajki i nigdy w życiu bym ich nie porównała. Poza tym, przyjęcie kilku tysięcy osób nie rozwiąże konfliktu w ich krajach, tam jest potrzebna pomoc na miejscu w każdej postaci, za czym jestem jak najbardziej, sama mam adoptowane dziecko z adopcji serca. Cóż temat rzeka, ja uważam, że władza z tych bogatszych krajów nie ma pomysłu na niektóre problemy i chce załatać na chwilę dziurę, która i tak będzie się robiła coraz większa.

reklama
Do góry