reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Lutowe mamy 2016

Magmich ja wiem, ze wymyslam i szukam dziury w calym ;) Antos tez mial takie badanie w szpitalu i tez dostal certyfikat (badanie realizowane dzieki WOŚP jesli dobrze pamietam). wtedy z jego sluchem bylo ok, ale moze cos mu sie poorszylo? nie wiadomo nigdy...

Natka ja tez jestem zielona jesli chodzi o rozszerzenie diety. Ale z tego co czytalam, to nie zastepuje sie mleka posilkami, mleko nadal stanowi glowne pozywienie dla dziecka. I piersia sie karmi na żądanie, czyli wtedy kiedy dziecko jest glodne dajesz mu piers a nie np. marchewke. A i czytalam jeszcze, ze inne jedzonko daje sie PO KARMIENIU PIERSIA czy tez mlekiem modyfikowanym. tutaj jest troche o tym: Link do: Rozszerzanie diety dzieci – zrób to dobrze!

Dzis mielismy dluuugi rodzinny spacer, pozniej wspolne gotowanie :) fajnie bylo, dawno tyle czasu nie spedzilismy razem. Postanowilismy tez, ze na gorze zrobimy sobie wlasna kuchnie ;) Swoj pokoj udostepni nam tesc (dobry czlowiek ;) ) chcemy zrobic wszystko "po taniosci", bo to bedzie taka tymczasowa kuchnia, bo stanelo tez na tym, ze nie chcemy tu mieszkac. Przeszukuje juz internety za jakimis niedrogimi meblami kuchennymi, wiec jesli ktos cos to ja bardzo chetnie :D

Ostatnia edycja:
reklama
Ola weź Ty już lepiej nic nie wymyślaj tylko daj Antosiowi się rozwijać w jego własnym tempie bo strasznie wymagająca z Ciebie matka :p
Nie wiem czy zgaszenie światła się sprawdzi bo np o 5 to już jest widno i siłą rzeczy robi się jasno w pokoju. A poza tym ona się nie budzi tylko płacze przez sen :confused:

Betula przy takich temperaturach większość dzieci odparza się w fałdkach, moja miała odparzenia w łokciach i na szyi też ma krostki :baffled: Dopiero tak naprawdę zdiagnozowano Haniaka więc z czasem dojdziesz co jej pomaga a czego unikać.

Natka ja właśnie czytałam, że odwrotnie, najpierw pierś i np po 1 godz dajesz stały posiłek i jak dziecko zawoła to mleko. Stałe posiłki mają być uzupełnieniem, próbowaniem, smakowaniem, do roku czasu podstawą ma być mleko. I np na początku 1 posiłek, potem po ok 2 miesiącach dajesz 2 posiłki i potem po ok 2 kolejnych dodajesz trzeci posiłek. I jeszcze, że nie należy zbyt drastycznie rozszerzać diety bo dziecko może zbyt wcześnie mleko odrzucić bez względu czy jest kp czy mm. Więc tak naprawdę musisz zdać się na swoją intuicję jeżeli chodzi o dietę ;)

U nas dzisiaj test jak Hania reaguje na łyżeczkę, podawałam jej herbatkę, ładnie jej szło. :)
A potem dałam jej się napić z doidy cup. Polecam ten kubeczek ;) Ja Hanuli przechylałam a ona ładnie sobie ustami zbierała wodę. Jestem z niej dumna bo nawet się nie pozalewała za bardzo :D

Szafki kuchenne po taniości ja kiedyś kupowałam w obi ;)

A mi pediatra kazała pół godziny przed karmieniem mlekiem podać jedzonko i po godzinie albo jak się wcześniej czy później domaga mleko. Zawsze jest tak że zje zupkę i max godzina a ona warczy na mleko i wiecie co....je go tyle co zawsze jakby wogóle nie jadła wcześniej. widać każdy inaczej mówi z resztą jak ze wszystkim hehe

Dlatego ja już przestałam pytać o wszystko bo oszaleć można. Przykład miałam już w szpitalu po porodzie lekarka mówi że podać dziecku max. 30 ml mleka bo więcej to wyrzyga (dokładnie takiego słowa użyła) za godzinę położna mówi niech pani da jej tyle ile chce może jest głodna a najwyżej uleje. No i bądź tu człowieku mądry. Mi przy drugim dziecku było odrobinę łatwiej ale jak ktoś ma pierwsze to można czuć się bardzo zagubionym wśród tylu sprzecznych informacji.

Ale dzisiaj mieliśmy fajny dzień połowę spędziliśmy w ogródku na koniec przejażdżka rowerowa a teraz mężuś robi kolację. Tylko na koniec L. dała popis jaka to ona wredna i rzuciła Eri piłką prosto w twarz a dokładnie na chama wrzuciła jej piłkę do wózka (pomijam fakt że grała nią na trawniku gdzie był wysypany środek na mrówki). Już ma szlaban na bajki do odwołania i teraz foszy jakby to ona była ta biedna pokrzywdzona.

Magmich starsza przechodzi samą siebie momentami :szok: Czy Eri coś się stało?

Z Hanulą wyszalałyśmy się przed kąpielą i padła jak mucha :D

Nie nic się nie stało trochę się przestraszyła. Tu nawet nie o to chodzi tylko o to że my mamy duże podwórko a ona złośliwie gra w piłkę koło wózka i jak ja zmienię miejsce to ona automatycznie też. A akcja z piłką to już była po raz drugi i wierz mi nie była niechcący. Tym bardziej że minutę wcześniej zwróciłam jej uwagę żeby nie grała koło wózka.

Bettina a cóż to za szaleństwa wyprawiałyście?

Ja siedzę i zamierzam mecz obejrzeć. Oczywiście kibicuję Francji:):)

Przykrywałam ją ręcznikiem i mówiłam "gdzie jest Hania" i po kilku razach ją odkrywałam i wesoło "tu jest Hania" a ta aż piszczała ze śmiechu :D aż nam woda w wanience za bardzo ostygła i musiałam wrzątku dolać :p

Dzisiaj u nas byli znajomi z roczną córką, Hanula zadowolona dokazywała póki była u mnie na rękach, jak tylko chciałam ją gdziekolwiek odłożyć to płacz :confused2:

Magmich pewnie jest zazdrosna i dlatego tak się zachowuje :(

Ola widze działałaś ze mąż zdanie zmienił i myśli o wyprowadzce:)))
Magmich na bank jest zazdrosna mam nadzieję że nic wiecej nie wywinie. Mojego kuzyna córka z zazdrości o młodszego braciszka jak ten miał koło 1mca zepchała wózek z nim ze schodów do piwnicy! porobili wszystkie badania bo wyglądało to strasznie i na szczęście wszystko było ok.
Bettina my tak się bawimy pieluszką, najlepsze e jak ją wołam i szukam to Alicja leży jak zaczarowana i nawet nie drgnie tylko czeka aż ją z pieluchy oswobodzę i pocmokam:)

reklama
Bettina ja chce zeby moje dziecko bylo zdrowe, to niewielki wymog :p

Demolka pewnie, ze dzialalam. Zastosowalam taktyke obrazonej i wrednej przez ostatnie dwa tygodnie, kiedy to tesciowa byla w domu i ostatnio moj BB pyta mnie:
wiesz moze kiedy mamuska wraca do pracy?
a ja no podobno w ten poniedzialek,
a on; ufff,
a ja: a co Ci do tego? Przeciez i tak prawie caly dzien jestes w pracy...
a on: no tak, ale te Twoje humorki to chyba przez nia i to sie na mnie odbija!
haha :D :D

Magmich a to mala wredotka :D ale co sie dziwic dziecku, jak u nas pies zazdrosny o Antosia. Jak Antka nie ma w poblizu to lezy i ma wszystko gdzies, a jak tylko Antos sie pjawi i jest oczywiscie glownym zainteresowaniem wszystkich to Majka (pies a raczej suka)przybiega i chce zeby ja glaskac..

Do góry