reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Lutowe mamy 2016

reklama
Bettina ja na razie planuję rozszerzanie jak mała skończy 4 mc (tj.05.06). U mnie też na początku będą słoiczki potem zaczniemy gotować. No i potem od 6 mc zabawa we wprowadzanie glutenu.

Tez myslalam, zeby zaczac rozszerzac diete pozniej niz po skonczeniu 4 miesiaca ze wzgledu na te dolegliwosci brzuszkowe - kolki itd.myslicie, ze to ma znaczenie? Mam na mysli to, czy jesli mial silne kolki to lepiej zaczac rozszerzac diete pozniej, bo moze jakos gorzej tolerowac nowe produkty? A moze polecicie jakis ciekawy artykul na temat rozszerzania diety niemowlakowi? ;)

A ja, tak jak myslalam, dostalam antybiotyk :/ niestety przeciwbolowo i przeciwgoraczkowo moge tylko paracetamol ze wzgledu na kp.

Ola z własnego doświadczenia o kolkach się nie wypowiem bo moje dzieci nie miały. Synek szwagra miał kolki i alergię i jakoś nie zwlekali z rozszerzaniem diety. Wydaje mi się że najrozsądniej byś zrobiła jak na najbliższej wizycie zapytasz pediatrę czy kolki są przeciwwskazaniem do szybszego rozszerzania.
Ja starszej podawałam od 4 mc ale tak wszystko ostrożnie i po troszku bo wszystkiego się bałam że uczuli że zaszkodzi taka matka panikara byłam/jestem. No i wyszedł mi teraz niejadek więc drugi raz już będę bardziej odważna.
A przy tym antybiotyku możesz karmić?

U nas ze skórą masakra... czerwona, mega sucha, zaczyna się łuszczyć. tylko pupa, policzki i stopy czyste :/ są tu jakies dzieciaki z podobnymi problemami skórnymi?

zrobilismy IGG na mleko krowie, dzisiaj mamy miec wyniki i wizyte u pediatry...

dołączam się do prośby o jakiś sensowny artykuł o rozszerzaniu diety, bo zielona jestem w tym temacie :)

Dziewczyny a dostałyście w szpitalu niebieskie i różowe pudełko z różnymi reklamówkami i gadżetami dla malucha? Tam powinny być takie książeczki a w nich dużo info o rozszerzaniu diety.

Mkvet faktycznie, sprawdzilam w laktacyjnym leksykonie leków, ze ibuprofen nalezy do grupy najbezpieczniejszych lekow przy kp :D dziekuje :)

Magmich tak, moge karmic przy tym antybiotyku, to penicylina. Jednak dla pewnosci i spokoju przed antybiotykiem sciagam mleko i po wzieciu nie karmie piersia przez 3 h. Tak sobie wymyslilam ;)
Co do rozszerzania diety to rzeczywiscie zapytam pediatre, chociaz kolejna wizyta to wizyta szczepienna i wypada dopiero 23 czerwca :/
My nie dostalismy takich gadzetow :/

Betula a to badanie na mleko krowie to ze wzgledu na stan skory Twojej malej? My nie mamy takiego problemu, Antek mial tylko brdzo szorstka skore i krostki na policzkach, ale atoperal pomogl, tak jak juz wspominalam... u Was to pewnie powazniejsza sprawa...

reklama
A czytałyście o tych najnowszych zaleceniach na temat rozszerzania diety? Jakie macie zdanie?
Ogólnie chodzi o to, że bez względu na rodzaj podawanego mleka rozszerzanie zaleca się po ukończeniu 6 miesięcy. Nie ma sztywnego kalendarza jak do tej pory tylko zaczyna się rozszerzać jak dziecko jest gotowe, m.in. samodzielnie siedzi, nie ulewa.
Ciekawsze artykuły, które sobie zapisałam
Link do: Więcej luzu w schemacie, czyli nowy schemat żywienia niemowląt
Link do: Kiedy rozszerzać dietę dziecka i po czym poznać, że dziecko karmione piersią jest gotowe do jedzenia pokarmów stałych.

Do góry