reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowe mamy 2016

reklama
Bettina ja na razie planuję rozszerzanie jak mała skończy 4 mc (tj.05.06). U mnie też na początku będą słoiczki potem zaczniemy gotować. No i potem od 6 mc zabawa we wprowadzanie glutenu.

Tez myslalam, zeby zaczac rozszerzac diete pozniej niz po skonczeniu 4 miesiaca ze wzgledu na te dolegliwosci brzuszkowe - kolki itd.myslicie, ze to ma znaczenie? Mam na mysli to, czy jesli mial silne kolki to lepiej zaczac rozszerzac diete pozniej, bo moze jakos gorzej tolerowac nowe produkty? A moze polecicie jakis ciekawy artykul na temat rozszerzania diety niemowlakowi? ;)

A ja, tak jak myslalam, dostalam antybiotyk :/ niestety przeciwbolowo i przeciwgoraczkowo moge tylko paracetamol ze wzgledu na kp.

Ola z własnego doświadczenia o kolkach się nie wypowiem bo moje dzieci nie miały. Synek szwagra miał kolki i alergię i jakoś nie zwlekali z rozszerzaniem diety. Wydaje mi się że najrozsądniej byś zrobiła jak na najbliższej wizycie zapytasz pediatrę czy kolki są przeciwwskazaniem do szybszego rozszerzania.
Ja starszej podawałam od 4 mc ale tak wszystko ostrożnie i po troszku bo wszystkiego się bałam że uczuli że zaszkodzi taka matka panikara byłam/jestem. No i wyszedł mi teraz niejadek więc drugi raz już będę bardziej odważna.
A przy tym antybiotyku możesz karmić?

U nas ze skórą masakra... czerwona, mega sucha, zaczyna się łuszczyć. tylko pupa, policzki i stopy czyste :/ są tu jakies dzieciaki z podobnymi problemami skórnymi?

zrobilismy IGG na mleko krowie, dzisiaj mamy miec wyniki i wizyte u pediatry...

dołączam się do prośby o jakiś sensowny artykuł o rozszerzaniu diety, bo zielona jestem w tym temacie :)

Dziewczyny a dostałyście w szpitalu niebieskie i różowe pudełko z różnymi reklamówkami i gadżetami dla malucha? Tam powinny być takie książeczki a w nich dużo info o rozszerzaniu diety.

Mkvet faktycznie, sprawdzilam w laktacyjnym leksykonie leków, ze ibuprofen nalezy do grupy najbezpieczniejszych lekow przy kp :D dziekuje :)

Magmich tak, moge karmic przy tym antybiotyku, to penicylina. Jednak dla pewnosci i spokoju przed antybiotykiem sciagam mleko i po wzieciu nie karmie piersia przez 3 h. Tak sobie wymyslilam ;)
Co do rozszerzania diety to rzeczywiscie zapytam pediatre, chociaz kolejna wizyta to wizyta szczepienna i wypada dopiero 23 czerwca :/
My nie dostalismy takich gadzetow :/

Betula a to badanie na mleko krowie to ze wzgledu na stan skory Twojej malej? My nie mamy takiego problemu, Antek mial tylko brdzo szorstka skore i krostki na policzkach, ale atoperal pomogl, tak jak juz wspominalam... u Was to pewnie powazniejsza sprawa...

reklama
A czytałyście o tych najnowszych zaleceniach na temat rozszerzania diety? Jakie macie zdanie?
Ogólnie chodzi o to, że bez względu na rodzaj podawanego mleka rozszerzanie zaleca się po ukończeniu 6 miesięcy. Nie ma sztywnego kalendarza jak do tej pory tylko zaczyna się rozszerzać jak dziecko jest gotowe, m.in. samodzielnie siedzi, nie ulewa.
Ciekawsze artykuły, które sobie zapisałam
Link do: Więcej luzu w schemacie, czyli nowy schemat żywienia niemowląt
Link do: Kiedy rozszerzać dietę dziecka i po czym poznać, że dziecko karmione piersią jest gotowe do jedzenia pokarmów stałych.

Do góry