Bettina2701
Fanka BB :)
Madziu czekamy nadobre wiesci z wizyty.
Bozenko mojemu mezowi zawsze wychodzi zimno i w aptece dostal na to masc .gdy czuje ze cos pod skora sie dzieje smaruje mascia i rana sie nie otwiera .
dzis gadalamz kolezankai mnie nastraszyla co do becikowego placonego przez 12 mc ze mi sie nie bedzie nalezec .dobra wytlumacze od poczatku .
pracowalam na umowe o prace przez15mc,umowa mi wygasla a ja tego dnia co wygasla dalaml4 ciazowe,zus placi mi teraz swiadczenie chorobowe do dn porodu ,kiedy opuszcze szpital jestem bezrobotna i ide do Up zarejestrowac sie.nowe becikowe jest dla osob bezrobotnych ale czy w moim przypadku tez dostane?
kolezankamowila ze mam zrezygnowac z l4 zapisac sie jako bezrobotna i UP da mnie na urlop macierzynski bez prawa do zasilku i twtedy dostane becikowe.
jak dla mnie to bez sensu rezygnowac z l4 .zglupialam totalnie czy ktoras z Was orientuje sie w temacie?
Jeżeli miałaś umowę o pracę i wygasła Ci w trakcie ciąży no to masz z automatu przedłużoną do dnia porodu jak piszesz.
Z tego co się zorientowałam to potem dostajesz zasiłek macierzyński bezpośrednio z zusu.
A to becikowe Ci się nie należy bo będziesz mieć ten zasiłek właśnie. Wybierasz czy 80% czy 100% płatne ale krócej podobnie jak do urlopu macierzyńskiego.
Ale tak czy siak po porodzie zostajesz jako bezrobotna.
Tylko sama się zastanawiam gdzie dowiedzieć się czegoś więcej, bo ja mam podobną sytuację tylko mi umowa kończy się za miesiąc. Zgodnie z KP muszę mieć do dnia porodu przedłużoną czyli cały czas po prostu wysyłam l4 do pracodawcy?
Jak to się u Ciebie Natka odbyło pod kątem formalnym?