reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowa mama u lekarza

martyna gratulacje córeczki:tak:i dbaj o siebie (i córcie oczywiście), co by wyniki się polepszyły

vani co u Ciebie wyszło ???

ja dziś po wizycie u endokrynologa, TSH 1.5, przy dziennej dawce 100 mg eltroxinu, lekarz stwierdził, ze jest ok i kolejna wizyta tuż przed porodem lub chociaż zmierzone TSH dla ginekologa do szpitala, tak inf. dla tych, które również badają tarczycę;-)

reklama
Dziewczyny gratuluję wizyt :)

Ja Wam muszę się wyżalić, zmartwiłam się dzisiaj trochę bo przyjrzałam się pomiarom mojej małej z wczoraj. Wymiary główki wskazywały idealnie na wiek ciążowy, ale już brzucha i nóg o tydzień mniej, a rączek o 2 tygodnie mniej... Nie wiem, co o tym myśleć, lekarz nie skomentował tego w żaden sposób, ale zaczęłam się cholernie martwić, do tej pory rosła w miarę symetrycznie, a teraz wygląda tak jakby to głowa przede wszystkim urosła... zaczęłam czytać o hipotrofii płodu i cholernie się martwię, ja rozumiem kilkudniowe różnice w pomiarach, ale żeby brzuszek i kończyny aż tak były w tyle???

Dziewczyny! Nie panikujcie! Made, skoro lekarz nic nie mówił, to pewnie wszystko jest w normie:-) Każda dzidzia rośnie na swój sposób i w swoim tempie, więc nie ma co się martwić na zapas...przed nami jeszcze praktycznie połowa ciąży, więc wszystko zdąży się wyrównać:tak:Głowa do góry :tak:!!

Staram się nie panikować, ale te różnice są naprawdę duże i nie wiem co mam myśleć... wszystko oprócz głowy jest na dolnej granicy albo poniżej normy :baffled:

made jeśli Twój niepokój jest tak duży po prostu zadzwoń do swojego ginekologa, ja powiem szczerze, że sama w ogóle nie analizuję wyników, które dostaje od lekarzy, a mam ich teczkę, biorę za prawdę to co mówi lekarz i koniec nie czytaj for, bo każda ciąża i dzidziuś to inny przypadek i inny człowiek;-)
ja tez się martwię, ale musimy dać radę:tak:

Made, moja propozycja dla Ciebie w drugim wątku - mniej czytania Internetu! Jak lekarz mówi ok, to ok. Przyznamy się że też analizowałam wyniki, ale nie patrzyłam się na potencjalne anomalie. Mój maluch ma np duży brzuszek i podobnej długości kości udową i przedramieniem (lub tą drugą, nie pamiętam która była mierzona ) i te tyg i dni są wszędzie takie plus, minus kilka dni. Ale lekarz mówił, że wszystko w normie. Więc dlaczego nie wierzyć? Głowa do góry :tak:

I jeszcze jedno sobie przypomniałam. Wymiary miałam naniesione na wykresy z zakresami (statystyka). I pomimo, że był jeden pomiar np. -5 dni w stosunku do wieku malucha, to i tak było bliżej środka (choć poniżej średniej) niż wartości brzegowych zakresu.

Ostatnia edycja:
Vanilijka, trzymam kciuki.
mogę tylko powiedzieć o swoim przypadku ku pocieszeniu. Szczepiona byłam bardzo dawno temu ( pewnie z 20 lat minęło) sama nie przechodziłam różyczki. Ale jak przed ciążą robiłam badania to miałam bardzo wysoki poziom przeciwciał (nie wiem czy to indywidualna kwestia czy może raczej standard) Może i u Ciebie się trzymają wysoko i jesteś chroniona. Nie zaszkodzi sprawdzić w klasie IGG (to chyba te mówiące o dawnym kontakcie z wirusem). Czy IGM wyjdą w takim krótkim czasie, nie mam pojęcia. Warto porozmawiać z lekarzem.

Katska, gratuluje polkilowego chlopczyka :) ja jestem ciekawa ile moja mala dziś będzie ważyć, w 18+6 ważyła 300 g, tez cos czuję, że będzie klocek.

Nadal mam okropne problemy z jelitami i zaparciami, lekka dieta nie pomaga, nawet po wypróżnieniu jelita bola i czuję, że są zapchane. Zapytam lekarza dzisiaj czy jakos da się temu zaradzic bo to baaaaardzo niekomfortowe

Dzięki

Obserwuj swoje jelita co Ci służy a co nie. U mnie jest raz lepiej a raz gorzej z zaparciami. Na szczęście kolki trafiły mi się tylko 2 razy (ale ostatnia skończyła się wizytą w IP), wiem co to znaczy ból jelit i nie zazdroszczę.
Ostatnio na przykład jem w małych porcjach, dodatkowo 1-2 jabłka no i mam fazę na owsiankę na śniadanie i jakby lepiej jest. A i nie jem czekolady ostatnio (choć nigdy nie przesadzalam z ilością, tylko kosteczkę lub 1-2 Malagi, ku uciesze maluszka). Uważaj na suszone owoce - nie za dużo na raz, bo pęcznieją. Nic więcej nie poradzę.

reklama
Do góry