reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutowa mama u lekarza

Moj lekarz wychodzi z zalozenia ze najbardziej prawidlowy jest termin z om. Mnie z miesiaczki wychodzi 13 luty, z usg 10 luty. Zaraz odszukam usg z 12 tyg i tam spojrze.

reklama
Oleńka mi kazali robić konsultacje u anestezjologa na.4tyg przed porodem. Później w momencie przyjęcia robią jeszcze badania krwi. U mnie w szpitalu bez konsultacji ze znieczuleniem wielki problem jest. Zadzwoń do swojego najlepiej bo różnie bywa.

Mi lekarka powiedziała ze najważniejszy termin jest z badań w 12-13tyg. Mi wyszedł 4.02. A z okresu 6.02. I tego.się trzymam. Po dwudziestym tyg każda dzidzia rozwija się inaczej i wtedy juz nie zmienia się przewidywanego terminu.

Zawsze brałam tylko pod uwagę termin z usg przez nieregularne miesiączki. Właściwie z om wychodzi mi 30.01 a z usg w 10 tygodniu 11.02

Mi z om wychodzi 10.02. Usg z 12 tygodnia wskazuje 13.02, a ostatnie kilka badan 2.02 :) zarowno ja i lekarze bierzemy pod uwagę tylko ten 13.02, dzidzia w pewnym momencie po prostu ruszyla z rosnieciem :)

Dokładnie po 20tc każde dziecko rośnie indywidualnie i nie powinno się brać jego wymiarów do obliczenia terminu porodu.
Choć moja dzidzia rośnie w tym tempie jak powinna i zawsze mam ten sam tc z usg jak z om :)

Hmm ja z ostatniej @ mam termin na 2.02 a z 12 tygodnia na 24.01, pozniejsze USG wskazują na 25-28.01 także wydaje mi się że jeszcze w styczniu uda mi się urodzić. Chciałabym tylko do wizyty 16.01 wytrzymać bo jeszcze kilku badań mi brakuje :)

Nie mam wlasnie nigdzie jaki termin wychodzil z pierwszego usg :(
Na prenatalnych w 12 tyg wychodzil na 13.02 i jednak jest ta roznica, w obliczeniach lekarzy to jest duza rozbieznosc w terminie z usg a wg OM 28dniowych cykli :O

reklama
Ja też miałam wizytę wczoraj. Cały dzień mnie nie bylo, więc piszę teraz. Maluch siedzi sobie główkowo, waży jakieś 2800 (36 tydzień) i raczej już się nie obróci :-) Poród przed terminem się raczej nie zapowiada. Wymaz pobrany.
Ja akurat znam termin zapłodnienia, więc termin porodu w miarę dokładnie mam określony. Jak porównuję z usg 1 trym, to na nim ten z wymiarów jest podany nawet kilka dni wcześniej, niż wynikałoby to z obliczeń.
Lekarka mi też powiedziała, że przy pierwszej ciąży raczej rodzi się po terminie ( jeśli wszystko jest ok), druga zazwyczaj przed terminem. No i przy drugiej widocznej obniża się brzuch (słabsze mięśnie).
Następna wizyta za 2 tygodnie.

pozdrawiam :-)

Do góry