reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2022

No to wysoki cukier Ci wyszedł. A późno wieczorem jadłaś? No i najlepiej dzień przed glukozą najlepiej owoców nie jeść.
Trzymam kciuki
Tak o 21 leniwe z cukrem 😅 organizm się domagał. A tak poważne to staram się pilnować o w zasadzie jem małe porcje a częściej bo zwyczajnie na głodzie mnie mdli. Zobaczymy co wyjdzie jutro. Jeszcze zlecił mi usg piersi, tez jutro robię. Miała któraś z Was?

reklama
Tak o 21 leniwe z cukrem 😅 organizm się domagał. A tak poważne to staram się pilnować o w zasadzie jem małe porcje a częściej bo zwyczajnie na głodzie mnie mdli. Zobaczymy co wyjdzie jutro. Jeszcze zlecił mi usg piersi, tez jutro robię. Miała któraś z Was?
Haha no jak się domagał to przecież nie dało rady inaczej ;). Ja miałam usg piersi, ale nie w ciąży.. może i ja się wybiorę 🤔.

Powiem Wam że ja się aż tak nie przejmuje i nie emocjonuje jak w tamtej ciąży. Wtedy czas mi tak wolno leciał, 7 tydzień pyknął to była dla mnie mega zaawansowana ciąża haha ;D a teraz nawet nie mam kiedy myśleć o tym.

Bylam dziś na wizycie i nawet nie miałam badania tylko zakładanie karty, bo miałam dokładne USG w środę. Wtedy by mnie to dziwiło, ale mam jakiś spokój... rozumiem dużo przykrych sytuacji tutaj. Przeczytałam ostatnio historie kobiety promującej poród SN jako coś pięknego, która w trzeciej ciąży zdecydowała się nie robić przez cały czas ZADNEGO usg. Nawet płci nie znali. Chcieli by dzieciątko miało spokój w brzuszku :D ja bym tak nie potrafiła i też rozumiem częste usg jak są problemy lub obawy ale teraz myślę, jak i są jakieś badania cały czas prowadzone, że usg też nie jest bez wpływu na ciążę. Tak samo jak nospa choć Niny tak zalecaja brac. Dlatego zwykle jak robią prenatalne to z 15 min a zwykle usg dużo szybciej. Ja mam dopiero 28 chyba prenatalne i trochę będę tesknic za widokeiem dzidziusia, ale myślę że w większości przypadków na tym etapie (9t) jak coś jest nie tak to już organizm to zwykle odczuwa. Wiecie, plamienie itp. A jak np. Serduszko przestaje bić bez żadnych objawów to też się już nic nie poradzi...

Przepraszam jeśli jakoś tak piszę męcząco dla kogoś pisze, jeśli Was to uraza, bo macie w historii problemy z ciążami. Odnoszę się tutaj do ciąży fizjologicznej, moja pierwsza taka była.

Ale oczywiście czytam co tydzień, a nawet częściej,opisy tygodnia życia dziecka. A teraz się cieszę jak głupia, bo na wadze 300 g więcej, a wreszcie nie mniej. Nie sądziłam że kiedyś się będę cieszyć z tycia :p ale martwiłam się bo od początku ciąży schudłam 6,5 kg, czyli od porodu, w mniej niż rok zeszlo mi 28,5 kg (przytyłam w tamtej ciąży 20kg) normalnie mnie by cieszyła utrata wagi ale teraz przez miesiąc tyle i to w ciąży To już jednak strach. Zaczelam jeść więcej tłuszczy i większe porcje, bo wcześniej cały dzień po trochu. A jak cukru brak to właśnie trzeba tłuszcze jeść...

jak u Was z zębami w trakcie i po ciąży?
Myślę, że to zależy od indywidualnych predyspozycji. Są kobiety, którym ciąża nic nie zmieni z zębami, a są takie, którym będą się szybciej psuć czy coś. Ja mam tak czy tak od małego tendencję do próchnicy i ogólnie muszę często kontrolować 🤷‍♀️ a ubytek czy nawet konieczność kanałowego zawsze może się zdarzyć, niezależnie od bycia w ciąży czy nie ;)

@maszak są lekarze, którzy po podwyższonym cukrze na czczo od razu wpisują cukrzycę ciążową, nie czekając na wynik krzywej ;) podobno po zmianie norm i zasad już jeden wynik na czczo poza normą, który wychodzi za wysoki jest powodem do wpisania cukrzycy ;)

reklama
Tak ja miałam na początku USG piersi

Do góry