reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2022

No to wysoki cukier Ci wyszedł. A późno wieczorem jadłaś? No i najlepiej dzień przed glukozą najlepiej owoców nie jeść.
Trzymam kciuki
Tak o 21 leniwe z cukrem 😅 organizm się domagał. A tak poważne to staram się pilnować o w zasadzie jem małe porcje a częściej bo zwyczajnie na głodzie mnie mdli. Zobaczymy co wyjdzie jutro. Jeszcze zlecił mi usg piersi, tez jutro robię. Miała któraś z Was?

reklama
Tak o 21 leniwe z cukrem 😅 organizm się domagał. A tak poważne to staram się pilnować o w zasadzie jem małe porcje a częściej bo zwyczajnie na głodzie mnie mdli. Zobaczymy co wyjdzie jutro. Jeszcze zlecił mi usg piersi, tez jutro robię. Miała któraś z Was?
Haha no jak się domagał to przecież nie dało rady inaczej ;). Ja miałam usg piersi, ale nie w ciąży.. może i ja się wybiorę 🤔.

Powiem Wam że ja się aż tak nie przejmuje i nie emocjonuje jak w tamtej ciąży. Wtedy czas mi tak wolno leciał, 7 tydzień pyknął to była dla mnie mega zaawansowana ciąża haha ;D a teraz nawet nie mam kiedy myśleć o tym.

Bylam dziś na wizycie i nawet nie miałam badania tylko zakładanie karty, bo miałam dokładne USG w środę. Wtedy by mnie to dziwiło, ale mam jakiś spokój... rozumiem dużo przykrych sytuacji tutaj. Przeczytałam ostatnio historie kobiety promującej poród SN jako coś pięknego, która w trzeciej ciąży zdecydowała się nie robić przez cały czas ZADNEGO usg. Nawet płci nie znali. Chcieli by dzieciątko miało spokój w brzuszku :D ja bym tak nie potrafiła i też rozumiem częste usg jak są problemy lub obawy ale teraz myślę, jak i są jakieś badania cały czas prowadzone, że usg też nie jest bez wpływu na ciążę. Tak samo jak nospa choć Niny tak zalecaja brac. Dlatego zwykle jak robią prenatalne to z 15 min a zwykle usg dużo szybciej. Ja mam dopiero 28 chyba prenatalne i trochę będę tesknic za widokeiem dzidziusia, ale myślę że w większości przypadków na tym etapie (9t) jak coś jest nie tak to już organizm to zwykle odczuwa. Wiecie, plamienie itp. A jak np. Serduszko przestaje bić bez żadnych objawów to też się już nic nie poradzi...

Przepraszam jeśli jakoś tak piszę męcząco dla kogoś pisze, jeśli Was to uraza, bo macie w historii problemy z ciążami. Odnoszę się tutaj do ciąży fizjologicznej, moja pierwsza taka była.

Ale oczywiście czytam co tydzień, a nawet częściej,opisy tygodnia życia dziecka. A teraz się cieszę jak głupia, bo na wadze 300 g więcej, a wreszcie nie mniej. Nie sądziłam że kiedyś się będę cieszyć z tycia :p ale martwiłam się bo od początku ciąży schudłam 6,5 kg, czyli od porodu, w mniej niż rok zeszlo mi 28,5 kg (przytyłam w tamtej ciąży 20kg) normalnie mnie by cieszyła utrata wagi ale teraz przez miesiąc tyle i to w ciąży To już jednak strach. Zaczelam jeść więcej tłuszczy i większe porcje, bo wcześniej cały dzień po trochu. A jak cukru brak to właśnie trzeba tłuszcze jeść...

jak u Was z zębami w trakcie i po ciąży?
Myślę, że to zależy od indywidualnych predyspozycji. Są kobiety, którym ciąża nic nie zmieni z zębami, a są takie, którym będą się szybciej psuć czy coś. Ja mam tak czy tak od małego tendencję do próchnicy i ogólnie muszę często kontrolować 🤷‍♀️ a ubytek czy nawet konieczność kanałowego zawsze może się zdarzyć, niezależnie od bycia w ciąży czy nie ;)

@maszak są lekarze, którzy po podwyższonym cukrze na czczo od razu wpisują cukrzycę ciążową, nie czekając na wynik krzywej ;) podobno po zmianie norm i zasad już jeden wynik na czczo poza normą, który wychodzi za wysoki jest powodem do wpisania cukrzycy ;)

reklama
Tak ja miałam na początku USG piersi

Do góry