reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2022

Ja także mam pytanie do dziewczyn, które były już w ciąży. Czy miałyście kiedykolwiek problem z białkiem w moczu w ciąży?
Ja miałam w drugiej ciąży. Białko się pojawiło jakoś w trzecim trymestrze i utrzymywało jeszcze długo po porodzie.
Natomiast dziś zauważyłam ze chyba trochę znów pieni się mi mocz. Badań jeszcze nie robiłam, ale oczywiście dopadł mnie stres, ze znow będę mieć ten temat i to tym razem od samego początku… Wiem, ze w ciąży białko może występować w moczu, ale martwie się trochę na zapas…

reklama
Przed ciążą robiłam krzywą glukozową i insulinową.. też mi się trochę słabo robiło, a słodkie uwielbiam. Najgorsze było czekanie. Teraz jak będę robić, to o jednym nie zapomnę - słuchawki, audiobook i można siedzieć :D

Co do głodu - mam identycznie. Ciągle bym jadła! Ciągle! Jestem jak ciasteczkowy potwór. Lodówka chyba niebawem będzie musiała dostać kłódkę 😂 Mąż się cieszy, bo ostatnie lata byłam totalnym niejadkiem (w pandemii schudłam 13 kilo ze stresu). Teraz potrafię nawet suchy chleb ze słonecznikiem jeść 😂 byle mieć coś w paszczy.

Trzymajcie kciuki za dzisiejszą bete i progesteron, pieknie proszę 😇

Przed ciążą robiłam krzywą glukozową i insulinową.. też mi się trochę słabo robiło, a słodkie uwielbiam. Najgorsze było czekanie. Teraz jak będę robić, to o jednym nie zapomnę - słuchawki, audiobook i można siedzieć :D

Co do głodu - mam identycznie. Ciągle bym jadła! Ciągle! Jestem jak ciasteczkowy potwór. Lodówka chyba niebawem będzie musiała dostać kłódkę 😂 Mąż się cieszy, bo ostatnie lata byłam totalnym niejadkiem (w pandemii schudłam 13 kilo ze stresu). Teraz potrafię nawet suchy chleb ze słonecznikiem jeść 😂 byle mieć coś w paszczy.

Trzymajcie kciuki za dzisiejszą bete i progesteron, pieknie proszę 😇
Będziemy trzymać kciuki ✊🙂 Daj znać jak będą wyniki

No jest ohydne, w pierwszej ciąży trochę mnie szarpało, w drugiej w sumie też było nieciekawie ale do przeżycia 😁 najgorzej, że nie można wodą popić. Ale jak byłam w 2ciaży to akurat na badaniu była babcia mojej szwagierki i jej smakowało 🤣 także jak lubisz mega słodkie to dasz radę 😂 ponoć można sobie kupić jakieś smaczki teraz i jak się weźmie to wmieszają 🤷‍♀️
No zobaczymy jak to będzie u mnie 😁🤣

Hej dziewczyny. Witam nowe mamusie :).
Moje wyniki wszystkie niereaktywne, coombs ujemny :), morfologia piękna, mocz git. Jedynie cukier delikatnie przekroczony, więc pewnie tez krzywa cukrowa wczesniej będę mieć.
Ja pewnie pappa będę robić, jednak mój gin mówi, że to badanie jest niemiarodajne i duzo stresu u mam wprowadza.
@Marzena06 nic strasznego z tą glukozą tylko tyle, że to słodkie. W diagno... dają cytrynową i o wiele smaczniejsza niz ta zwykła.. jedyny minus tej glukozy to tylko to ze to ciepłe ;). A tak jak dziewczyny mówią dasz radę. Książka do czytania i sobie leżysz w przychodni 2 godziny. Jaki miałas cukier naczczo bo domyślam się, że normy przekroczyłaś stąd już krzywa cukrowa.
@PasiastyOgon wiem, że Ci przykro, ale nic nie poradzisz na reakcje innych. A najważniejsze jest to, że Wy się cieszycie :).
@Novemberry kciuki zacisnięte. Omg jak tyle schudłaś to możesz jeść :)jeśli głodna jesteś.
@Justyna3210 trzymam kciuki by tesciowa po porodzie Ci się nie wtrącała, bo nie ma nic gorszego jak babcie/cocie dobra rada. Dlatego u mnie odwiedziny były późno. Nie nastawiaj się, że depresja wróci.

Ostatnia edycja:
Hej dziewczyny. Witam nowe mamusie :).
Moje wyniki wszystkie niereaktywne, coombs ujemny :), morfologia piękna, mocz git. Jedynie cukier delikatnie przekroczony, więc pewnie tez krzywa cukrowa wczesniej będę mieć.
Ja pewnie pappa będę robić, jednak mój gin mówi, że to badanie jest niemiarodajne i duzo stresu u mam wprowadza.
@Marzena06 nic strasznego z tą glukozą tylko tyle, że to słodkie. W diagno... dają cytrynową i o wiele smaczniejsza niz ta zwykła.. jedyny minus tej glukozy to tylko to ze to ciepłe ;). A tak jak dziewczyny mówią dasz radę. Książka do czytania i sobie leżysz w przychodni 2 godziny. Jaki miałas cukier naczczo bo domyślam się, że normy przekroczyłaś stąd już krzywa cukrowa.
@PasiastyOgon wiem, że Ci przykro, ale nic nie poradzisz na reakcje innych. A najważniejsze jest to, że Wy się cieszycie :).
@Novemberry kciuki zacisnięte. Omg jak tyle schudłaś to możesz jeść :)jeśli głodna jesteś.
@Justyna3210 trzymam kciuki by tesciowa po porodzie Ci się nie wtrącała, bo nie ma nic gorszego jak babcie/cocie dobra rada. Dlatego u mnie odwiedziny były późno. Nie nastawiaj się, że depresja wróci.
Niby norma glukozy jest na wynikach do 99, ja miałam 94 wynik ale lekarka mówiła że jak wynik jest powyżej 92 to już robią przyspieszona glukozę do picia szybciej 🙂

Ja się zastanawiam nad tymi badaniami prenatalnym, mam 23 lata w rodzinie mojej jak i męża żadnych przypadków wad genetycznych, ale z drugiej strony dla własnego spokoju może jakieś najzwyklejsze podstawowe bym zrobiła… sama nie wiem, bo jak czytam w internecie to te zwykłymi wykrywają tylko te podstawowe wady- jest tu jakaś młoda mama, która ma podobną zagwostkę? :)
U nas w rodzinie też żadnych przypadków 🤔 Ale lekarz zalecił żeby iść to pójdę :p

Niby norma glukozy jest na wynikach do 99, ja miałam 94 wynik ale lekarka mówiła że jak wynik jest powyżej 92 to już robią przyspieszona glukozę do picia szybciej 🙂
Hejka tez mnie to pewnie czeka bo mam cukier powyżej 92 ( dzień przed badaniem nazarlam się jak głupia ziemniaków - ciagle bym je jadła na słodkie mnie odrzuca ale ziemniaki tonami a nigdy ich za bardzo nie lubiłam )… w udanej ciąży robiłam krzywą i mnie nic nie było , tez się nasłuchałam o omdleniach i innych objawach , ale mnie ominęło zobaczymy teraz.
Test Pappa po 35 roku życia jest chyba obowiązkowy i na NFZ darmowy, wiec mnie czeka . Wiem ze wyniki są obliczane częściowo na podstawie wieku już sobie zgłębiłam metodologie i chyba jakoś mocno mu nie zawierzę … ale usg chociaż podobno zrobi lekarka dokładne , a jak nie to pójdę na jeszcze jedno genetyczne prywatnie. Tez planuje nifty pro albo panoramę - zobaczę jeszcze . Moja ginka poleca panoramę .
Co do białka w moczu nie pamietam, która z Was pisała jest norma bo nerki mogą trochę gorzej pracować jeśli nie przekracza 300 mg to luzz :)

Te normy obowiązują jak nje jesteś w ciąży. To i tak podnieśli, 2 lata temu glukoza na czczo była do 90. I powyzej tej wartości już była cukrzyca ciążowa

reklama
Te normy obowiązują jak nje jesteś w ciąży. To i tak podnieśli, 2 lata temu glukoza na czczo była do 90. I powyzej tej wartości już była cukrzyca ciążowa
Jeszcze nie cukrzyca stwierdzona ale skierowanie do poradni diabetologicznej i tam się jest pod opieka diabetologa . I on ocenia na podstawie wyników co i jak dalej . Najcześciej zaleca dietę z niskim IG i sprawdzanie cukrów glukometrem. Jeśli długo wyniki masz w normie to może nie wydać zaświadczenia o cukrzycy.

Do góry