reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2022

2 lata temu też była 92, normy zostały ustalone w 2014 😉
Nie zgodzę się z Tobą.. może i w 2014 było powyżej 92... jak ja byłam w ciązy od 2019 na bank było powyżej 90... bo miałam 91 i byłam na diecie cukrzycowej od 12 tygodnia w 2 trymestrze dostałam insulinę ..

reklama
Nie zgodzę się z Tobą.. może i w 2014 było powyżej 92... jak ja byłam w ciązy od 2019 na bank było powyżej 90... bo miałam 91 i byłam na diecie cukrzycowej od 12 tygodnia w 2 trymestrze dostałam insulinę ..

To być może Twój lekarz kierował się innymi normami niż oficjalnie ustalone. Sama jestem w 3 ciąży od 2018 więc jestem na bieżąco 😉

Zatem zaliczyli Ci cukrzyce ciążowa bo Twoje wyniki się pogarszały aż weszła insulina … ja w pierwszej ciąży mając 25 lat tez wyszła mi zła krzywa chyba drugi wynik . Od razu poradnia glukometr i dieta niskiego IG po której schudłam okolo 5 kg w drugim trymestrze a dziecko dostało hipotrofii i diabetolog stwierdziła ze musieli się chyba walnąc w wyniku, powtórzona krzywa wyszła dobrze . Do porodu nie dostałam zaświadczenia o cukrzycy . Także nie jest to jednoznaczne …

Zatem zaliczyli Ci cukrzyce ciążowa bo Twoje wyniki się pogarszały aż weszła insulina … ja w pierwszej ciąży mając 25 lat tez wyszła mi zła krzywa chyba drugi wynik . Od razu poradnia glukometr i dieta niskiego IG po której schudłam okolo 5 kg w drugim trymestrze a dziecko dostało hipotrofii i diabetolog stwierdziła ze musieli się chyba walnąc w wyniku, powtórzona krzywa wyszła dobrze . Do porodu nie dostałam zaświadczenia o cukrzycy . Także nie jest to jednoznaczne …
O kurza stopa! Ale koniec końców było wszystko ok? 😱

Właśnie sobie czekam na wynik, jestem też po rozmowie z moją paychiatrą i uznałyśmy wspólnie, że spróbujemy ciążę bez leków. Przepisała mi mikrodawkę mojego leku na wszelki wypadek, bym miała w zanadrzu, gdyby mój stan się pogorszył, ale ja osobiście mocno wierzę, że będzie dobrze.

Żeby Wam nakreślić, to oprócz depresji mam nerwice - natręctwa i lęki. Ku chwale mam lekarkę Anioła, która już ma mnie pod opieką dekadę i wszystko się unormowało. Gdyby nie pandemia, która spowodowała mi regres, to pewnie już dawno biegałabym bez leków. Niemniej uważam, że leki są największym cudem medycyny, więc w razie potrzeby po prostu do nich wrócę.

Trzeba mieć nadzieję 🌱

To mnie zmartwiłyście, mam nadzieje, że mimo tego jest wszystko Ok 😢
Niczym się nie martw. Ja aż za tydzień zapytam mojego gina, bo pierwszy raz słyszę o tym. Fakt, że ja na pierwszych wizytach bywałam późno bo po 7 tyg
No ale jak dostajesz glukometr i idziesz na dietę cukrzycową to masz cukrzycę. Bynajmniej ta moja diabetolog tak mi tłumaczyła. I od razu po krzywej jak pisałam dostałam ksiażeczkę i te wszystkie cuda do mierzenia. Moje wyniki na czczo czasami były za wysokie... bo kazała mi jeść po 23, a ja nie byłam w stanie. Po jedzeniu cukry bardzo ok. Dziecko zdrowe ani za duże ani za małe. Poród SN bez komplikacji. Ale fakt trzymałam diety i insuliny nocnej.

O kurza stopa! Ale koniec końców było wszystko ok? 😱

Właśnie sobie czekam na wynik, jestem też po rozmowie z moją paychiatrą i uznałyśmy wspólnie, że spróbujemy ciążę bez leków. Przepisała mi mikrodawkę mojego leku na wszelki wypadek, bym miała w zanadrzu, gdyby mój stan się pogorszył, ale ja osobiście mocno wierzę, że będzie dobrze.

Żeby Wam nakreślić, to oprócz depresji mam nerwice - natręctwa i lęki. Ku chwale mam lekarkę Anioła, która już ma mnie pod opieką dekadę i wszystko się unormowało. Gdyby nie pandemia, która spowodowała mi regres, to pewnie już dawno biegałabym bez leków. Niemniej uważam, że leki są największym cudem medycyny, więc w razie potrzeby po prostu do nich wrócę.

Trzeba mieć nadzieję 🌱
Łojej to trzymam kciuki by nic się nie nasiliło i żeby te wszystkie natręctwa i leki zniknęły :). Oczywiście zdaję sobie sprawę, że może być różnie, ale najważniejsze pozytywne myślenie.

Was też tak boli brzuch jak na okres? Ja ostatnio taki ból miałam z tydzień temu. Potem kłucie i spokój, ale dziś od rana niestety boli. Wzięłam nospe jak wróciłam z pracy i leże i mam nadzieję, że przejdzie. Zastanawiam się jak to jest, że w jednym tygodniu boli, potem przerwa i potem boli znów [emoji15]

reklama
To być może Twój lekarz kierował się innymi normami niż oficjalnie ustalone. Sama jestem w 3 ciąży od 2018 więc jestem na bieżąco 😉
No może .. ja się powoływałam, że mam mało przekroczone, jednak ona mi powiedziała co wyżej pisało. I diabetolodzy też różne normy uznawali bo nawet moja położna wtedy mówiła, że odkąd obniżyli normy to prawie każda kobieta w ciąży ma cukrzycę..
@Sherlook normalne ja też tak mam. I mimo, że wiem, że tak jest i może się zdarzyć to się martwię. Ja bez nospy, ale ja rzadko zażywam przeciwbólowe.

Ostatnia edycja:
Do góry