reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2022

A jak kąpiecie maluchy?
Ja sama myję Klarę, jak nie ma męża, to nie mam wyjścia hehe, do wanny wkładam wanienke, a do wanienki ten wkład specjalny, ona sobie na tym leży i się cieszy, a ja ją polewam wodą i kąpciam 🤗
My kąpiemy szybko, bo Kuba to chłopak o zmiennych nastrojach 😁
Jaki masz wkład? My mamy takie coś jak na zdjęciu, ale już tego nie używamy bo Kuba wyrósł - ale na pierwsze kąpiele było ok. Mamy wanienkę z Ikei, akurat tu u teściowej jest wanna więc wstawiamy tę wanienkę do wanny i po prostu trzymamy Kubę pod plecki i wymywamy wszystkie fałdki. Dzisiaj jedną ręką trzymałam, a drugą myłam. Jak we dwójkę to mąż trzyma i on myje dół dziecka a ja górę 😁

Jak nie myjemy dziecka:

Załączniki

• Screenshot_20230322-234527_Allegro.jpg
    Screenshot_20230322-234527_Allegro.jpg
    98,6 KB · Wyświetleń: 24
reklama
My kąpiemy szybko, bo Kuba to chłopak o zmiennych nastrojach 😁
Jaki masz wkład? My mamy takie coś jak na zdjęciu, ale już tego nie używamy bo Kuba wyrósł - ale na pierwsze kąpiele było ok. Mamy wanienkę z Ikei, akurat tu u teściowej jest wanna więc wstawiamy tę wanienkę do wanny i po prostu trzymamy Kubę pod plecki i wymywamy wszystkie fałdki. Dzisiaj jedną ręką trzymałam, a drugą myłam. Jak we dwójkę to mąż trzyma i on myje dół dziecka a ja górę 😁

Jak nie myjemy dziecka:

Taki mamy. Wygodny, kładę na to pieluche, a drugą mam do mycia 😄 Fajnie "siedzi" na nim. Nie męczy się tak rąk, obie są wolne.

Załączniki

• Screenshot_20230323_072031_Chrome.jpg
    Screenshot_20230323_072031_Chrome.jpg
    87,6 KB · Wyświetleń: 31
@Nat_Ra tez używaliśmy tego leżaczka ale mała już nie jest taka mała i się bardzo kręci na tym leżaczku i przeszliśmy na taką gąbkę i na leżąco jest kapana 😉
Mamy również to co @MamaM. ale jeszcze nie używaliśmy.
Kupiliśmy od razu cala wyprawke do kapania 😂 wanienka/ stelaż i te akcesoria.

A my kąpiemy w pokoju.
Mamy stelaż i na nim wanienke i obok rozłożony recznik / pampers krem i piżamke na noc ❤️
Na razie nie chlapie woda wiec kąpana jest w pokoju później zwyczajnie pójdziemy do łazienki 😉

@Nat_Ra tez używaliśmy tego leżaczka ale mała już nie jest taka mała i się bardzo kręci na tym leżaczku i przeszliśmy na taką gąbkę i na leżąco jest kapana 😉

A my kąpiemy w pokoju.
Mamy stelaż i na nim wanienke i obok rozłożony recznik / pampers krem i piżamke na noc ❤️
Na razie nie chlapie woda wiec kąpana jest w pokoju później zwyczajnie pójdziemy do łazienki 😉
U nas kąpanie to rytuał męża i córki, a ja czasem się przyglądam (albo robię fotki, filmiki 😁). Wanienka z Ikei, mąż córkę podtrzymuje jedną ręką, a drugą myje. Mamy taką myjkę, kiedyś do jakiegoś kosmetyku miałam w zestawie, z jednej strony frotte, z drugiej takie supełki i ostatnio tym ją masuje (frotte) i widać że jej to się podoba i jest zaciekawiona. Chlapacz z niej od dawna. Najpierw była kąpiel w pokoju, potem w łazience na podłodze, a teraz pod prysznicem wanienka i mąż na boso i krótkie spodnie. Chlapie jakby walczyła z niewidzialnym wrogiem, ale też chyba fascynuje ją jak ta woda się pod wpływem jej rozmachu rozbryzguje 😂

U nas już na pewno zęby jedynki dolne idą... A poza tym nastały dni spokojne, tyle że w nocy są pobudki jak za noworodka, po 1, po 5, albo dziś 4:50.

Dziś było szczepienie na meningokoki, za tydzień powtórka reszty, w maju druga dawka meningokok i szlus do grudnia około. Zapłakała przy wybijaniu igły. Waga 7 z hakiem i wzrost 66.

A my kąpiemy w pokoju.
My kąpaliśmy w pokoju u nas w domu, też mamy stelaż pod wanienkę. A jak już wrócimy do siebie to się zobaczy.

U nas kąpanie to rytuał męża i córki, a ja czasem się przyglądam. Wanienka z Ikei, mąż córkę podtrzymuje jedną ręką, a drugą myje. Mamy taką myjkę, kiedyś do jakiegoś kosmetyku miałam w zestawie, z jednej strony frotte, z drugiej takie supełki i ostatnio tym ją masuje (frotte) i widać że jej to się podoba i jest zaciekawiona. Chlapacz z niej od dawna. Najpierw była kąpiel w pokoju, potem w łazience na podłodze, a teraz pod prysznicem wanienka i mąż na boso i krótkie spodnie. Chlapie jakby walczyła z niewidzialnym wrogiem, ale też chyba fascynuje ją jak ta woda się pod wpływem jej rozmachu rozbryzguje 😂

U nas już na pewno zęby jedynki dolne idą... A poza tym nastały dni spokojne, tyle że w nocy są pobudki jak za noworodka, po 1, po 5, albo dziś 4:50.

Dziś było szczepienie na meningokoki, za tydzień powtórka reszty, w maju druga dawka meningokok i szlus do grudnia około. Zapłakała przy wybijaniu igły. Waga 7 z hakiem i wzrost 66.
Rośnie dziewczynka jakna drożdżach 😄 i ten ząbek tak szybko 🤓 patrzyłam u Kuby, ale nie widziałam nic na dziąsełkach.

My na szczepienie idziemy za tydzień, to dla czteromiesięczniaków.

Wspaniale, że się młoda uspokoiła 😃 ja generalnie to też nie narzekam. Kuba jest spoko, dziś zasnął o 8:00, pospał do 10:30 (przyznaję, że nie wiem czy spał cały czas. Ja spałam na pewno) i już po 11:00 płakał, jak się okazało chciał jeść i spać 🤣

Rośnie dziewczynka jakna drożdżach 😄 i ten ząbek tak szybko 🤓 patrzyłam u Kuby, ale nie widziałam nic na dziąsełkach.

My na szczepienie idziemy za tydzień, to dla czteromiesięczniaków.

Wspaniale, że się młoda uspokoiła 😃 ja generalnie to też nie narzekam. Kuba jest spoko, dziś zasnął o 8:00, pospał do 10:30 (przyznaję, że nie wiem czy spał cały czas. Ja spałam na pewno) i już po 11:00 płakał, jak się okazało chciał jeść i spać 🤣
Zapomnialam dodać: wczoraj skończyła 4 miesiące ❤️
A Kuba chyba też już 4?

No to nic tylko zazdro, bo u nas to spanie się popsuło. A tak się dziwiłam i niepokoiłam, że w nocy z 8 h prześpi. Teraz profilaktycznie idę spać wieczorem jak ona, bo jak mi się budzi po 4 h... To żeby choć trochę pospać. Chyba tylko emeryci chodzą tak szybko spać ;) dzień podporządkowany dziecku całkowicie...

Dziś się dowiedziałam, że na roczek to dzieci potrajają wagę z reguły 😵

Zapomnialam dodać: wczoraj skończyła 4 miesiące ❤️
A Kuba chyba też już 4?

No to nic tylko zazdro, bo u nas to spanie się popsuło. A tak się dziwiłam i niepokoiłam, że w nocy z 8 h prześpi. Teraz profilaktycznie idę spać wieczorem jak ona, bo jak mi się budzi po 4 h... To żeby choć trochę pospać. Chyba tylko emeryci chodzą tak szybko spać ;) dzień podporządkowany dziecku całkowicie...

Dziś się dowiedziałam, że na roczek to dzieci potrajają wagę z reguły 😵
Wiesz co, ale u nas też Kuba tak się budzi. Tyle że ja tego nie odczuwam, bo daję mu cycka i śpię dalej. Jak mam być szczera to na dosyć takiej nieświadomce te noce nam mijają, trochę mnie to niepokoi, ale z drugiej strony wszyscy są wyspani i zadowoleni. Kuba zasypia między 19:30 a 21:00, zależy jak się uda. I potem budzi się po ok. 4 godzinach, bo ja się szykuję do spania. Jeśli się obudzi, to zmieniam pieluchę. Jeśli śpi mocno, to go tylko kulam na boczek i daję jeść i tak zasypiamy.

Potem rano (budzi się między 6:00 a 7:00) on po zmianie pieluchy chce znów spać, więc ja mu daję jeść pod korek z tego cycka, co nim nie karmię w nocy. I wtedy sobie dosypiam. Jak wstaniemy w końcu, to Kuba za godzinę chce znów drzemać, pośpi troszkę i potem ma dłuższą przerwę, z reguły chce spać ok. 16:00 a potem to już różnie, najczęściej nocne spanko. 8 godzin to nigdy nie spał. Rekord to 6 i już chodziłam wokół niego czy wszystko w porządku 🤣

I tak, też cały dzień podporządkowany dziecku, tyle że udaje się go trochę odłożyć (czasem). No i wieczory wolne.

Ja ostatnio czuję dużą czułość do Kuby. Przeczytałam taki artykuł, który mnie doprowadził do łez, i teraz za każdym razem jak brakuje mi cierpliwości to go sobie przypominam. Działa 😉

reklama
Ja ostatnio czuję dużą czułość do Kuby. Przeczytałam taki artykuł, który mnie doprowadził do łez, i teraz za każdym razem jak brakuje mi cierpliwości to go sobie przypominam. Działa 😉
Ja ostatnio tez, a było z tym wcześniej ciężko, niestety. Brakowało mi czułości, cierpliwości. Jednak czuje, że im mała jest większa, tym bardziej wszystko zaczyna mi się układać w głowie. Podzielisz się linkiem do tego artykułu? :)

Do góry