reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2022

Ja ostatnio tez, a było z tym wcześniej ciężko, niestety. Brakowało mi czułości, cierpliwości. Jednak czuje, że im mała jest większa, tym bardziej wszystko zaczyna mi się układać w głowie. Podzielisz się linkiem do tego artykułu? :)
Nie mam linku, ale ten artykuł był bardzo nieprzyjemny, o noworodkach w obozach koncentracyjnych. Nie polecam. Mnie jednak skłonił do przemyśleń.

reklama
Wiesz co, ale u nas też Kuba tak się budzi. Tyle że ja tego nie odczuwam, bo daję mu cycka i śpię dalej. Jak mam być szczera to na dosyć takiej nieświadomce te noce nam mijają, trochę mnie to niepokoi, ale z drugiej strony wszyscy są wyspani i zadowoleni. Kuba zasypia między 19:30 a 21:00, zależy jak się uda. I potem budzi się po ok. 4 godzinach, bo ja się szykuję do spania. Jeśli się obudzi, to zmieniam pieluchę. Jeśli śpi mocno, to go tylko kulam na boczek i daję jeść i tak zasypiamy.

Potem rano (budzi się między 6:00 a 7:00) on po zmianie pieluchy chce znów spać, więc ja mu daję jeść pod korek z tego cycka, co nim nie karmię w nocy. I wtedy sobie dosypiam. Jak wstaniemy w końcu, to Kuba za godzinę chce znów drzemać, pośpi troszkę i potem ma dłuższą przerwę, z reguły chce spać ok. 16:00 a potem to już różnie, najczęściej nocne spanko. 8 godzin to nigdy nie spał. Rekord to 6 i już chodziłam wokół niego czy wszystko w porządku 🤣

I tak, też cały dzień podporządkowany dziecku, tyle że udaje się go trochę odłożyć (czasem). No i wieczory wolne.

Ja ostatnio czuję dużą czułość do Kuby. Przeczytałam taki artykuł, który mnie doprowadził do łez, i teraz za każdym razem jak brakuje mi cierpliwości to go sobie przypominam. Działa 😉
Ok. No widzisz, ja się przyzwyczaiłam, że spała nie dość, że w swoim łóżeczku :p to jeszcze dość długo. Do tych 8 h to raz dopuściłam, potem już budziłam po 6-7 do karmienia tudzież na śpiąco. Teraz też tak robię, że karmię przy zgaszonym świetle itp jak się tak obudzi i nawołuje. Ale nie raz potem sama już nie mogę zasnąć :( raz mi się udało, ale potem inne noce niestety nie i chodzę jak zombie...
Robię podobnie jak ty, z tym że u nas zasypia ok. 22:00. Tylko ja akurat nie umiem przekładać jej, więc przesuwam po materacu z jednej str na drugą żeby z jednego bądź drugiego cyca jadła.

Ja też czuję coś takiego. Może dlatego, że pogadałam z innymi osobami i ich dzieci mają podobnie, a niekiedy gorzej, jeśli chodzi o te niespokojne zachowania... i teraz po prostu sobie tłumaczę, że ona mi coś opowiada jak tak marudzi. Znalazłam też sposób, jak to zatrzymać jak wejdzie w tryb marudzenia - pokazuję jej coś, zabawkę/grzechotkę, zaczynam śpiewać itp. Nagle jakby zapomina co ją dręczy i się uśmiecha :)

Zapodaj artykuł.

Nie mogę znaleźć tamtego, bo to był feed z fb. Znalazłam inny. To o Stanisławie Leszczyńskiej, położnej z Oświęcimia.

Nasza córcia 19go 4 miesiące 🥰

Pozdrawiamy z gór i dolin 🌄

Załączniki

• IMG-20230323-WA0007.jpg
    IMG-20230323-WA0007.jpg
    486,7 KB · Wyświetleń: 48
  • IMG-20230323-WA0013.jpg
    IMG-20230323-WA0013.jpg
    290 KB · Wyświetleń: 48
@MamaM. Super! Kuba skończył 4 miesiące 17 marca 😀

@martimo znalazłam ten artykuł. Z góry ostrzegam, że to są drastyczne treści. Ja odkąd zaszłam w ciążę zrobiłam się bardzo wrażliwa na krzywdę dzieci.

Słuchajcie, zwłaszcza mamy podróżujące. Od jakiegoś czasu zauważyłam, że Kubie w foteliku opada główka jak zaśnie. Co prawda nie jeździmy nigdzie daleko, ale i tak w efekcie jak gdzieś się wybieramy to trzymam mu głowę 🙈 fotelik który mamy to cybex i-cloud plus baza. Jest on mocno pionowy, kiedy synek był mały to było ok a teraz im jest starszy, tym gorzej to wygląda. Macie jakieś problemy z fotelikami?

@MamaM. Super! Kuba skończył 4 miesiące 17 marca 😀

@martimo znalazłam ten artykuł. Z góry ostrzegam, że to są drastyczne treści. Ja odkąd zaszłam w ciążę zrobiłam się bardzo wrażliwa na krzywdę dzieci.

Słuchajcie, zwłaszcza mamy podróżujące. Od jakiegoś czasu zauważyłam, że Kubie w foteliku opada główka jak zaśnie. Co prawda nie jeździmy nigdzie daleko, ale i tak w efekcie jak gdzieś się wybieramy to trzymam mu głowę 🙈 fotelik który mamy to cybex i-cloud plus baza. Jest on mocno pionowy, kiedy synek był mały to było ok a teraz im jest starszy, tym gorzej to wygląda. Macie jakieś problemy z fotelikami?
Nie mam problemów, jedynie dylemat, czy córka już na niego nie jest za duża :p Głowę trzyma tam normalnie, broda przy mostku tak jakby. Na pewno nie opada, trudno mi sobie to wyobrazić...

A przy zakupie sprawdzaliście tzw. kąt nachylenia?

Nie mam problemów, jedynie dylemat, czy córka już na niego nie jest za duża :p Głowę trzyma tam normalnie, broda przy mostku tak jakby. Na pewno nie opada, trudno mi sobie to wyobrazić...

A przy zakupie sprawdzaliście tzw. kąt nachylenia?
Szczerze mówiąc nie sprawdzaliśmy. Kupiliśmy fotelik od przyjaciół. Brodę Kuba ma przy mostku jak nie śpi. A jak zaśnie to mu opada tak jak dorosłemu kiedy zaśnie mną siedząco.

reklama
Szczerze mówiąc nie sprawdzaliśmy. Kupiliśmy fotelik od przyjaciół. Brodę Kuba ma przy mostku jak nie śpi. A jak zaśnie to mu opada tak jak dorosłemu kiedy zaśnie mną siedząco.
Teoretycznie ten kąt chyba ma znaczenie, jak dziecko jest jeszcze noworodkiem... ale nie jestem pewna. Tak jak opisujesz nie powinno być w dobrze dobranym :(
Myśmy dobierali w sklepie. Dobierało się do kanapy w aucie też i była mowa, że jeśli opada to niestety jest ryzyko podduszenia. Nie wiem jak u takiego większego niemowlaka, więc nie chcę straszyć.

Temat fotelików to była jakaś makabra tak swoją drogą. Mieliśmy opcję wzięcia od kogoś bliskiego w rodzinie, ale to był fotelik bez atestów i w dodatku jak zobaczyliśmy jak się go niby wpina w pasy, to nam się odechciało :p W końcu kupiliśmy z bazą i ta baza niby pasuje na rozmiar większy tej samej firmy. Oby ta sama firma pasowała jak córka wyrośnie z tego ...

Do góry