reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopadowe mamy 2022

Rośnie dziewczynka jakna drożdżach 😄 i ten ząbek tak szybko 🤓 patrzyłam u Kuby, ale nie widziałam nic na dziąsełkach.

My na szczepienie idziemy za tydzień, to dla czteromiesięczniaków.

Wspaniale, że się młoda uspokoiła 😃 ja generalnie to też nie narzekam. Kuba jest spoko, dziś zasnął o 8:00, pospał do 10:30 (przyznaję, że nie wiem czy spał cały czas. Ja spałam na pewno) i już po 11:00 płakał, jak się okazało chciał jeść i spać 🤣
Zapomnialam dodać: wczoraj skończyła 4 miesiące ❤️
A Kuba chyba też już 4?

No to nic tylko zazdro, bo u nas to spanie się popsuło. A tak się dziwiłam i niepokoiłam, że w nocy z 8 h prześpi. Teraz profilaktycznie idę spać wieczorem jak ona, bo jak mi się budzi po 4 h... To żeby choć trochę pospać. Chyba tylko emeryci chodzą tak szybko spać ;) dzień podporządkowany dziecku całkowicie...

Dziś się dowiedziałam, że na roczek to dzieci potrajają wagę z reguły 😵

reklama
Zapomnialam dodać: wczoraj skończyła 4 miesiące ❤️
A Kuba chyba też już 4?

No to nic tylko zazdro, bo u nas to spanie się popsuło. A tak się dziwiłam i niepokoiłam, że w nocy z 8 h prześpi. Teraz profilaktycznie idę spać wieczorem jak ona, bo jak mi się budzi po 4 h... To żeby choć trochę pospać. Chyba tylko emeryci chodzą tak szybko spać ;) dzień podporządkowany dziecku całkowicie...

Dziś się dowiedziałam, że na roczek to dzieci potrajają wagę z reguły 😵
Wiesz co, ale u nas też Kuba tak się budzi. Tyle że ja tego nie odczuwam, bo daję mu cycka i śpię dalej. Jak mam być szczera to na dosyć takiej nieświadomce te noce nam mijają, trochę mnie to niepokoi, ale z drugiej strony wszyscy są wyspani i zadowoleni. Kuba zasypia między 19:30 a 21:00, zależy jak się uda. I potem budzi się po ok. 4 godzinach, bo ja się szykuję do spania. Jeśli się obudzi, to zmieniam pieluchę. Jeśli śpi mocno, to go tylko kulam na boczek i daję jeść i tak zasypiamy.

Potem rano (budzi się między 6:00 a 7:00) on po zmianie pieluchy chce znów spać, więc ja mu daję jeść pod korek z tego cycka, co nim nie karmię w nocy. I wtedy sobie dosypiam. Jak wstaniemy w końcu, to Kuba za godzinę chce znów drzemać, pośpi troszkę i potem ma dłuższą przerwę, z reguły chce spać ok. 16:00 a potem to już różnie, najczęściej nocne spanko. 8 godzin to nigdy nie spał. Rekord to 6 i już chodziłam wokół niego czy wszystko w porządku 🤣

I tak, też cały dzień podporządkowany dziecku, tyle że udaje się go trochę odłożyć (czasem). No i wieczory wolne.

Ja ostatnio czuję dużą czułość do Kuby. Przeczytałam taki artykuł, który mnie doprowadził do łez, i teraz za każdym razem jak brakuje mi cierpliwości to go sobie przypominam. Działa 😉

Ja ostatnio czuję dużą czułość do Kuby. Przeczytałam taki artykuł, który mnie doprowadził do łez, i teraz za każdym razem jak brakuje mi cierpliwości to go sobie przypominam. Działa 😉
Ja ostatnio tez, a było z tym wcześniej ciężko, niestety. Brakowało mi czułości, cierpliwości. Jednak czuje, że im mała jest większa, tym bardziej wszystko zaczyna mi się układać w głowie. Podzielisz się linkiem do tego artykułu? :)

Ja ostatnio tez, a było z tym wcześniej ciężko, niestety. Brakowało mi czułości, cierpliwości. Jednak czuje, że im mała jest większa, tym bardziej wszystko zaczyna mi się układać w głowie. Podzielisz się linkiem do tego artykułu? :)
Nie mam linku, ale ten artykuł był bardzo nieprzyjemny, o noworodkach w obozach koncentracyjnych. Nie polecam. Mnie jednak skłonił do przemyśleń.

Wiesz co, ale u nas też Kuba tak się budzi. Tyle że ja tego nie odczuwam, bo daję mu cycka i śpię dalej. Jak mam być szczera to na dosyć takiej nieświadomce te noce nam mijają, trochę mnie to niepokoi, ale z drugiej strony wszyscy są wyspani i zadowoleni. Kuba zasypia między 19:30 a 21:00, zależy jak się uda. I potem budzi się po ok. 4 godzinach, bo ja się szykuję do spania. Jeśli się obudzi, to zmieniam pieluchę. Jeśli śpi mocno, to go tylko kulam na boczek i daję jeść i tak zasypiamy.

Potem rano (budzi się między 6:00 a 7:00) on po zmianie pieluchy chce znów spać, więc ja mu daję jeść pod korek z tego cycka, co nim nie karmię w nocy. I wtedy sobie dosypiam. Jak wstaniemy w końcu, to Kuba za godzinę chce znów drzemać, pośpi troszkę i potem ma dłuższą przerwę, z reguły chce spać ok. 16:00 a potem to już różnie, najczęściej nocne spanko. 8 godzin to nigdy nie spał. Rekord to 6 i już chodziłam wokół niego czy wszystko w porządku 🤣

I tak, też cały dzień podporządkowany dziecku, tyle że udaje się go trochę odłożyć (czasem). No i wieczory wolne.

Ok. No widzisz, ja się przyzwyczaiłam, że spała nie dość, że w swoim łóżeczku :p to jeszcze dość długo. Do tych 8 h to raz dopuściłam, potem już budziłam po 6-7 do karmienia tudzież na śpiąco. Teraz też tak robię, że karmię przy zgaszonym świetle itp jak się tak obudzi i nawołuje. Ale nie raz potem sama już nie mogę zasnąć :( raz mi się udało, ale potem inne noce niestety nie i chodzę jak zombie...
Robię podobnie jak ty, z tym że u nas zasypia ok. 22:00. Tylko ja akurat nie umiem przekładać jej, więc przesuwam po materacu z jednej str na drugą żeby z jednego bądź drugiego cyca jadła.

Ja też czuję coś takiego. Może dlatego, że pogadałam z innymi osobami i ich dzieci mają podobnie, a niekiedy gorzej, jeśli chodzi o te niespokojne zachowania... i teraz po prostu sobie tłumaczę, że ona mi coś opowiada jak tak marudzi. Znalazłam też sposób, jak to zatrzymać jak wejdzie w tryb marudzenia - pokazuję jej coś, zabawkę/grzechotkę, zaczynam śpiewać itp. Nagle jakby zapomina co ją dręczy i się uśmiecha :)

Zapodaj artykuł.

Nie mogę znaleźć tamtego, bo to był feed z fb. Znalazłam inny. To o Stanisławie Leszczyńskiej, położnej z Oświęcimia.

Nasza córcia 19go 4 miesiące 🥰

Pozdrawiamy z gór i dolin 🌄

Załączniki

• IMG-20230323-WA0007.jpg
    IMG-20230323-WA0007.jpg
    486,7 KB · Wyświetleń: 42
  • IMG-20230323-WA0013.jpg
    IMG-20230323-WA0013.jpg
    290 KB · Wyświetleń: 43
reklama
@MamaM. Super! Kuba skończył 4 miesiące 17 marca 😀

@martimo znalazłam ten artykuł. Z góry ostrzegam, że to są drastyczne treści. Ja odkąd zaszłam w ciążę zrobiłam się bardzo wrażliwa na krzywdę dzieci.

Słuchajcie, zwłaszcza mamy podróżujące. Od jakiegoś czasu zauważyłam, że Kubie w foteliku opada główka jak zaśnie. Co prawda nie jeździmy nigdzie daleko, ale i tak w efekcie jak gdzieś się wybieramy to trzymam mu głowę 🙈 fotelik który mamy to cybex i-cloud plus baza. Jest on mocno pionowy, kiedy synek był mały to było ok a teraz im jest starszy, tym gorzej to wygląda. Macie jakieś problemy z fotelikami?

Do góry